keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Tapas y tinto

Uunitortilla




Tämä oli suuritöisin toissailtaisista ruokalajeista. Veneolosuhteissa väkertämiseen tarvittaisiin huomattavasti parempia hermoja kuin minulla, mutta onneksi tätä voi tehdä vaikka kotona ja ottaa mukaan. Tarvitset:

oliiviöljyä
1 murskattu valkosipulinkynsi
4 uutta sipulia, joiden valkoiset ja vihreät osat on silputtu (Yllättäen näin talviaikaan moisia ei ollut saatavilla, joten käytimme yhden tavallisen.)
1 pieniksi kuutioiksi pilkottu vihreä paprika (Pidän vihreästä paprikasta enemmän raakana, joten ensi kerralla laittanen vain punaista tai keltaista.)
1 pieniksi kuutioiksi pilkottu punainen paprika (Valitse pienet paprikat, isoista tuli meidän makuumme vähän liikaa.)
175 grammaa keitettyjä, kuorittuja ja kuutioituja perunoita
5 isoa (luomu-)kananmunaa
noin 1 desilitra smetanaa
175 grammaa raastettua espanjalaista juustoa tai cheddaria tai parmesania
3 ruokalusikallista tuoretta, silputtua ruohosipulia
suolaa ja pippuria.

Lämmitä uuni 190-asteiseksi ja vuoraa uunivuoka foliolla. Voitele oliiviöljyllä. Kuullota ja kypsennä paprikaa, sipulia ja valkopsipulia pannulla hieman. Anna jäähtyä. Vatkaa munat, smetana, juusto ja ruohosipuli isossa kulhossa. Sekoita jäähtyneet kasvikset joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos uunivuokaan ja paista 30-40 minuuttia, kunnes seos on kullanruskea ja keskeltä hyytynyt. Anna jäähtyä, kumoa ja irrota folio. Me oikaisimme tässä, kun oli jo niin kova nälkä, mutta olisi ollut kätevämpää todella irroittaa folio.

Valkosipulitomaatit



Tämä annos vaatii uunia, joten kaikilla veneillä tätä ei voi laittaa. Meillä esimerkiksi on pelkkä hella. Tosin jos rantaudut paikkaan, jossa on grilli, tämä onnistuu hyvin myös sillä. Silloin tomaatit ja valkosipulit kannattaa levittää folion päälle. Olen puolestanne testannut, että pieleen menee ilman, kun pienet palaset tippuvat ritilöiden välistä. Tarvitset:

8 tummanpunaista tomaattia
3 tuoretta timjaminoksaa
12 kuorimatonta valkosipulinkynttä
noin 4 ruokalusikallista oliiviöljyä
suolaa ja pippuria.

Lämmitä uuni 220 asteeseen. Halkaise tomaatit ja asettele ne pellille tai vuokaan yhdeksi kerrokseksi. Laita timjaminoksat ja valkosipulit tomaattien väliin. Ripottele oliiviöljy tomaattien päälle ja pippuroi maun mukaan. Paista uunissa 40-45 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmentyneet ja niiden reunat ovat alkaneet hiukan hiiltyä. Purista valkosipulinkynsistä sisus tomaattien päälle, kun syöt. Tuo valkosipulisössö sopii muuten erinomaisesti myös leivän kanssa.

Kikherneitä ja makkaraa



Tämä annos kuuluu varmasti tulevan kesän vakkareihin helppoutensa vuoksi. Koska valmistaminen on oikeastaan vain pilkkomista, sekoittamista ja hieman paistamista, kokkaamme tätä varmasti myös veneellä. Oikeasti nimi on kikherneitä ja chorizoa, mutta koska allekirjoittaneella on vähän "issues" tehotuotetun lihan kanssa eikä luomuchorizoa ollut saatavilla, ostin ihan perusluomumakkaraa tilalle. Se toimi kuitenkin oikein hyvin ja helpottaahan tämä tietysti elämää, kun kaikki ainekset ovat joko kauan huoneenlämmössäkin säilyviä säilykkeitä tai nykyään melkein joka ruokakaupasta saatavia. Tarvitset:

4 ruokalusikallista oliiviöljyä
1 hienoksi pilkottu sipuli
1 iso murskattu valkosipulinkynsi
250 grammaa makkaraa kuutioituna
400 grammaa säilykekikherneitä valutettuna ja huuhdeltuna
6 valutettua ja viipaloitua pimientos del piquillo -paprikaa
n. 1 ruokalusikallinen sherryviinietikkaa (Me käytimme punaviinietikkaa, kun kaupassa ei ollut sherry-versiota.)
suolaa ja pippuria
persiljaa koristeluun.

Kuullota sipuli ja valkosipuli pehmeiksi. Lisää makkara ja jatka paistamista, kunnes makkara on täysin lämmennyt. Kumoa seos kulhoon ja sekoita mukaan kikherneet ja paprikat. Pirskottele sherryviinietikkaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Ruuan kanssa sopii rapea leipä.

Tonnikala-majoneesitäytteiset paprikat



Tai oikeastaan me laitoimme majoneesitäytteen ihan vain paprikan päälle, koska olemme laiskoja, eikä sillä, onko täyte päällä vai sisällä, tuntunut olevan kovastikaan väliä. Tarvitset:

185 grammaa kokonaisia pimientos del piquillo -säilykepaprikoita (Ostamme omamme Espanjasta, Suomessa näitä luulisi saavan Stockan Herkusta. K-Cittarissa ei ainakaan täällä päin näyttänyt olevan.)
200 grammaa valutettua tonnikalasäilykettä öljyssä
5 ruokalusikallista majoneesia
2 teelusikallista sitruunamehua
2 ruokalusikallista silputtua persiljaa
suolaa ja pippuria.

Näitä voisi helposti tehdä myös veneellä, koska ovat niin vaivattomia.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Täytä paprikat. Jäähdytä jääkaapissa 2 tuntia tai kunnes täyte on kiinteää.

Tapaksien kanssa kuuluisi varmasti juoda tuhtia espanjalaista punaviiniä, mutta koska olemme tapojemme orjia, valitsimme (taas) italialaisen viinin. Villaltan Ripasso Valpolicellaa me melkein aina juomme, tuntuu maistuvan kaiken kanssa.

8 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja! Kyllä kelpaisi tulla teidän laivalle seilaamaan, jos tuollaisi tarjoiluja olisi tarjolla :)

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Nyt täytyy sanoa, että olipa tämä blogi mahtava löytö. Olen itsekin mieheni kanssa kovan purjehduskuumeen vallassa. Tilanteemme on myös se, ettei meillä ole aiempaa kokemusta purjehduksesta (moottoribotskeilusta jonkin verran). Eroavaisuus teidän tilanteeseenne on se, että toistaiseksi meillä ei ole edes omaa venettä. Sijaitsemme siis puhtaasti lähtöruudussa. Nyt tarkoituksena olisi ensin mennä purjehduskurssille (toivottavasti jo tänä keväänä/kesänä) ja sitten katsoa, olisko meistä veneen omistajiksi jossain vaiheessa. Minne olette menossa kurssille?

    Pakko sanoa, että nämä veneensisustushommat saavat kuumeeni vain nousemaan... Aivan ihana tyyli sinulla, käy hyvin yksiin omani kanssa! :)

    Jään seuraamaan projektianne.

    t. purjehduksesta haaveileva Amalia

    VastaaPoista
  3. Voi kuinka hyvän näköisiä herkkuja! Mä täällä omena kädessä haaveilen jostain paremmasta... Pakko tyytyä kuitenkin omenaan, niin voi viikonloppuna herkutella :)

    VastaaPoista
  4. Hepsu: Oli kyllä aika ihanat herkut! Onnistuivat tosi hyvin. :)

    Anonyymi Amalia: Olipa kiva viesti, kiitos! :) Me olemme menossa Baltic Cruisingiin kursseille, kattavaa raporttia on ihan varmasti sitten tiedossa. Tervetuloa seurailemaan!

    Päivi: No onhan omppukin hyvää. :D

    VastaaPoista
  5. Ohjeet lähti mukaan! Täällä oli eka kunnon lämmin kevätpäivä eilen, joten kohta ne kalliogrillailut lähestyvät...

    VastaaPoista
  6. Miss P: Ihan huippua, kohta se kevät on siis sitten täälläkin!

    VastaaPoista
  7. Ihania herkkuja! Voimme tulla johonkin satamaan niitä maistelemaan :)

    VastaaPoista
  8. Ä: No niin voittekin! Saatiin just jäsenyys siihen venekerhoon, mistä oli puhetta, joten vaikkasinne sitten. ;)

    VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!