maanantai 26. marraskuuta 2012

Lahja lapselle


Sain valtavan mieluisan haasteen eräältä lukijaltani. Hän kertoi hyväntekeväisyyskampanjasta, jossa tarkoitus on ostaa lahja vähävaraisen perheen lapselle. Kyse on Malmin seurakunnan ja Helsingin sosiaalitoimen yhteisestä Lahja lapselle -keräyksestä. Aloite keräykseen on tullut seurakuntalaisilta itseltään, jotka ovat halunneet auttaa aivan konkreettisesti ja kampanja järjestetään tänä vuonna toista kertaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoitus on ottaa yhteyttä seurakuntaan, saada sieltä tarkka lahjatoive, ostaa tämä lahja ja viedä se kirkolle, joka jakaa lahjat. Lahjan arvo voi olla enintään 40 euroa. 

Olin joka tapauksessa ajatellut osallistua tähän, koska idea on mielestäni yksinkertaisuudessaan niin hieno. Meillähän on paljon upeita hyväntekeväisyysjärjestöjä, jotka auttavat vähävaraisia perheitä, mutta usein apu on ruoka-apua, joka onkin varmasti eniten tarpeen. Joulu on kuitenkin ennen kaikkea lasten juhla ja voin vain kuvitella, miten sydäntäsärkevää pienelle lapselle voi olla se, ettei saa yhtään pakettia. 

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, joten haastan kaikki blogini lukijat, jotka vain suinkin kynnelle kykenevät, mukaan. Meillä ei ole lapsia, joten aion vain pyytää seurakuntaa osoittamaan minulle minkä tahansa toiveen. Jos olisi, valitsisin todennäköisesti jonkun suunnilleen omani kanssa samanikäisen lapsen toiveen. Tämä on meille aikuisille pikkujuttu, mutta jollekin lapselle oman paketin saaminen voi olla käsittämättömän iso asia. Meillä Suomessa niin monella asiat ovat niin hyvin ja elämme sellaisessa yltäkylläisyydessä, että unohdamme helposti, miten paljon pahaa oloa ja ahdistusta saattaa löytyä aivan läheltä. 1990-luvun laman jäljet näkyvät edelleen ja hyvinvointivaltion tulevaisuuskaan ei vaikuta erityisen ruusuiselta. Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan entistä enemmän yhteisöllisyyttä ja lähimmäisistä huolta pitämistä. 

Tiedän, että monelle kirkon järjestämän keräyksen tukeminen saattaa olla omia periaatteita vastaan, mutta haluan vasta-argumentoida jo valmiiksi. Kyllä, kirkko on tehnyt vuosisatojen aikana paljon negatiivista, suorastaan pahaa. Mutta paljon hyvääkin on tehty ja minusta kannattaa keskittyä tukemaan sitä toimintaa, jonka haluaa kasvavan. Tämä keräys on todellakin aivan tavallisten seurakuntalaisten ideoima, tavallisten ihmisten, jotka ovat halunneet auttaa. Olen saanut tänä vuonna olla mukana aika monessa erilaisessa hyväntekeväisyysprojektissa. Kaikkien yhteinen nimittäjä on ollut se valtava määrä positiivista energiaa, joka niistä on jäänyt itselle. Osa on ollut suurten järjestöjen organisoimia, osa juuri tällaista ruohonjuuritason toimintaa. Jos olen jotain tästä oppinut, niin sen, että omastaan antamalla ei koskaan köyhdy. Päin vastoin. 

Keräyksen FB-sivut löytyvät täältä.

16 kommenttia:

 1. Ulkomailla asuvana en ota osaa tahan nyt mutta jos asuisin Suomessa niin ilman muuta. Siella asuessani lahjoitin aika usein jotakin kirkon kotimaan avun hyvaksi.

  VastaaPoista
 2. Sama juttu, ulkomailla kun ollaan, niin on tosi hankalaa osallistua muuten kuin antamalla toki suoraan rahaa hyväntekeväisyyteen. Hieno idea ja jos Suomessa oltaisiin, niin osallistuisin absolutely!

  Amelie

  VastaaPoista
 3. Meillä täällä saarella kerätään kirkon kautta käytettyjä hyväkuntoisia leluja vähävaraisille lapsiperheille joululahjoiksi. Me vietiin esikoisen kanssa viime vuonna kassillinen ja tänä vuonna kiikutetaan sinne ainakin kaikki vauvalelut. Paikallislehdessä oli juuri juttu, jonka mukaan 900 lasta sai viime vuonna tätä kautta lahjat.

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus ja tärkeä aihe! Me laitettiin viime vuonna paketteja Joulupuu-keräykseen, jota organisoi paikalliset nuorkauppakamarit. Siinä voi määritellä minkä ikäiselle lapselle paketin osoittaa, ja ne annetaan kaupungin sosiaalitoimen kautta vähävaraisten perheiden lapsille. Aiotaan laittaa tänökin vuonna, kun viime vuonna siitä tuli meillekin niin hyvä mieli. Oli kiva kiettiä mitä paketteihin laittaisi, ja sitten tehdä niitä paketteja. Musta on surullista ajatella, että joku lapsi jää ilman joululahjaa, kuten kirjoitit niin lapselle se saattaa olla suunnatoman iso asia. Meillä ei ole lapsia, mutta tästä sai joulumielen itselleen, se kun usein tulee just lasten ilosta ja odotuksesta joulun aikaan. Ei silti, lähipiirin lapset kyllä tuovat myös sitä joulumieltä, mutta kun katsoo joskus niitä heidän saamiaan lahjaröykkiöitä, niin tulee mieleen, että murto-osalla pelastaisi jonkun lapsen joulun!
  Ja kommentoin tässä muihinkin sun kirjoituksiin:
  Hiusjuttu oli mahtava, tarrapaplaRit, lakka ja tupeeraus on munkin pään perusta :) hiuksissa pitää olla volyymia!
  Sitten se juttu Coachin laukuista oli hyvä, ne on tosi hyvännäköisiä- ja värisiä ja kohtuuhintaisia! Mietin jo, että laitan äidin mukana tilausta kun ovat menossa tammikuussa Sydneyyn, siellä tuntui olevan useampikin liike. Eli kiitti vinkistä :)
  Ja sitten Madde: mun mies usein sanoo, että mulla on äärettömästi turhaa tietoa (???!!!)päässä kun tiedän Euroopan kuninkaallisista niin paljon. No, olen kyllä miettinyt että toilaisen Svensk Damtidningin, mutta en vielä ole kehdannut :) Eli laita vaan lisää Madde-postauksia. Opiskelin Tukholmassa (90-luvun lopussa -2000-luviun alussa) 5 vuotta, ja vaan kerran bongasin kunikaallisen, mutta se oli just Madde, ja ihan metrossa! Muistan sen niin selvästi, kun tuli ihan epätodellinen olo siitä.
  Joo, pitäisi useammin kommentoida niin ei tulisi näin pitkiä juttuja, mutta kiitos näistä päivien piristyksistä!

  VastaaPoista
 5. Joulupuu-keräykseen olen minäkin osallistunut jo parina vuonna ja tänä vuonnakin meinaan, eiköhän keräys taas kohta ala. Tulee itsellekin niin hyvä mieli, kun ajattelee minkä ilon voi lahjalla jollekin lapselle tuottaa... :)

  VastaaPoista
 6. Hieno asia, että näitä keräyksiä järjestetään. Olen yli 12 vuotta ollut Helsingin lastensuojelussa töissä ja muistan mm. tuon ensimmäisen Joulupuukeräyksen. Asia oli uusi ja hiomaton; tämä Malmin srk:n juttu onkin jo ihan toista. Ekassa Joulupuukeräyksessä meidän työntekijöiden piti aluksi hieman tarkistaa, onko paketit ns. kelvollisia antaa; jokin ihme vaisto silloin onneksi toimi. Suurin osa paketeista oli ihan kivoja ja ajateltuja, mutta seassa oli suoranaista roskaa. Kun kukaan ei valvonut sisältöä, saattoi niin käydä. Siitä viisastuneena Joulupuukeräyksen kaikki paketit avataan ja uudelleen paketoidaan, ettei sekaan osu ns. pommeja. Nolottaisi ja hävettäisi työntekijänä antaa mm. vanhentuneita rusinapaketteja (!) tai vuotaneita kynsilakanpoistoaineita, selkeästi käytettyjä ja kuluneita vaatteita ja hiirenkorville kuluneita pokkareita... Onneksi nämä tapaukset olivat vähemmistössä, mutta nekin olivat liikaa. Ja taas mennään tänä vuonna!:) ps. Pojillekin paketteja! He tuntuvat olevan aina vähemmistössä, vaikka heitäkin on paljon asiakkaina.

  Marja

  VastaaPoista
 7. Me ollaan aina osallistuttu MLL:n Joulupuu-keräykseen. Olen ostanut sinne lasteni ikäisille lapsille tarkoitetut joululahjat. Viime vuonna lapset ostivat myös omilla rahoillaan pikkulahjat paikallisen lastenosaston potilaille. Itse koen, että jokaisella normaalituloisella perheellä on varmasti irroittaa omien lastensa joululahjavaroista sen verran, että antaa sellaiselle pienelle lapselle uuden lelun saamisen ilon, joka sitä harvoin pääsee kokemaan.

  Yllä olevan kommenttiin viitaten tuli muuten mieleen, että meilläkin, kun työpaikalla kerättiin lahjoja Joulupuukeräykseen, olivat tytöt selkeässä enemmistössä lahjansaajina. Aika kurjaa, jos tosiaan näin on todellisuudessakin.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kivoista kommenteista, kaikki! Toive on kuultu, kysäisenpä siis poikalahjan perään. :)

  VastaaPoista
 9. Tykkään myös tällaisesta konkreettisesta tavasta tehdä anonyymisti hyvää :) Meillä on myös kotikulmilla tuo Norkauppakamarin, MLL:n, sosiaalitoimen ja seurakunnan yhdessä organisoima Joulupuu-keräys. Tänä vuonna on mahdollista lahjoittaa lasten pakettien ohella myös ruokalahjakortti vähävaraisille perheille.

  Linkki paikallisen Nuorkauppakamarin tiedotteeseen:
  http://raisio-naantalijc.fi/fi/tapahtumat+2012/joulupuu2012/

  VastaaPoista
 10. Joulupuu keräykseen olemme avopuolison kanssa myös osallistuneet jo parina vuonna, tänä vuonna uudestaan. Se, että voi noin pienellä teolla tuottaa suurta iloa toiselle on aika mahtavaa.

  VastaaPoista
 11. Uusi lukija ilmoittautuu ja nyökyttelee tärkeälle postaukselle! Ihana blogi sulla, kaunis kerta kaikkiaan! Ollaan vielä entisiä kollegoita ja meillä on sama kampaaja, joten näitä juttuja luen erityisen mielelläni:). Ihanaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, tervetuloa Susanna! Huippua, että olet löytänyt tänne. :)

   Poista
 12. Itse osallistuin ekan ja vikan kerran ensimmäisenä vuonna, kuusi oli työpaikkamme aulassa josta sitten pari pv ennen joulua paikallinen laitapuolen pariskunta kävi varastamassa kaikki lahjat! Kiinni heidät saatiin mutta vasta joulun jälkeen...meni niin maku koko hommasta että sai olla laitimmainen kerta. Ylen joulumieli keräykseen laitan vaikka se jaettava summa tuntuu kauhean pieneltä joka perhettä kohti on, mitä tänä päivänä ruokakaupasta saa 60 eurolla?? :-O

  t.Kyynikko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, miten ällöttävä teko! Olipa tyhmä juttu. :(

   Poista
 13. Meidänkin perheessä Joulupuu-keräys on kuulunut perinteeseen. Odotan innolla, kenelle voimme tänä vuonna lahjan ostaa.

  VastaaPoista
 14. Joulupuu tuntuukin olevan suosittu. Mun mielestä tällaiset suuret pienet asiat ovat tosi tärkeitä, koska lapselle todellakin joululahja voi olla niin valtavan iso juttu. :)

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!