maanantai 21. toukokuuta 2012

Lomalukemista

Kävin viikonloppuna kirjastossa hakemassa vähän lomalukemista. Yleensä olen suurkuluttanut lomilla dekkareita, mutta nyt olen tainnut lukea kaikki Donna Leonin kirjat uusinta lukuun ottamatta ja sitä ei tietenkään ollut kirjastossa vielä. Wallanderitkin olen jo kahlannut läpi, samoin pari muuta Henning Mankellia. Ja kaikki muut tuntuivat jotenkin vääriltä. Niinpä valitsin toisesta suosikkigenrestäni, historiallisista romaaneista. Luin talvella paljon Laila Hirvisaaren (ent. Hietamiehen) kirjoja ja pidin niistä valtavasti. Etenkin Imatra-sarja oli mieleeni. Nyt aloitan Lappeenranta-sarjan.


Lainasin myös Siri Hustvedtin, joka on yksi lempparikirjailijoistani (samaten kuin miehensä Paul Auster), uusimman. Sitä ei ollut kuin ruotsiksi, mutta takakannen perusteella teksti vaikutti riittävän iisiltä. Luen aina silloin tällöin ruotsiksi, ihan vain kielitaidon ylläpitämiseksi, mutta liian vaikea kieli lannistaa. Kjell Westön Gå inte ensam ut i natten jäi kesken ja luin sen suomeksi loppuun. Djävulen bär Prada taas oli helppo lukea ruotsiksi. 


Lasissa oli Sauvignon Blancia (Fumées Blanches). Se maistui taivaallisen ihanalle. Pönikkä oli  oikeastaan tarkoitettu veneelle vietäväksi, mutta maistoin varmuuden vuoksi. Olisihan se ollut kamalaa veneellä huomata, että viini olisikin pilalla. Viime vuonnahan meillä kävi aivan eeppinen moka kesälomapurjehduksella. Viini loppui kesken ja jouduimme tekemään kaksi päivää väärään suuntaan tuhlanneen koukkauksen Nauvoon ja Alkoon. :D


Tälle illalle ostin pitkästä, pitkästä aikaa Trendin. Olen entinen aikakauslehtien suurkuluttaja, mutta olen huomannut säästäväni pitkän pennin löytämällä samat inspiraatiot blogimaailmasta. Lehdessä pitää olla tosi mielenkiintoinen kansi, että ostaisin sen. Trendi pääsi yllättämään, en ollut ajatellut edes kuuluvani sen kohderyhmään enää. Luin sitä ahkerasti silloin kun päätoimittajana oli Niina Leino. Sitten päätoimittaja vaihtui ja lehdestä tuli omaan makuuni vähän turhan hipsteri ja lopulta unohdin koko entisen suosikkini. Paluu nuoruuteen tapahtui tänään, kun suorastaan ahmin lehden läpi. Tuollainen uudelleen löydetty ihastus niin ihanaa!

Mitäs te luette kesällä?

8 kommenttia:

 1. Pitää ihan ekana sanoa tuosta Trendistä: Siinä oli kyllä tosi mielenkiintoiselta vaikuttava kansi! Minäkin melkein ostin, mutta nyt olen pitänyt vähän lehtilakkoa, kun jostain syystä minusta tuntuu aina pahalta viedä kiiltäviä, vaikkakin jo luettuja, lehtiä paperinkeräykseen, ja muuten ne jäävät hirveiksi kasoiksi kotiin. Pakko kuitenkin napata Trendi edes päivän kirjastoreissulla hetkeksi...

  Kesälomalukemiset ovat minulla vielä auki, vaihtoehtoja on paljon. Toivon, että voisin vihdoin syventyä muutamaan tiiliskiveen. Listalla olisi ainakin Tuulen viemää, Kotiopettajattaren romaani, ja Diana Gabaldonin (matkaaja?)-sarja.

  VastaaPoista
 2. Dekkari-maailmassa minua kiinnostaa nykyään myös Outi Pakkanen. Pidän tutuissa maisemissa, Lauttasaaressa ja Hietalahdessa sekä muualla Helsingin keskustassa liikuvista tarinoista. Ruokaakin käsitellään ja tarinat ovat juohevia. Ei ihan Donna Leonia, mutta mukavaa luettavaa muuten. Suosittelen! Niitä on muutama hyllyssä, systeriltä hain juuri pari lisää. Jos haluat tutustua, ja hakea lisää Hirvisaartakin, niin tervetuloa!

  Mama L

  VastaaPoista
 3. Samaa viiniä oli meilläkin laseissa viikonloppuna ja kestosuosikkina se toimi koko viime kesän itse pyydetyn kalan ja uusien perunoiden kera..

  Itse kulutan kesät lukien dekkareita englanniksi tai ruotsiksi. JA toki koluan läpi edellisten kesien suosikkeja mitä mökiltä löytyy runsain mitoin.Erityisen herkkua ovat ne teininä luetut Kaari Utriot( pidän siis historiasta mutta usein ilman kaunokirjallisia vaikuteita) ja etenkin historialliset dekkarit kuten A.Christie, Dorothy L Sayers etc. kuuluvat kesään.

  Ja toki pino aikakauslehtiä kuuluu nurmikolla loikoiluun

  VastaaPoista
 4. Odotan oikein kolmen viikon päästä alkavaa lomaa ja anopin kirjahyllyä! Ihanaa, ettei tarvitse kantaa lukemista mukana (paitsi lennon ajaksi) ja tietää, ettei ihan äkkiä sitä kirjahyllyn sisältöä saa luettua loppuun.

  Mankellin lisäksi (Kiinalainen odottaa lentoa, sun suosituksesta) Anna Janssonit, Liza Marklundit ja Mari Jungstedtit (tykkään vaan Skåne-Sto-Gotlanti -maisemista). Jungstedit menee myös ruotsiksi, kun niitä niin hitaalla tempolla suomennetaan.

  Lars Kepler ja Camilla Läckberg ovat uusimpia löytöjä tuolta länsinaapurista. Mutta Mama L:n tapaan kesälomaan kuuluu kevyttä Outi Pakkasta. Vanhan kotisaaren teksteissä elää niin hyvin, että välillä meinaa öisinkin miettiä, kuka naapuritalossa asuikaan.

  Ja lue se Hietamies nuorimman Tarhapäivä. Se on niin hyvä!

  VastaaPoista
 5. Täälläkin oli talvilukemisena Imatra-sarja, nyt olen koko kevään kytännyt Lappeenrantaa, mutta eka osa ei ole koskaan kirjaston hyllyssä...

  Viime kesänä koukutin ruotsalaisia dekkareita: Åsa Larssonia, Mari Jungstedia, Camilla Läckbergiä ja Lars Kepleriä. Suosittelen lämpimästi!

  -Dora

  VastaaPoista
 6. Meren lähelle sijoittuvaan ympäristöön löytyy dekkarit Ann Rosmanilta ja Hangon lähiseutua maalla/merellä taas on mukana Matti Remeksen kirjoissa. Kumpaakin kannattaa kokeilla kuinka sopii omaan makuun. Itse olen näihin koukussa.

  VastaaPoista
 7. Tessa: Mä aina silloin tällöin annan niitä kiiltäväkantisia aarteita ystäville, kun en todellakaan raaski heittää niitä paperinkeräykseenkään. :D

  Mama L: Kiitos vinkistä, voisin jossain vaiheessa lainatakin!

  Maisie: Mä en olekaan varmaan koskaan lukenut mitään Kaari Utriolta! Täytyypäs joskus tutustua. :)

  Tickler: Kivoja vinkkejä sullakin! Kiitos! Täytyy ehdottomasti tutustua noihin. :) Onneksi on kirjasto, muuten meidän kirjahylly räjähtäisi! :D

  -Dora: Ruotsalaiset kyllä tuntuvat osaavan nuo dekkarihommat! Kiitos vinkeistä, lukulistalle menevät!

  Anonyymi: Kiitos sullekin! Nythän mulla on luettavaa koko loppuvuodeksi. :)

  VastaaPoista
 8. Olen jo moneen otteeseen maininnut äidilleni tuosta teidän viinikömmähdyksestä, he kun ovat aloittaneet veneilyn taas pitkän tauon jälkeen ja "harjoittelevat" nyt uudestaan miten kaikki tapahtuu! :D

  Pitääpä muuten kurkata seuraavalla kauppareissulla myös tuo Trendi, yleensä nappaan lehtihyllyltä vain pikaisesti Ellen enkä jää edes tutkimaan muuta tarjontaa. Vaihtelu voisi siis virkistää! :)

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!