sunnuntai 14. lokakuuta 2012

How not to packEn tiedä, kiinnostaako ketään, miten minä pakkaan, mutta kerron kuitenkin. Matkustan aika paljon ja vuosien varrella mieleen on tullut paljonkin ajatuksia pakkaamisesta. Bisnespukeutumisesta minulla ei ole kuvan palaa, joten vinkkini eivät välttämättä toimi niillä, joiden pitää pukeutua todella muodollisesti. Tämän ulkopuolelle jäävät myös ne, jotka viipyvät matkallaan vain päivän ja matkustavat pelkällä käsimatkatavaralla. Vain päivän perillä olevat ovatkin ainoita ihmisiä, joista ymmärrän, miksi he ottavat vain käsimatkatavarat. Miksi tehdä omasta elämästä hankalampaa?

Itse otan lähes aina mukaan matkalaukun. Se on niin helppoa. Ei tarvitse miettiä kosmetiikan kokoja tai sitä, että voiko ne neljännet kengät ottaa mukaan. Ei tarvitse ahdistua siitä, että jos löytää jonkun kivan ostoksen matkalta, niin mahtuuko sekin sitten mukaan. Matkalaukkuun mahtuu myös se ekstravaatekerta. Minä pakkaan aina mukaan överisti alusvaatteita ja t-paitoja tai muita suoraan ihoa vasten tulevia yläosia. Jos matka kestää kolme päivää, pakkaan vaatteet neljälle ja alusvaatteet viidelle päivälle. Matkailu on sellaista, että aina voi sattua jotain. Voi tulla tuhkapilvi tai hurrikaani, lentokone voi hajota, mitä vain. 


Nesessääriin en ole koskaan panostanut kovin paljoa. Ennemmin tai myöhemmin joku puteli kuitenkin räjähtää sinne ja kylläpä ottaisi päähän putsailla Mulberrystä tai vastaavasta jotain meikinputsausaineita tai hammastahnoja.  


Tällä hetkellä minulla on nesessäärinä Zaran mustan kassin mukana tullut sisäpussukka. Se on todella kätevä, se menee kasaan ja sinne mahtuu mitä vain. Ja se on helppo pestä, olen joutunut tekemään sen jo kahdesti. 


Tuollainen tuubimallinen purkki on muuten juuri potentiaalinen räjähtäjä. Tai sitten se kallein purnukka. Tietty. Näytteet ja yksittäispakatut tuotteet ovat hyviä. Tosin näytekokoisisessakin kosmetiikassa suosin niitä tuotteita, joiden tiedän sopivan itselleni. Jos on herkkäihoinen ja ottaa matkalle mukaan ne joskus vuonna miekka ja kirves saadut näytteet jotain epämääräistä ryppyrasvaa ollakseen järkevä, saattaa katua kun naama on punaisena.


Käsimatkatavaraksi otan ison käsilaukun. Sinne mahtuvat luettavat, iPad, matkadokumentit ja peruskäsilaukkukamat. Jos epäilyttää, niin miksei vaikka alusvaatekerta ja t-paitakin. Kosmetiikkaa en raahaa matkustamoon huuli- ja käsirasvaa enempää. Mineraalimeikit ovat käteviä, koska ne eivät ole nesteitä, eikä niitä tarvitse siis pussittaa. 


Käsilaukku mahtuu aina penkin alle, niin ei haittaa, vaikka tulisi koneeseen viimeisenä ja kaikki hattuhyllyt olisivatkin jo täynnä. Tämä käsilaukku on siitä hyvä, että sen saa myös olalle, jos tarvitsee saada kädet vapaaksi. Jos minulla olisi lapsia, ottaisin aina sellaisen laukun, että kädet jäisivät vapaaksi koko ajan. Mietin aina sitä perässä vedettävien laukkujen ideaa. Toki ymmärrän ne nopeilla työmatkoilla, mutta että lomalaisilla. Miksi? Niiden kanssa joutuu pujottelemaan, ne ovat hankalia portaissa, takertuvat kiinni penkkeihin vedettäessä ja eivät meinaa mahtua mihinkään. 


Jos laukussa on vähän tilaa, eikä asukokonaisuuksia voi pakata mukaan määrättömästi, kannattaa valita mukaan muutama erilainen huivi. Ne eivät vie paljoa tilaa, ne lämmittävät ja toimivat monessa tilanteessa ja tekevät asusta aina vähän uuden näköisen. Yksi pieni elämää helpottava juttu, joka ei vie paljoa tilaa ja joka kannattaa pakata mukaan, on niin sanottu brekkaripussi. Crossbody-mallinen pieni pussukka on tarpeeseen hotellien aamiaisilla. Käsilaukkua ei haluaisi jättää pöytään vartioimatta, mutta sen kanssa on nihkeää keräillä ruokia buffetista. Jos on liikkeellä yksin, ei ole ketään, jonka voisi jättää pöytään vahtimaan. Brekkaripussukan ei tarvitse olla iso, sellainen vain, että sinne mahtuu huoneen avain, puhelin ja vähän rahaa tippejä yms. varten. 


Sitten on yksi juttu, mitä ilman en matkusta ikinä. Kamera. Jonkinlainen kuvausväline löytyy aina laukusta, oli se sitten iPhone, pokkari tai järkkäri. Koskaan en ole harmitellut, että joku kuva olisi tullut otettua. Sen sijaan on ottanut päähän, että joku juttu on jäänyt kuvaamatta. 

29 kommenttia:

 1. Minä olen aina ihan tosi kiinnostuntu erilaisista pakkausstrategioista :). Itse olen siirtynyt osin ruumalaukkujen ekstramaksujen takia osittain vain käsimatkatavarat-matkustajaksi. En yhtään muista, mistä blogista bongasin tämän http://rookiemag.com/2012/05/a-handy-guide-to-power-packing/ sivun, mutta sieltä löytyy paljon hyviä vinkkejä.

  Ruumassa kulkevan käsimatkatavaran kanssa matkustaminen on kylä paljon helpompaa, tosin silloin tulee helposti pakattua vähän liikaa. Onneksi ruumpakaasini on kuitenkin juuri ja juuri sen verran hillityn kokoinen, että siihen ei oikein saa mahtumaan 20 kg enempää tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oli ihan mahtava! :D Melkein allekirjoitan, paitsi sen alusvaateosuuden. Olen pessyt oman kiintiöni alusvaatteita käsisaippualla lavuaarissa loppuelämäkseni. :D Vuosia sitten asuin kesätyön vuoksia kolme kuukautta hotellissa ja koko sen kolme kuukautta pyykkäsin käsin kylpyammeessa. Siksi siis. :D

   Poista
 2. Tuhat tykkäystä ja sydäntä pikkuMulberrylle <3 Muistatko mallin nimeä? Multa puuttuisi just ton kokoinen/tuohon tarkoitukseen sopiva.

  Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buahhahhhaaa, se on - tattadadaa - vyölaukku. Siis Bayswater Beltbag. Olen sanaut tästä monet hyvät naurut. :D

   Poista
  2. Nouuu :D Ihan huippu!

   Poista
 3. Minä olen juuri se, joka tekee niitä päiväreissuja ja sen vuoksi kuljen käsimatkatavaroiden kanssa. Ei edes se hihnalla odottelu, mutta usein check in on nykyään jo hidasta puuhaa. Käsimatkatavaralaukkuni on kyllä silti pienempi kuin monilla, aikamoisia lasteja monet raahaavat mukana. Haaveilen keepall:ista, sellainen olisi ihana!

  Brekkarilaukku löytyy täälläkin, tosin wristlet-sellainen. Se kulkee aina ison käsilaukun sisällä ja toimii hätätapauksena iltalaukkunakin. Kätevää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun kohdalla se onkin ymmärrettävää. :)

   Matkalaukut tulee muuten nykyään musta tosi nopeasti melkein kaikilla kentillä, mutta check iniin saa tosiaan jonottaa.

   Poista
 4. Ihana käsilaukku, oliko Zarasta?
  Sulla on kyllä hurmaavat pisamat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Zarasta on! :) Ja kiitos, mä ihan kaipaan itsekin niitä näin talviaikaan. :)

   Poista
 5. Kiva postaus! Matkustan onnettoman vähän lentokoneella, mutta kotimaan matkailua/viikonloppureissuja kolmen lapsen kanssa tehdään paljon. Pakkaaminen on saanut aivan uuden luonteen... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vion kuvitella, että lasten kanssa pakatessa saa kyllä olla todella luova! :D

   Poista
 6. Mielenkiintoisia ajatuksia pakkaamisesta. Brekkarilaukusta en ollut kuulluutkaan- hyvä idea. Itse yritän matkustaa vain käsimatkatavarojen kanssa, mutta lomamatkat tuppaavat olemaan usein harrastematkoja ja silloin sitä kamaa riittää. Kuvat olivat taas niin ihania, että oikeastaan niitä kehuakseni päädyin kommentoimaan.
  -Meritara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Meritara! :) Joko teillä on vene pois vedestä?

   Poista
 7. Mulle oli kans uusi juttu tuo brekkarilaukku. Hyvä idea, kiitos! Edellisestä postauksesta sen verran, että sitä lukiessa kyllä tuli nälkä, vaikka just oltiin päivällä ulkona syömässä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! :) Ja heh, ruuat oli kyllä tosi hyvät, vaikka itse sanonkin. :)

   Poista
 8. Mielenkiintoinen postaus! Mä en kanssa käsimatkatavaroilla lähde mihinkään, mulla menee siihen tavaroiden miettimiseen aivan liian paljon aikaa, matkalaukku sen olla pitää :)

  VastaaPoista
 9. No nyt mäkin ymmärrän ton brekkarilaukun. Matkustan ilmeisesti liian harvoin :D.

  Muuten pakkaan aika lailla kuten sinäkin. Tosin vedettävät laukut ovat juuri siksi näppäriä, ettei niitä tarvitse (lasten kanssakaan) kantaa. Yliolanlaukkuakaan mulla ei ole (hankintalistalla, kun budjetti antaa myöten ihanuuden löytyessä...)

  Suosittelisitko ammattiasi kahden lapsen äidille?

  Nimim. Kerttu 35-vuoden ikäkriisissä (?) ja urapohdinnoissa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ihmettelen aina, miksei ihmiset käytä enemmän reppuja. Ne on ergonomisia, vaikka olisivat painavia ja jää kädet vapaaksi. :)

   Vastasin ammattijuttuun sulle toisaalle. ;)

   Poista
  2. Reput on rumia ;).

   Kiitos kommentistasi toisaalla! Palaan siihen :).

   Kerttu

   Poista
 10. Hyvä postaus, pakkausjutut kiinnostaa! Nimim. AIVAN liian paljon tavaraa mukana pitkällä ulkomaanoleskelulla. Onneksi on laukussa pyörät alla ja miehet täällä kohteliaita ja innokkaita nostelemaan/kantelemaan isoakin laukkua :D Voisit joskus reissulle lähtiessä vaikka tarkemmin esitellä mukaan lähtevät kamppeet? :) Tää brekkarilaukku oli mulle uusi oivallus, pitää ottaa käyttöön. Toiminee erinomaisesti myös vaikka risteilyllä.
  -SuviAnni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin mä vaikka esitelläkin, sehän onkin hyvä postausidea. :)

   Ja kyllä, brekkarilaukku toimisi varmasti erinomaisesti risteilyllä. Olispas muuten kiva mennä risteilylle... :)

   Poista
 11. Olen täysin samaa mieltä käsimatkatavaroilla matkustamisesta - tosin kuulun niihin joilla matkalaukku taitaa olla aina täynnä kohteesta tai matkalla olo -ajasta riippumatta! :)

  Mulla on aina käsimatkatavaralaukussa mukana sellainen pikkupussukka jossa on purkkaa, käsidesi, nenäliinapaketti, huulikiilto, passit, ym. Mieheni on lähes kaksimetrinen, joten usein matkustamme exit-paikalla ja jalkatilan pitää olla tuolloin tyhjä nousun ja laskun aikana. Pieni pussukka sujahtaa silloin helposti edessä olevaan taskuun, eikä lyhyillä lennoilla tarvitse venkslata tavaroita edes-takaisin.

  Ymmärrän muuten noita matkustamoon otettavia, rullilla kulkevia matkalaukkuja hyvin, niskavaivaiselle vedettävä matkalaukku on usein paljon parempi vaihtoehto kuin ohuilla sangoilla varustettu ylipainava laukku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, samis! :)

   Mä ymmärrän kyllä kanssa jonkin verran niitä perässävedettäviä tietyissä tilanteissa, mutta samaan hengenvetoon ihmettelen, että miksi jengi ei käytä reppuja. :D

   Poista
 12. Mä matkustan aina tosi kevyesti. Varsinkin nesessäärisektori on melkein olematon. Johtuu ehkä siitäkin, että suorastaan vihaan meidän matkalaukkua, joka on maailmankaikkeuden rumin. Haaveilen pienestä sievästä lentolaukusta, johon mahtuis kaikki oleellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, mua alkoi melkein säälittää teidän matkalaukkuparka. :D

   Poista
  2. Jos oot oikeasti tota mieltä, niin saat sen kaveriksesi ensi reissulle!

   Poista
 13. Mä nauroin Jenkeissä Jet Bluen matkustajille ja miehistölle, joilla kaikilla oli käsimatkatavaralaukkuja varmaan 5. Eivät jaksaneet edes punnertaa niitä "hattuhyllyille" ja istuivat polvet kurkussa.

  Viikonlopun reissulla huomasin, että Rimowa ei oo mua varten. Se ei veny tarpeeksi, kun en koskaan osaa paluumatkalle pakata tavaroita yhtä huolellisesti kuin menomatkalle. Mistähän sekin johtuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paluumatkalla vaatteet on jo likaisia, eikä enää jotenkin mene yhtä pieneen tilaan. Näin mä olen tän järkeillyt, koska mulla on vähän sama. :D

   Poista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!