perjantai 4. toukokuuta 2012

Kesän makujaKesän yrtintaimet on nyt hankittu. Kasvimaassa kasvaa tänä vuonna vakkareideni persiljan ja ruohosipulin lisäksi herneitä, basilikaa, romainesalaattia ja rucolaa. Varsinkin rucolasta satoa saa varmasti korjata jo ihan pian, mikä on hyvä juttu, kun olemme sitten kesäkuussa niin paljon ja pitkään poissa. Porkkanat hylkäsinkin juuri siitä syystä, etten ole täällä niitä kastelemassa ja harventamassa alkukesästä. Herneet ovat uusi kokeilu.


Ruohosipuli onkin jo ihan valtoimenaan. Se innostuu heti, kun aurinko vähänkin keväällä pilkahtaa ja lumipeite ohenee. Se on myös kova leviämään, sillä emme ehdi syödä sitä sellaisella tahdilla, ettei se ennättäisi osittain kukkia. Ennustankin, että aika monen kyläilytulkkarin osana on tänäkin vuonna nipullinen oman pihan ruohosipulia. 


Siinä samaisessa Stockan lehdessä mainittiin, että yrtit säilyvät veneessäkin ruukuissaan. Tarkoitetaanko tällä ihan näitä taimiruukkuja? Viihtyisivätköhän ne lomamme ajan niissä? Pikkuruukut laitoin yhteen viimevuotisista säläkoreista. Pehmeä pussukka kestänee osumaa paremmin kuin Sagaformin yrttiruukkuni... :D Jos yrtit pitää siirtää isompiin ruukkuihin, niin ostan pari muovista ja halpaa perusruukkua ja käärin ne juuttikankaaseen. Satamissa yrtit saavat olla kannella valoa imemässä ja purjehduksen ajaksi siirrän ne sisälle.


Venekeittiössäni yrtin paikan ovat saaneet basilika, persilja ja tilli. Ruohosipuliahan kasvaa monissa saarissa luonnonvaraisena. Tillistä en ole aiemmin niin välittänyt, mutta kesken talven ajatus tillistä, voista ja uusista perunoista alkoi tuntua vastustamattomalta. 


Kesäkesäkesäkesä... 

9 kommenttia:

 1. Just eilen illalla pähkin, että minne rivitalon pihalla saisi pienen kasvimaan yrteille. Piha on aika iso, mutta väliaidat ovat pensasaitaa ja piha on auki peräpäästä. Sieltä kulkevat naapurit ruohonleikkurin kanssa ja taloyhtiön hiekkalaatikko on meidän pihan perällä. Vähän haastava paikka siis. Seinänvierustaakaan ei ole, kun meillä on asunnon leveä katettu terassi... Poju toivoisi porkkanaa, mutta mahtaako onnistua rivarin pihalla? Olis kiva nähdä kokonaiskuvaa teidän kasvimaasta :)

  VastaaPoista
 2. Pari hyödyllistä sivua

  http://yachtpals.com/boats-growing-9036

  http://www.theboatgalley.com/cooking-techniques-tips/

  VastaaPoista
 3. Olen jo pari kesää pitänyt purkkarissamme mukana yrttejä siten, että olen istuttanut kaupan valmisyrttejä (basilika, rosmariini, oregano, rucola, salaatti) muoviseen parin litran jäätelörasiaan multaan. Purkkiin mahtuu 3 ruukkua. Sitten purjehtiessa pidän yrtit sisällä ja laiturissa ollessa nostan ulos aurinkoon/varjoon. Todella hyvin ovat säilyneet, viime kesänäkin yrtit jaksoivat koko viiden viikon loman ja vielä kotonakin useamman viikon sen jälkeen.

  VastaaPoista
 4. Haastoin sinut juuri blogissani hyvän mielen haasteeseen :) Hyvä tilaisuus pohtia niitä asioita, jotka saavat aikaan iloista mieltä! http://russeliriemua.blogspot.com/2012/05/hyvan-mielen-haaste.html

  VastaaPoista
 5. Annip: Voin laittaa kuvaa jossain vaiheeessa, kun olen ensin saanut käsiini pullollisen Round upia ja käyttänyt sitä. :D Mutta ihan rivarissa mekin asumme ja kasvimaa on sellainen pieni pläntti seinustalla. Porkkana onnistuu ihan hyvin. :)

  Tytti: Sulla on aina niin hyviä linkkejä. Kiitos!

  Annika: Toi jätskipakkaus onkin hyvä. Hmmm... Nyt joku joutuu uhrautumaan ja syömään jäätelöä. Harmin paikka! :D

  Ansku: Kiitos aivan superkivasta haasteesta!

  VastaaPoista
 6. Mulla oli myös viime kesänä yrtit ihan vaan sellasessa muovisessa ruukussa mukana veneessä ja oli kyllä mukava, kun pysyivät hyvänä ja sai tuoreita yrttejä ruokaan.

  VastaaPoista
 7. Vega: Kuulostaa hyvältä, tuoreet yrtit on niin ihania!

  VastaaPoista
 8. Täällä ei tarvitse vielä haaveillakaan moisesta. Lunta on Rovaniemelläkin tullut yön aikana melkoisesti.

  Mä laitan parvekkeelle Bacsaciin taas yrttejä, kuten viime kesänäkin. Kätevä napata mökille mukaan kassit. Mutta tänä vuonna ostan ne valmiina ja tökkään multaan. Viime vuonna jaksoin idättää siemenistä asti. Minä, thö kärsimätön.

  VastaaPoista
 9. Tickler: Lunta, auts! Mä katsoinkin siitä Stockan lehdestä, että Bacsac oli kätsän oloinen. Tosi hyvä idea mun mielestä!

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!