torstai 28. maaliskuuta 2013

Gardening - not my cup of tea


Tehdään yksi asia selväksi heti alkuun. En ole millään lailla innokas puutarhuri. Meidän nurmikko taidettiin viime vuonna leikata kerran tai kaksi, ja piha muistutti lähinnä peltoa. Rikkaruohot, jotka kitkin heinäkuussa, vein roskikseen eilen. Samoin kuin ison läjän pihannurkassa pyörinyttä roskaa. Koska olen kuitenkin esteetikko ja kaikesta edellä mainitusta huolimatta soisin mielelläni takapihamme olevan kaunis, olen päässyt tämänvuotisissa puutarhapohdinnoissani jotain tarttis tehdä -asteelle. 

Faktat ovat nämä. Jos on kaunis kesäpäivä ja meillä on vapaata, emme todellakaan ole kotona pihaa puunaamassa vaan veneellä. Ehdotin jo miehelle, että laatoitetaan koko pläntti ja laitetaan siihen vain kiva ruokailuryhmä ja aurinkovarjo. Yrtit, jotka haluan kasvattaa itse, voi kasvattaa edelleen kasvimaassa ja ruukuissa. No, mies siihen, että hieno homma, mutta jonkun pitäisi tietysti toteuttaakin tämä suunnitelma. Ai niin. Jääköön tekemättä. Ehkä palkataan joku naapuruston skidi vetäisemään pahimmat heinät lyhyemmiksi silloin tällöin. Mutta jospa skarppaisin sen verran, että tänä vuonna raivaisin kasvimaatani vähän enemmän. Kasvatan nimittäin mieluusti yrttini itse. Viljelen joka vuosi ruohosipulia, persiljaa, basilikaa ja välillä tomaatteja, perunoita tai porkkanoitakin. 

Sen verran keväthuuma sai päätä sekaisin, että kävin sentään hakemassa vähän narsisseja ja siivosin itselleni mukavan kahvittelupaikan aurinkoon. Kasvimaalle myöhemmin siirtyviä yrttejäkin laitoin keittiöön valoisalle paikalle. (Ja palautin valkoisen hupun myös uuteen tuoliin, viikon kokeilu jotain muuta riitti.) Ja sitten harrastin hiukan sitä, missä olen hyvä, nimittäin tyynypohdintoja. Olen ansiokkaasti laittanut kiertoon vanhoja torkkupeittoja ja tyynyjä viime aikoina, koska tekisi mieli jotain uutta. Tähtipeitto ja -tyyny pääsevät veneelle, mutta mitäs sitten pihalle laittaisi... Ystäväni sai vähän aikaa sitten aivan ihanan brändin edustuksen ja himoitsen nyt yhtä sun toistakin merihenkistä asiaa. Newport saattaakin olla merkkinä tuttu Saaristomeren satamia kiertäneille. Ja kaikille tähtifaneille tämä on ihan ehdoton juttu. 

Translation: Let's get this straight. I have no interest whatsoever in gardening. But being the beauty lover that I am, I would love to have a pretty garden. Spring makes you do funny things, yesterday I found myself planning all sorts of pottings and plantings for the months to come. Then I returned to being true to myself and started thinking about shams, throws and other essential stuff. 

14 kommenttia:

 1. Vaikka sanot, ettet ole puutarhuri, niin yrttisi kuitenkin kasvaa kunnolla, toisin kuin minun... Laatoitus ja irtopurkit rehuille on houkuttava ajatus myös meidän pihalle, teillekin olisi mainio.

  Mama L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vaan niin hyvä ja valoisa piha. :)

   Poista
 2. Newportin tuotteet on ihania, näillä sisustaisin mielelläni meidän merimökkiä, ellei se olisi jo täynnä. Mutta mutta, ehkä sinne tyyny tai toinenkin mahtuu... Ja toi laukku olisi juuri hyvä mökkilaukku! Me ollaan tehty pihaa vuosi vuodelta helpommaksi, viimeisin keino oli tehdä suuri terassilaajennus (siis ostaa se palveluna). Kauniina kesäpäivänä on muutakin tekemistä, kuin pihan tuunaus :) Mökillä taas on ihana saaristoluonto, sileitä kalliota, varpukasvillisuutta, joten siellä ei tarvitse tehdä pihahommia (kovin paljoa ainakaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina mahtuu uusi tyynyt jonnekin! :D Laukku on kyllä kiva, mutta mellä on jo hieno Båtin vanhoista purjeista tehty laukku.

   Mökki ja saaristoluonto, kuulostaa täydelliseltä!

   Poista
 3. Ha haa, jos merihevonen tyyny lähtee koskana kiertoon, niin se on mulle varattu =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi kasa ei lähde kiertoon vaan kaikki on mennyt jo, mikä on mennäkseen. Mutta hyvä tietää, pidän mielessä. :D

   Poista
 4. Heh, mä olen niin antiviherpeukalo, että saan nykyään leikkokukatkin tapettua. En vaan ymmärrä, mitä teen väärin, kun nyt viimeksi jopa tulppaaninkimppu vaan lakastui parissa päivässä ennen kuin kukat edes ehti aueta. Ja luen aina ne kukkapakettien ohjeet ja vielä noudatankin niitä, ja silti lopputulos on yleensä yhtä surkea. Pihanurtsi on sentään tähän asti pysynyt hengissä. Ehkä siksi, että mies hoitaa sen leikkaamisen ja muun hoidon... :D

  /Gitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä tapoin jo etupihalle asettamani narsissit. En edes tiennyt sen olevan mahdollista. :D

   Poista
 5. olin että "MITÄ?!?!? Missä prinsessaperjantai??" , vaan tänäänhän onkin vasta torjantai :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, nyt voit hengittää rauhassa. Perjantai on ja prinsessoista postattu. :D

   Poista
 6. Laatoitus on hyvä idea. Ja ehkä jotakin pensaita/heiniä, jotka pärjäävät vähällä. Ja toki ne yrtit sun muut hyötypuutarhan kasvit.

  Naapurinpojan tai tytön lahjominen ruohonleikkaajaksi on hyvä vaihtoehto sekin. Mä olen suunnitellut ostavani päältäajettavan ruohonleikkurin, niin saan lapset ja miehen tappelemaan siitä, kellä on ruohonleikkuuvuoro, ja saan itse keskittyä kukkiin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piha on vaan muutaman neliön pläntti, muuten olis meilläkin ihan varmasti sellainen päältäajettava (ja varmaan siinä tapauksessa myös aina tiptop nurtsi). :)

   Poista
 7. Mä olen joskus pohtinut tuota laatoitusta myös meille, nyt jo puolet pihasta valtaisan terassin peitossa... joten ehkä mä kestän :). Välillä mies jopa niin intoutuu, että miettiin sen ainoan vihreän kaistaleen muuttamisesa puttausviheriöksi. Ei kyllä onnistuisi sen hoito meillä. Kukaan ei ehtisi ja aurinkokin paahtaa päivät pitkät pihalle, joten jos sää suosii niin ruohoa ei kyllä heinäkuussa tarvitse edes leikellä...

  Oli muuten pakko kurkata tänne kun kävi mielessä, että oletko postanut pyhien vuoksi prisessa-perjantain jo tänään :).

  Aurinkoista pääsiäistä!

  Blomma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin ihan innoissamme pihasta ekat vuodet ja meillä oli sellainen oikein kunnon glofnurtsi silloin. Ja sitten kun alkuinnostus häipyi, niin on ollut epämääräinen pöheikkö. :D

   Sitä samaa!

   Poista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!