perjantai 8. maaliskuuta 2013

I didn't ask to be a princess but if the crown fits...

Hyvää naistenpäivää!

Pohjoismaisista prinsessoista on tänään vuorossa Norjan kruununprinsessa Mette-Marit. Mette-Marit on tosi symppiksen oloinen ja, kuten monet kollegansa, ahkera hyväntekeväisyysaktiivi. Prinsessan teemoja ovat muun muassa AIDSin vastainen työ, lasten oikeudet ja ympäristökasvatus. Hän ei epäröi tarttua toimeen itse, jos tilanne sitä vaatii. Viime syksynä Mette-Marit lensi Delhiin sijaisäidin synnyttämälle vauvalle lapsenvahdiksi, kun lapsen tulevilla vanhemmilla oli viisumiongelmia. Prinsessa on myös ajoittain aktiivinen tweettaaja

Kruununprinssi Haakon-Magnus ja Mette-Marit taisivat olla ensimmäisiä kuninkaallisia pareja, joista toinen on alkujaan aivan tavis, ei hienosta perheestä eikä aatelinen. Mette-Maritilla oli jo ennestään poika, Marius. Lapsi ja menneisyys epämääräisessä kaveripiirissä olivat melkein liikaa norjalaisille, mutta onneksi rakkaus voitti. Haakonin kanssa hänellä on kaksi yhteistä lasta, Ingrid Alexandra ja Sverre Magnus. 

Mette-Maritista kerrotaan, että kun hän tapasi Haakonin ensimmäistä kertaa, hän flirttaili aivan häpeämättömästi, koska ajatteli, ettei siinä mitään menetäkään ja että kerrankos sitä nyt prinssi sattuu eteen. Haakonin kerrotaan olleen aivan ymmällään moisesta rohkeudesta. Oli totta tai ei, minusta tarina on mainio. Go Mette-Marit!

Juuri tämän päivän henkeen sopivin prinsessa on kuitenkin varmasti Saudi-Arabian prinsessa Ameerah, joka ajaa maansa naisten oikeuksia. Hän sanoo Forbesin haastattelussa osuvasti, että kansalaisoikeuksia ei saada vaan ne otetaan. Näinhän se valitettavasti usein on. Maassa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa, matkustaa ilman miespuolisen huoltajan lupaa ja jossa nainen pääsääntöisesti menettää lapsensa avioerossa, on vielä paljon työsarkaa.

Meillä täällä pohjolassa ollaan tasa-arvokysymyksissä jo aika pitkällä. Suomessa naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906, kolmantena maailmassa, mutta ei oma maammekaan silti ihan vielä valmis ole tässä suhteessa. Itse näkisin mieluusti vanhemmuuden kustannusten jakaantuvan tasaisesti näiden työnantajien kesken, perheväkivallan loppuvan ja lasikattojen poistuvan. Muun muassa. Helvetissä on erityinen paikka naisille, jotka eivät auta toisia naisia, totesi Madeleine Albright (joka muuten tekee cameon yhdessä Gilmore Girlsien jaksossa, siinä, jossa Rory täyttää 21). Mitenkään miehiä väheksymättä, tehtäisiinkö me daamit tänään kukin joku asia auttaaksemme toista naista? Pieni tai suuri, shoulder to shoulder into the fray. 

20 kommenttia:

 1. Prinsessaperjantai ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa =D Osuva postaus näin naistenpäivänä.

  Hyvää naitenpäivää kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että tykkäsit. Halusin ympätä postaukseen vähän diipimpääkin asiaa, sellainen päivä kun oli. :)

   Poista
 2. <3! Ihanaa naistenpäivää!

  Mama L

  VastaaPoista
 3. Mette-Marit on mun lemppariprinsessa, juuri tuon tavis-statuksensa ansiosta. Olenkin sanonut useasti, ettei siinä ole enää mitään hohtoa, kun prinssi saa prinsessansa. Se on paljon kauniimpi rakkaustarina, kun prinsessa tai prinssi saa sen taviksensa ja hovi hyväksyy (tai "hyväksyy") hänet menneisyyden "painolasteineen" <3 :)

  VastaaPoista
 4. Mette-Maarit on kyllä tosi symppis. Ihanaa naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti samoin, vaikkakin myöhässä. :)

   Poista
 5. Naistenpäiväterveiset täältäkin!

  Mette ja miehensä ovat kyllä aina ihanan onnellisen näköisiä. Viimeistä kuvaa vain vilkaisin ja ihmettelin, miten Metestä on saatukin meikattua ihan eri näköinen. :D Ei ihan mennyt nappiin mun ajatukset tekstin kanssa. Näin ne on silmät ristissä flunssaisella ja univelkaisella ihmisellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, aikamoiset meikit siis. :D Pikaista paranemista!

   Poista
 6. Haakon veti mun silmissä pisteet kotiin, kun luin jostain lehtijutusta sen sanoneen isälleen, että se on Mette-Marit tai hän luopuu oikeudesta kruunuun. Sen täytyy siis olla rakkautta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha viesti, mutta kommentoin silti. :D

   Ei ihme, ettei Harald tehnyt asiasta kynnyskysymystä, sillä tarina kertoo muistaakseni, että myös Harald heitti saman uhkavaatimuksen isälleen kunigas Olaville. Sonjakaan ei nimittäin alunperin ole kuin vaatekauppiaan tytär Oslosta. :)

   Poista
 7. Asiaa! Ihanaa naistenpäivän iltaa Norppaseni!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa, myöhässä kaunokainen! <3

   Poista
 8. Tähän on hyvä päättää naistenpäivä vm 2013!

  VastaaPoista
 9. http://www.iltasanomat.fi/kuninkaalliset/art-1288546797831.html
  Pitäkää hauskaa! :D
  -tintti

  VastaaPoista
 10. Uskallankohan tunnustaa, etten yhtään tykkää Mette-Maritista. Jaan niiden norjalaisten kannan, joiden mielestä ei sovi tulevan kuninkaan puolisoksi. Tavistausta ei häiritse, mutta huume- ym. kuviot ja lapsi aiemmasta liitosta ei vaan sovi siihen instituutioon

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!