tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kuinka purjehtia Ruotsiin

Aamuaurinko saa mielen merelle ja jo kesälomaankin. Meidän kesälomakuukautemme on tänä vuona kesäkuu. Päätimme jo viime kesän lomalla, että tänä vuonna mennään Ruotsiin. Todennäköisesti meillä tulee olemaan kolmisen viikkoa aikaa kesälomapurjehduksellemme. Alustavasti ajattelimme mennä Ahvenanmaan kautta. Onko se hyvä suunnitelma? Mistä te kokeneemmat purjehtijat olette menneet yli? Me lähdemme liikkeelle pääkaupunkiseudulta, joten reitti Hangon kautta Saaristomerelle ja siitä Ahvenanmaalle tuntuu loogisimmalta alulta.Viime lomalla spinnupäiviä taisi olla vain kaksi. Spinnutuulia toivommekin vähän enemmän tänä vuonna, koska spinnupurjehdus tuntui ainakin allekirjoittaneen mielestä erityisen hienolta.Savustetut kampelat ovat yksi kesän suurimpia must-juttuja. Miten mikään ruoka voikaan maistua niin hyvälle? Nämä kampelat ostimme Rödjanin umpihumalaislta kalastajilta. :DKaikki kohdevinkit Ruotsissa ovat nyt tervetulleita. Joku täällä mainitsi muistaakseni jonkun hyvän Ruotsia käsittelevän satamakirjankin, mikähän se olikaan? Mitä meidän pitäisi muuten huomioida reissua suunnitellessamme?Koiranomistajat, pitääkö lemmikit ilmoittaa jotenkin jonnekin, kun maa vaihtuu? Kesäkuussa on varmaan avomerellä vielä aika kylmä, vaatteita pitää ainakin pakata mukaan paljon. Neopreenihanskat ja -töppöset minun pitää ainakin hankkia, varpaat ja sormet palelevat minulla pahiten. Minkälaiset satamakäytännöt Ruotsissa on? Onko jotain erilaista kuin Suomessa? Onko Ruotsin rannikolla jo vuorovesiä? Aika monta kysymystä pyörii päässä, toivottavasti vastaukset löytyvät ennen kesäkuuta...

20 kommenttia:

 1. Ainakaan aiemmin Suomesta ei ole saanut viedä koiria Ruotsiin. Voi olla vanhentunut tietokin.

  VastaaPoista
 2. kyllä koiran saa Ruotsiin viedä. Tuolla esimerkiksi on tietoa siitä: http://www.norden.org/fi/sinun-pohjolasi/muutto-pohjoismaihin-tai-pohjoismaasta-toiseen/muutto-ruotsiin/koiran-tai-kissan-tuominen-ruotsiin

  Aikamoiset eläinlääkärireissut, mutta ei mikään mahdoton homma :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on kyllä äidin pikkukoirat seilanneet mukana Ruotsiin. Voin kysyä äidiltä säädöksistä. Ihana satama on Öregrund. Se on ihana, ihana paikka.

  VastaaPoista
 4. Tarkoititkohan näitä kirjoja: http://www.merikartat.fi/advanced_search_result.php?keywords=arholma+landsort&search_in_description=1

  :)

  VastaaPoista
 5. Jossain viime vuoden puolella ilmestyneessä Vene-lehdessä oli lyhyt juttu koirista ja Ruotsissa vierailusta.

  Esimerkiksi Tukholma on samoilla leveyspiireillä Suomen kanssa eikä vuorovesissä ole juurikaan eroja.

  Lainattua: "Itämeri on niin pieni, että siinä ei vuoroveden vaihtelua näy juuri lainkaan. Itämeren virtaukset aiheuttavat lisäksi sen, että nousu- ja laskuvesi tulevat vain kerran vuorokaudessa. Ilmanpaineen erot Itämeren pohjoisosan ja eteläosan välillä nostavat ja laskevat veden pintaa enemmän kuin vuorovesi, joten senkin takia vuorovesi jää huomaamatta. Itämeren veden korkeuteen vaikuttavat pääasiassa tuuli, ilmanpaine ja virtaus Tanskan salmien läpi."

  VastaaPoista
 6. Näin juuri, vuorovedet alkavat vaikuttaa vasta Tanskan salmien ulkopuolella :) Ruotsin saaristo on niin kaunista... Itse haaveilen tällä hetkellä Gotlannin purjehduksesta, mutta saas nähdä koska saadaan uusi vene alle.

  Niksi-Pirkka: olen käyttänyt kolealla kelillä jopa snoukkarukkasia vesillä - ei ole tassuja palellut ruorissa ;)

  VastaaPoista
 7. Mä olen enemmänkin moottoriveneihmisiä mutta ehkä näistä mun vinkeistä voi silti olla jotain hyötyä.
  Suosituin kohde Tukhoman saaristossa on varmaankin Sandhamn. Juhannuksena siellä on kunnon juhlat joten jos haluatte säpinää niin Sandhamn on ehdottomasti oikea paikka.

  Mun suosikkipaikka on Dalarö. Iloisen värisiä ihania taloja, menneen maailman tunnelmaa, Ruotsi parhaimmillaan :) Dalarö:hön pääsee autollakin mutta se ei mun mielestä ole "pilannut" paikkaa ollenkaan. Nämä on varmaankin ne 2 paikkaa jotka itse tunnen parhaiten, muita vinkkejä löytyy esim täältä http://www.svd.se/naringsliv/tema/bat/svd-tipsar-10-av-skargardens-basta-platser_4637667.svd

  Vuorovesiä täällä ei ole ja koiran voit ihan rauhassa ottaa veneeseen mukaan, kunhan pidät "hänet" kytkettynä niin ei kyllä kenellekään ole siihen mitään sanomista.

  Lycka till :)

  VastaaPoista
 8. KIITOS kaikille todella hyvistä neuvoista!

  Anonyymi: No, taisi olla vanhentunut tieto. :)

  Ansku: Kiitos linkkivinkistä, meenkin heti katsomaan!

  Linda: Kysy ihmeessä, jos muistat! Kiitos! Ja jes, Öregrund merkitty must see -listalle. :)

  Sanan: En tiedä, tarkoitinko, mutta noihan ainakin vaikuttavat tosi hyviltä. Kiitos paljon siis sulle linkistä!

  M: Hienoa, meille tulikin just sellainen Vene-lehden CD/DVD, jossa on kaikki viime vuoden artikkelit. Taidankin tutkia sitä ja voin sit laittaa tännekin. :) Kiitos!

  Merenneito: Voi että, ajattele kun saisi olla merellä koko kesän ja pyöriä vain noi kaikki ihanat kohteet läpi. Snoukkarukkaset onkin varmaan hyvät. Mä en ole rinneihmisiä, niin mulla ei sellaisia ole. Pitää tsekata nekin osastot läpi!

  Veera: Voi, mitä vinkkejä! Kiitos! Varsinkin Dalarö kuulostaa kerta kaikkiaan ihanalta. Juhannuksena ollaan varmaan jo takaisin päin matkalla, lähempänä kotia. Vaikka kyllä Sandham kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Ihania kohteita tuntuu Ruotsissa piisaavan. :)

  VastaaPoista
 9. moi,
  ruotsista löytyy paljon luonnonsatamia ja kesäkuussa tilaakin hyvin. me ollaan useasti menty maarianhaminasta lidööhön ja siellä luonnonsatamaan. saarelta löytyy kaupallinenkin satama mutta tuo luonnonsatama on jees. saarella on krug josta saa hyvää ruokaa ja jälkkäreitä.

  suosittelen kotimatkaa ahvenanmaan pohjoispuolen kautta. siellä on erilaiset maisemat ja esim djupvikenin luonnonsatamassa kivat retkeilymaastot. ja tykkäisitte varmaan havsviddenistä (www.havsvidden.fi)

  tule kesä tule!
  t. s

  VastaaPoista
 10. s: Niin just, tule kesä tule! Kiitos tosi kivasta vinkistä! Kohtahan meillä onkin reissu valmiiksi suunniteltuna. :) Luonnonsatama on tosi jees, niistä me tykätään eniten.

  VastaaPoista
 11. Aikaisemmin koiran vieminen Ruåtsiin oli vähän työläämpi juttu, muttei enää; muuttui tämän vuoden alusta. Käy katsomassa eviran sivuilta (näin eläinlääkärimme viime kuussa suositteli tekemään - se on se virallinen taho) tai googleta "koiran vieminen Ruotsiin" ja ekä linkki (ainakin itselläni) on tuo evira.

  Muistakaa pitää huoli myös siitä, että mitä vaaditaan, kun koira palaa Suomeen ulkomailta! Eli koiralle pitää antaa ekinokokki(heisimato)lääkitys (se on yksi tabletti), mutta eläinlääkärin toimesta ja se täytyy kirjata lemmikkieläinpassiin ja siinä on aika tarkkaa, ettei sitä anna liian aikaisin. Tästäkin löytyy tietoa sieltä eviran-sivuilta. Tässä yksi "usein kysyttyä":

  "1. Matkustan koiran kanssa kesälomalla Ruotsiin, miten minun pitää menetellä Suomeen palatessani?
  Jos matkustelu on kertaluonteista tai muutaman kerran vuodessa tapahtuvaa, helpointa on, että heisimatolääkitys annetaan koiralle eläinlääkärin toimesta 1 – 5 vrk ennen Suomeen paluuta ja eläinlääkäri tekee tästä merkinnän lemmikkieläinpassiin. Jos lääke annetaan Suomeen saapumista edeltävänä päivänä, kannattaa pyytää eläinlääkäriä merkitsemään lemmikkieläinpassiin myös kellonaika."

  Ja jos jää epäselväksi, niin kyllä ainakin meillä on ollut niin kivat & avuliaat eläinlääkärit, että ovat "rautalangasta vääntäneet", nuo tarvittavat jutut. Totuushan on, että meillä ei ole ikinä (on lennetty ja seilattu) Suomeen tultaessa - eikä kyllä ulkomaillakaan - tarkistettu koiran papruja, mutta eikös se olisi ihan varmaa, että niin käy sillä kerralla, kun kaikki ei olisikaan ihan just prikulleen kunnossa?!

  Kiitokset kivasta blogista ja mukavia hetkiä matkan suunnittelun parissa sekä tietystikin toivotaan onnistunutta purjehdusta ensi kesälle (tulispa se kesä jo!!)! Ja paaaljon rapsuja Laivakoiralle :-)

  -Marylou

  VastaaPoista
 12. mekin tykätään just noista luonnonsatamista. ja sandhamnista :-) heinäkuussa ruotsin puolella ei kyllä juurikaan yksin saa luonnonsatamissa olla mutta kesäkuussa tilanne on varmaan aivan toisenlainen. me oltiin viime kesänä ennen juhannusta esim. maarianhaminassa ja oli aikas tyhjää.

  jos menette tuonne djupvikeniin niin kannattaa seurata pohjoistuulia. ollaan muutama kerta nähty kuinka pienemmät paatit ei pääse lahdesta ulos kun aallot lahdesta poistuessa on sen isoja että perämoottori pyörii puolet ajasta ilmassa ja paatit on palanneet odottamaan parempaa keliä. tuolla pohjoispuolella on muuten heinäkuussakin tilaa ja paljon luonnonsatamia teidän veneen syväyksellä :-)

  t.s

  VastaaPoista
 13. Hei,
  Me olemme myös suunnitelleet, että purjehdimme ensi kesänä koiran kanssa Ruotsiin. Eviran sivuilta löytyi tosiaan asiallista infoa. Jäin kuitenkin miettimään, kuinka ekinokokkitodistus eläinlääkärilätä saadaan Ruotsin saaristossa, kun lähtöpäiväkin saattaa tuulien takia muuttua?

  Meille on sattunut kesäkuun alkuun usein ihan hellekelejäkin,jolloin tietty varsinaisesta helteestä nautitaan vasta satamassa. Itse tosi kovana palelijana olen pukeutunut touko/kesäkuun alussa lasketteluvarusteisiin ja esim käsiin snoukka/laskettelu rukkaset/hanskat (goretex)ovat hyvät. Olen suunnitellut Goretex-purjehdussaappaiden hankintaa - kokemuksia?
  Vielä viikonlopuksi Rukalle ja sitten kesää ja purjehduksia odottamaan.
  terv Meritara

  VastaaPoista
 14. Moottorivene on meidän laji, mutta tässä anyway muutama vinkki :)

  Me ollaan menty Utö-Sandhamn ja Ahvenanmaan kautta takaisin päin.

  Ollaan törmätty joissain satamissa "mooring rope" systeemiin, rantautuminen laituriin perä edellä ja keula kiinni pohjaan ankkuroituun köyteen. Välimerellä näkee paljon tätä käytäntöä. Varmaan ihan good to know - ettei tuu yllärinä.

  Sandhamn on aivan ihana, samoin Waxholm ja kaikki upeat luonnonsatamat. Kirjassa "Arholma-Landsort med Gotland" kattavaa infoa satamista.

  Joka paikassa, missä me on käyty, on todella ystävällinen meininki ja laituripaikkoja "järjestellään", että kaikille tilaa.

  Suunnitteluiloa sinne!

  VastaaPoista
 15. Marylou: Eli meidän pitäisi löytää Ruotsista eläinlääkäri, niinkö? Ja joo, se on just se kerta, jos jättää jotain tekemättä, kun se tarkastus tulee!

  Kiitokset itsellesi hyvistä vinkeistä, toi Evira täytyykin tsekata heti. Kivaa, jos viihdyt täällä. :) Toivotaan tosiaan, että kesä tulisi pian, ei jaksais yhtään enää odottaa!

  s: Täällä Suomessakin tuntui mun mielestä olevan aika tyhjää vielä kesäkuussa. Varsinkin, jos oltiin arkisin liikkeellä, niin ei ollut kyllä ketään missään.

  Hyvä vinkki noi pohjoistuulet, kiitos! Meillä ei tosin ole perämoottoria, mutta tuollaiset vinkit eivät mene koskaan hukkaan! Jee, luonnonsatamat kuulostavat just parhailta. :)

  Meritara: Mä mietin ihan samaa!

  Mä en tiedä Goretex-saappaista mitään, mutta mun mies oli nyt löytänyt mulle kuulemma täydelliset saappaat. Sellaiset, joissa on neopreenivuori. Mulla varpaat palelee aivan hirvittävästi ja UGGit ei tietenkään ole mitkään optimaaliset venekengät, joten täällä on ollut kova etsintä käynnissä. Lupaan raportoida sitten tuloksista!

  Katri: Miten upeita vinkkejä sullakin! Mooring rope on mulle ihan vieras juttu, pitääpäs mennä googlaamaan, miten sen kanssa toimitaan. :) Kiitos kirjavinkistäkin!

  Se ystävällisyys mut on yllättänyt jo täällä koto-Suomessakin. Melkein aina, kun ollaan oltu rantautumassa, niin joku on heti tullut viittilöimään vapaita paikkoja ja ottamaan köysiä vastaan. Veneilijät ovat mukavaa porukkaa! :)

  VastaaPoista
 16. Heips!

  Ite oon veneillessä käyttänyt Hestran rukkasia eli niitä samoja joilla laskettelenkin. Miulla on kahet itseasiassa ja toisissa on irrotettava vuori (kätevä kuivattaa). Rukkaset ovat vähän pitempivartiset, suht ohuet mutta älyttömän lämpimät palelijallekin ja kestävät vettäkin (kouran puolella vähän niikun kumipintaa). Maksavat ehkä noin 40€, mutta kestäneet vuosia. Suosittelen siis! :)

  VastaaPoista
 17. No niinpä... Tuskin ihan joka poukamasta bongaa eläinlääkäriä ;-D
  Itse muistelin, että aika olisi ollut 15pv (eikä 1-5); en tiedä, että onko tämäkin muuttunut sitten viime vuoden. Kyseessä siis "ihan tavallinen" tabu, jonka koira syö vastaanotolla. Periaatteessahan se voisi sen vaikka oksentaa poiskin (ei siellä lekurissa montaa minuuttia mene) eli jos hiuksia aletaan halkomaan, niin ei tää kovin vedenpitävä käytäntö ole.

  Lisäksi suositus on, että "hoito" - eli se yksi tabletti - annetaan uudestaan 21pv (jos muistan oikein!) kuluttua sitten täällä Suomessa. Sitä varten ei tarvitse mennä lekuriin, mutta se ikäänkuin varmistaa, että mahdolliset ulkomaan tuliaiset ei jää suolistoon muhimaan.


  En sitten tiedä, että mikä olisi "sanktio", jos ei olisi merkintää koiran passissa ja joku asian tarkastaisi. Lääkityksen kun voi antaa vaikka vain päivää ennen; tuskinpa koira mihinkään karanteeniin joutuisi!


  Itse olin hieman hämilläni, kun mentiin viime kesänä ennen muuttoa Saksasta tämä asia hoitamaan ja lääkäri antoi koirallemme ihan saman "matolääkkeen" kuin olimme itsekin käyttäneet kotioloissa. Olin vissiin odottanut, että kyseessä täytyy olla joku ihmepilleri :-D

  -Marylou

  VastaaPoista
 18. Leenu: Kiitos sulle paljon vinkistä!

  Marylou: Joo-o, samoja ajatuksia pyöritellään...

  VastaaPoista
 19. genaakkerikoululainen15. maaliskuuta 2012 klo 22.04

  Oikea asenne teillä eli kohti ääretöntä ja sen yli. Varmaan kannattaa siirtää venettä pikku hiljaa kohti länttä ja vapautta ennen kuin lomanne alkaa. Kesäkuussa ei ruuhkat vaivaa täällä eikä lahden tuolla puolen.
  Ahvenanmeren ylitys kannattaa aloittaa ajoissa aamulla vaikka Rödhamnista Ahvenanmaalta, josta on runsas 30 Nm Kapellskärin itäpuolen luonnonsatamiin (Granhamn, Kulkan etc). Ja, luonnonsatamista puheen ollen, ei kannata lähteä ilman täällä aiemmin muutamaan kertaan suositeltua Arholma-Landsort med Gotland -satamakirjaa, jossa on yli 200 luonnonsatamaa ja 70+ vierasvenesatamaa selkeästi ja seikkaperäisesti ajo-ohjeineen kuvattuna. Myös ilmakuvat kohteista löytyy. Ruotsalaisia reittejä voi ajella etukäteen netissä täällä http://www.kartor.eniro.se/, kun valitset Sjökort-option.

  Ruotsin puolella löytyy luonnonsatamia aivan toiseen malliin, kiitos Skärgårdstiftelsenin! Vedet syviä ja kiviä huomattavasti vähemmän kuin Suomen puolella.

  Ei muuta kuin trevlig resa!

  VastaaPoista
 20. genaakkerialakoululainen: Moi pitkästä aikaa! Kiitos vinkeistä sinullekin, ihan mahtavia! Kuulostaa todella hyvältä ja kesäkuussa on tosiaan kivaa mennä, kun ei varmaan ole ihan niin paljon ihmisiä. Ehkä ens kesänä taas nähdään jossain. :)

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!