tiistai 17. tammikuuta 2012

Laivakoiran vuosihuolto

Laivakoiralla on huomenna lääkäri. Se käy aina vuoden alussa terveystarkastuksessa ja saa tarvitsemansa rokotukset. Lisäksi siltä poistetaan hammaskiveä. Hammaskiven poistoa varten Laivakoira täytyy nukuttaa, mikä aina jännittää minua. Tuntuu jotenkin ihan kauhealta, kun toinen taistelee nukahtamista vastaan ja kuitenkin taintuu niin pian. Jostain syystä minulle tulee aina silloin mieleen ajatus siitä, että jonain päivänä (toivottavasti vasta tosi pitkän ajan päästä) joudumme luopumaan rakkaasta perheenjäsenestämme ja sitten alkaa itkettää kamalasti. Toinen liikuttava hetki on, kun Laivakoira herää nukutuksesta. Klinikalla on sellainen heräilyhuone, jonka lattialla makaa pieniä nukkujia. Pöpperöinen haukku kävelee vähän humalaisen tavoin. Tänä vuonna Laivakoira saakin monta rokotusta.

Ensimmäistä kertaa meillä on myös enemmän kysymyksiä lääkärille. Laivakoira on aina ollut ihan superterve, mutta nyt sen silmissä näkyy vähän sameutta hämärän aikaan ja muutenkin tuntuu siltä, ettei se ehkä näe hyvin pimeässä. Tähän mennessä olemme vierailleet eläinlääkärillä vain kerran muuten kuin tarkastusten merkeissä, kun Laivakoiran tassu nyrjähti liiasta kekkuloinnista. Kaikki eläinlääkärit kehuvat aina Laivakoiraa, kun se antaa niin kiltisti tehdä kaikki tutkimukset. Ja niinhän se antaakin. Myös kynsien leikkuu ja nyppiminen ovat sen inhokkeja, mutta se ei koskaan kapinoi toimenpiteitä vastaan.

Laivakoiraa odottaa myös kamala kohtalo, koska se ei saa huomenna aamunappuloita nukutuksen vuoksi. Se on varmaan pienen koiran mielestä pahinta. Hellämielinen mattensa aikoo antaa Laivakoiralle yhdet ekstranappulat keskellä yötä, jotta rekkuparka ei kuolisi nälkään.

11 kommenttia:

 1. Heh, voi rehveliä (koiraa tarkoitan). Ihana tuo Laivakoira!

  VastaaPoista
 2. Mulla tulee aina koiraa nukuttaessa kyyneleet silmiin. Se on jotenkin niin.. no en mä tiedä, liikuttavaa ainakin. Kun toinen menee ihan lötköksi, niin väkisinkin siinä tulee "ne" ajatukset pintaan. Helmikin pääsee pian hammaskiven poistoon, se on myös meillä jokavuotinen juttu nykyään, vaikka sen hampaat pestäänkin joka päivä. Reipasta ja onnistunutta eläinlääkärikäyntiä teille. Sen jälkeen voi sitten vähän hemmotella pientä.: )

  VastaaPoista
 3. Mikä liikuttava postaus! Voi ressukkaa kun ei edes aamupalaa saa, ja vaikeeta sitä nyt sitten toiselle alkaa selittää :) Miten vanha Laivakoira on? Saako myös kysyä että missä Laivakoira on päivisin - teet(te)kö kotoa käsin töitä, onko hän koirapäiväkodissa, hoidetteko asian jonkun ulkoiluttajan voimalla vai ihan vaan yksin kotona? Meillä on koira myös vuoden/parin sisään suunnitelmissa mutta se "minor detail" pitäis vielä selvittää että miten ja missä koira viettää päivänsä. /veera

  VastaaPoista
 4. Tarumarja: Eikö vaan! <3

  Kaitaliina: Mä en siis ole ainoa! Kauhea hetki...

  Meillä ei juuri pestä koiran hampaita, juttelin just aiheesta tutun eläinlääkärin kanssa ja hän sanoi, että kaikilla se ei vaan auta. Vähän niin kuin ihmisilläkin. Ja "oma" ELL sanoi, että joko poisto kerran vuoteen tai harjaus. Kauhea selittely, mutta tuli yhtäkkiä huono omatunto, kun me ei niitä hampaita pestä. :D

  Veera: Saa toki kysyä. :) Me tehdään epäsäännöllistä työtä kumpikin ja ollaan aika harvoin molemmat samaan aikaan pitkään poissa. Sen kerran, kun ollaan, niin sitten Laivakoira on yksin kotona. Tai jos tulisi tosi pitkä päivä yksin, pyydän naapurin teinityttöjä lenkittämään sitä pientä taskurahaa vastaan. Lisäksi Laivakoiralla on muutama vakkarihoitopaikka (toiset naapurit ja mun vanhemmat), joihin se menee, jos satutaan olemaan samaan aikaan työmatkalla, ts. yön/öiden yli poissa. Tämä on toiminut tosi hyvin ja aika vähän Laivakoira joutuu olemaan yksin. Suomessa ei ole sellaista samanlaista hunddagis-systeemiä kuin teillä Ruotsissa. Ne tuntemani koiranomistajat, jotka ovat kasista neljään töissä, jättävät ihan vain koiransa kotiin työpäivän ajaksi. Varmaan kannattaa kiinnittää tarkkaa huomiota rodun valintaan, mun käsityksen mukaan toiset rodut sietävät yksinoloa paremmin kuin toiset.

  Laivakoira on 8-vuotias, mutta on tullut meille vasta aikuisena, 3 vuotta sitten. Etsin ihan tietoisesti aikuista koiraa, koska pentua meidän ei olisi ollut mahdollista ottaa töiden takia, se kun olisi vaatinut satavarman yhteisen kesäloman ja luovutuksen just loman alkuun (mun oma mielipide). Lomajutskat on meillä molemmilla vähän hankala aihe sinänsä, joten aikuinen koira oli hyvä vaihtoehto. Tuli nyt vähän maratonvastaus, mutta sait toivottavasti tarvitsemasi tiedon. :)

  VastaaPoista
 5. Tsemppiä Laivakoiralle! (Minultakin poistettiin tänään hammaskiveä, ei ole maailman mukavinta hommaa ;D)

  Toivottavasti silmävaiva saadaan myös kuntoon.

  VastaaPoista
 6. Tsemppiä laivakoiralle! Meillä oli cairnterrieri, hemmoa ja hän pääsi koirien taivaaseen viimevuonna, se oli todella kovapaikka mutta ymmärrettävää siinä vaiheessa kun sairastui silmänpainetautiin ja lääkkeet eivät enää auttaneet...

  VastaaPoista
 7. Hyvä eläinsilmälääkäri tsekkaa linssit ja pohjat laajennustipoin. (kannattaa varata silmätarkastus varta vasten).
  Kaihia veikkaisin. Onko rodulla jotain periytyviä juttuja kuten PRA?

  Meillä on naapurissa boston, jolta on pullottavien silmien ongelmien vuoksi poistettu molemmat silmät. En olisi arvannut,ennenkuin lähempää näin, koska se liikkuu tuttuja reittejä aivan suvereenisti. Haju- ja kuulo on koiralla yllättävän vahvat aistit.
  Olen kuullut koirillekin tehdyn kaihileikkauksia.

  VastaaPoista
 8. Voi Laivakoiraa, se on vaan niin söpö. Onneksi Laivakoira sai nappulat yöllä, ettei nälkä yllättänyt aamulla.

  VastaaPoista
 9. Pandice: Voi, tsemppiä myös sinulle toipumiseen!

  memmi: Mun lapsuudenkodissa oli myös cairni ja voi sitä surua, kun siitä aika jätti. Tiedän siis todella, kuinka surullista perheenjäsenen menettäminen on, vaikka tietäisi tekevänsä oikean ratkaisun.

  Tytti: Meidän käyttämä klinikka on onneksi tosi ässä nimenomaan silmäjutuissa. Tämä oli onneksi ihan tavallista vanhuuskaihia, mikä Laivakoiralla on. :)

  Miss P: Oli sillä silti nälkä aamulla ja mun sydän melkein särkyi! Toinen ei voinut yhtään ymmärtää, miksi ruokaa ei tipu. :(

  VastaaPoista
 10. Ai niin, Miss P: Se ovi on mun mielestä Ikean Faktum Ståt. Jos en ihan erehdy. Siitä mä ainakin itse tykkään eniten. Ja sit sellaiset nahkajutu vetimiksi kuin Veeralla!

  VastaaPoista
 11. Tuttu juttu mun koira käytetään kanssa eläinlääkärissä kerran vuodessa hammaskiveä poistamassa ja on se kyllä aika liikuttavaa ku se herää nukutuksesta ja ihmettelee että mitä nytte taas tuntuu jotenki kummalta ei oikein taho pysyy jalat maassa.

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!