maanantai 4. maaliskuuta 2013

Safety On Board


Koska tästä blogista on aikojen saatossa muodostunut vähän sellainen sillisalaatti, jonka aihepiiri vaihtelee melko lailla laidasta laitaan, on ihan selvää, etteivät kaikki aiheet kiinnosta kaikkia lukijoita. Itse ajattelen niin, että lukijoita on kolmenlaisia: ne, jotka lukevat lifestyle-blogia, ne, jotka lukevat purjehdusblogia ja ne, jotka lukevat molempia. Ja koska tämä blogi alkoi purjehdusblogina ja pitäisin mielelläni kiinni niistä lukijoista, jotka ovat olleet mukana alusta asti ja ovat tarjonneet apuaan, ajatuksiaan ja ansiokasta keskustelua aiheesta, haluaisin kehittää blogia niin, että se ilahduttaisi edelleen myös heitä. Niinpä meinasin, että tästä eteenpäin maanantaisin olisi aina purjehdusaiheisen postauksen paikka. Prinsessaperjantai tuntuu ihan toimivalta konseptilta ja prinsessajuttujen fanit osaavat löytää tänne loppuviikosta, niin ajattelin, että miksei vastaava toimisi myös muiden aiheiden kohdalla. Kesäaikaan purjehduspostauksia voi tulla varmasti useammankin kerran viikossa, mutta tässä odotellessa asiaa ei ehkä ole ihan niin usein. Miltä tämä kuulostaa?


Ensimmäisen merellisen maanantain aihe on sydämenasiani - turvallisuus. Ammatillinen taustakin tietysti tuo mukanaan sen, että turvallisuus on aina ykkösprioriteetti. Mistä kaikista tekijöistä turvallinen purjehdus sitten muodostuu?


No ainakin oma vene pitäisi tuntea. Miten se käyttäytyy, mitä voi tehdä, missä sijaitsevat kaikki turvallisuusvarusteet? Varusteita pitää myös osata käyttää ja niiden pitää olla ensiluokkaisessa kunnossa. Sammuttimesta ei ole paljoa hyötyä tulipalotilanteessa, jos sitä ei saa edes irti kiinnityksistään tai sitä ei osaa käyttää. Ihmisen mieli myös toimii niin, että usein hätätilanteissa on helpompi toimia, kun mahdollisia skenaarioita on harjoiteltu ja niihin on mietitty etukäteen toimintamallit. Jos ajatukselle esimerkiksi juuri tulipalosta veneessä ei ole koskaan suonut ajatustakaan, voikin käydä niin, että tositilanteen tullen lamaantuu, eikä pysty toimimaan järkevästi. Ihan kaikkeen ei tietenkään tässä maailmassa voi varautua, mutta ne todennäköisimmät tilanteet olisi kyllä syytä miettiä läpi. Haastankin kaikki purjehtivat lukijani käymään läpi kaikki veneidensä turvallisuusvarusteet ja harjoittelemaan niiden käyttöä aina silloin tällöin. Varusteiden pitäisi olla myös helposti saatavilla ja kaikkien veneessä olijoiden on tiedettävä, mistä ne löytyvät. 

Veneen lisäksi pitää tuntea vesiliikenteen säännöt. Kuka väistää ja ketä? Entäs sitten merimerkit? Kummalta puolelta mennään? Missä väylä menee? Oma mottomme on, että kaikkia saatavilla olevia resursseja voi ja pitää käyttää. Se on myös hyvää miehistöyhteistyötä. Niinpä minulla on muistini tukena pieni laminoitu kirjanen, jossa on lueteltu väistämissäännöt, merimerkit, hätäkutsut ja muu tarpeellinen. Se on aina saatavilla kannella (ja sidottu tietty narulla kiinni veneeseen). Seuraamme reittiämme ja suunnittelemme sitä eteenpäin merikortin avulla ja lisätukena on navigaattori. Lisäksi molemmat pölisevät havaintojaan ääneen. "Nyt pitäisi löytyä jostain edestä päin vihreä viitta." "Mä näen sen, se on tuon ison hiekkarantaisen saaren ja kallioluodon välissä." "Nyt mäkin näen sen." "Mikäs merkki toi tuolla kello kolmessa onkaan?" "Itäviitta, sen toisella puolella on sitten heti kivi." "Laiva tulossa paaralta." "Check." Ei haittaa, jos toinen on jo huomannut, eikä näitä havaintoja koskaan oteta minään epäluottamuslauseina vaan niillä pyritään nimenomaan siihen, että molemmat ovat kartalla tapahtumista.


Aina, kun saamme vieraita veneelle, heille pidetään alkubriiffaus. Kerromme heille muun muassa, mitä turvallisuusvälineitä veneestä löytyy ja mistä ja mitä tehdään, jos joku tippuu veteen. Kerromme puomista ja siitä, koska sitä pitää varoa. Lisäksi myötäisellä purjehdittaessa muistutetaan puomista vielä uudelleen. Kaikilla pitää olla liivit päällä koko ajan. 


Ennen manöövereitä varmistetaan aina, että toinen on valmis. "Valmiina vendaan." "Valmis." "Kääntyy." Meillä on moniin tilanteisiin ihan vakio call-outit, jolloin toinen tietää, mitä odottaa toisen sanovan. Esimerkiksi rantautuminen käy näin: Ennen rantautumista käymme tekemässä pienen kunniakierroksen laiturin tai muun rantautumispaikan lähellä. Katselemme kiikareilla kiinnityspaikkoja, tilaa ja kiviä. Kun ranta on tutkittu, sovitaan toimintatapa. Tullaanko hitaasti vai reippaammin, kuinka nopeasti vene pitää saada kiinni, mistä tuulee eli kumpi puoli on saatava ensin kiinni ja miten toimitaan, jos jotain menee pieleen. Sitten mennään. Jos tullaan vaikkapa poijupaikkaan, niin köysien kanssa touhuava kuittaa pinnassa olijalle "poiju kiinni", kun se on. Sitten hän siirtyy keulaan ja tarpeen ja tilanteen mukaan näyttää/sanoo, paljonko rantaan vielä on. Itse ilmoitan myös aina, kun hyppään tai mieluiten astun laiturille/rantaan. Köysien laittaja ilmoittaa, kun eka köysi on kiinni. "Paara/styyra kiinni!" ja sitten myös toisen köyden. Sitten hän katsoo, tarvitseeko pinnassa olija apua johonkin tai pitääkö tehdä jotain muuta. Sama lähtiessä, köysien irrotuksiin kysytään lupa, sitten ilmoitetaan ja toinen kuittaa. Tämä on mielestämme tärkeää, ettei pääse syntymään niitä "mutku mä luulin ja kops" -tilanteita. 

Jos rantautuminen uhkaa mennä plörinäksi, se keskeytetään ihan suosiolla, jos mahdollista ja otetaan uusi lähestyminen. Meillä on myös Laivakoiran sähläilyille oma call-out, "koira vedessä". Arvannette, että aika monesti sen eteen tulee joku kirosana. :D Jos poiju on jo kiinni tai ankkuri vedessä, lähestymistä ei keskeytetä ja koira saa uida rantaan tai se noukitaan myöhemmin. Jos ei olla vielä kiinni,  sessu nostetaan veneeseen heti. Se onneksi tajuaa aina tipahdettuaan lähteä uimaan koneen ääntä kohti ja liivien kahvasta pieni koira on helppo nostaa. 


Miehistöyhteistyöstä ja turvallisuudesta riittäisi asiaa varmaan romaaniksi asti, joten tässä veneen keväthuollon alkamista ja veteen laittamista odotellessa purjehdusmaanantaiden aiheet pyörinevät niiden ympärillä. Mies kävi erään toisen kurssin yhteydessä Meriturvan kurssin, joka minuakin kiinnostaisi kovasti. Siitä tulen ainakin kirjoittamaan, samoin ensiavusta veneessä ja tämän vuoden oppimistavoitteista. MOB-harjoituksia olemme tähän mennessä tehneet fendareilla, saa nähdä, josko tänä vuonna tekisimme ihan oikean sellaisen. Kuulen tosi mielelläni myös muiden ajatuksia aiheesta. 

37 kommenttia:

 1. Kiva! Itse olen ollut elämässäni vain pari kertaa purjeveneen kyydissä. En siis ole purjehtija, mutta meri on lähellä sydäntäni ja luen mielelläni näitäkin juttuja! Musta tuntuu, että aiheella ei ole niin väliä; kirjoitat kaikesta niin hyvin, että juttu kuin juttu on kiva lukea. Muutama termi tossa ylläkin meni yli mun ymmärryksen, mutta ei haittaa, kesää odotamme yhtä kovasti :D
  -tintti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, jos nää silti kiinnostaa! :) Ja kiitos kovasti kehuista ja se on ihan totta, mitä sanot kesän odotuksesta. :)

   Poista
 2. Hei, kuulun ehottomasti siihen joukkoon, joka lukee mielellään kaikkia aiheita. Eniten tietty nuo meriaiheet ja prinsessa perjantai kiinnostavat.

  Kirjoitit tässä postauksessa tosi tärkeästä aiheesta, nimittäin turvallisuudesta. Ajattelin vinkata (ellet ole jo huomannut) että tulevana lauantaina on Helsingin Matosaaressa ohjattu hätämerkinammunta harjoitus 9.3.2013 klo 11 - 15 pääkaupunkiseudun meripelastusyhdistysten toimesta. Joten jos löytyy vanhentuneita raketteja, niin tuolla pääsisi niitä kokeilemaan. Me ollaan perheen kanssa menossa. Lisätietoja ja ilmoittautuminen osoitteessa: http://www.espoonmeripelastajat.fi/

  Mukavaa ja turvallista viikkoa :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, ihanan laidasta laitaan sun suosikit. Tai toisaalta ei, purjehdushan on hyvinkin kuninkaallinen harrastus. :D

   Kiitos vinkistä, mulla onkin mennyt toi ohi. Vanhoja raketteja meillä kyllä on, pitääpäs katsoa, jos päästäisi!

   Poista
 3. Tärkeää asiaa! Sulla oli jossain aiemmassa turvallisuus-postauksessa piirroskuva veneestänne, johon oli merkitty turvavarusteiden paikat. Sellainen tulee ehdottomasti meidänkin veneeseen. Selkeän kommunikoinnin merkitystä ei voi liikaa korostaa.

  Seuraavaksi tutkailen mahdollisuutta uusia muinaiset EA-kurssini. Milläköhän kiristämisellä tai uhkailulla saisin mieheni sinne mukaan? "Kuolen ehkä jonain päivänä käsivarsillesi, jos et tule!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sitä sijoittelua kannattaa kyllä miettiä just sen kannalta, että mitkä kamat pitää saada todella rapido käyttöön ja mitä voi kaivella vähän pidempäänkin.

   Selkeä kommunikointi on yks mun paasausaihe numero uno. Assumption is the mother of all fuck ups, sanoisin. :D

   No kyllähän EA-taidot kuuluu jokaisen purjehtijan perustaitoihin, pakotat vain miehesi mukaan. Sanot, että jos satut saamaan vaikka puomista päähän ja menemää tajuttomaksi, niin olisi varmaan ihan kiva osata toimia. ;)

   Poista
 4. Mielellään luen purjehdusjuttuja, vaikka en itse purjehdikaan. Ja eritoten kuvat on aina niin ihania. :)

  VastaaPoista
 5. Tarkoittakohan tää sitä, että keskiviikoista tulee GG -aiheisia? Ei vaan, meillä näyttäisi olevan niin samat mielenkiinnonkohteet, että jatka samaa rataa, minä luen kaikki. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, vai olisi sellaisille tilausta... No ei ehkä ihan joka viikko, mutta pitää laittaa mieleen GG-toive ja polkaista taas joku spekulointi pystyyn jossain kohtaa. ;)

   Poista
  2. Hihii, vai olisi sellaisille tilausta... No ei ehkä ihan joka viikko, mutta pitää laittaa mieleen GG-toive ja polkaista taas joku spekulointi pystyyn jossain kohtaa. ;)

   Poista
 6. Kiitos, tämä oli hyvä ja hyödyllinen postaus. Purjehdusaiheiset maanantait ja prinsessaperjantait, täydellistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos tuntui hyödylliseltä! Mulla riittäisi tästä aiheesta asiaa vaikka kuinka, pitänee pätkiä vähän palasiksi. :)

   Poista
 7. Tuo laminoitu vihkonen avotilassa on erinomainen idea! Harkitsemme kanssa jonkunlaisen 'pre-start checklistin' tekemistä, jossa tärkeimmät asiat listattuna muistin tueksi. Auttaisi varmasti esim. silloin klo 4 aamulla, kun ankkuripaikka pitää jättää tuulen kääntymisen takia.

  MOB turvavarusteista suostittelisin Rescue/Life Slingiä. Vaihdoimme hieman kulahtaneen hevosenkenkä-pelastusrenkaan siihen pari vuotta sitten. Veneessä kannattaa toki pitää molemmat, mutta pienen veneen peräkaiteessa tilaa on rajallisesti. Tämän vuoksi valitsimme näistä Rescue Slingin kaiteeseen. Yleisesti ottaen veteen putoaminen on todennäköisempää olosuhteissa, joissa veneessä tulisi muutenkin käyttää pelastusliivejä. Tämän vuoksi pitäisin pelkkää kellunta-apua tärkeämpänä saada joku apuväline veteen pudonneen nostamiseen. Rescue Slingissä on valmiina nostolenkki ja juoksunaru, eli se heitetään veteen ja ajetaan kierros pudonneen ympäri. Nosto isopurjeen nostinta ja/tai skuuttia tms. taljaa apuna käyttäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä tosi hyvä! Ostin sen viime keväänä Purjehduskoulu Kesäpurjeen nettikaupasta. Varsinkin, kun mä koen itseni vielä sen verran kokemattomaksi, että jäätymisiä voi tulla, niin toi helpottaa kovasti omaa mieltä. :) Ja kyllä, just silloin suoraan kesken unien repäistynä joku muistin tuki on todella tarpeen.

   Kiitos suosituksesta, toi on erittäin varteenotettava idea ja olisi kyllä superhyvä hankinta. Varsinkin kun me (kuten tekin) ollaan kahdestaan, niin se toisen putoaminen on kyllä yksi hankalimmista skenaarioista, kun sille veneeseen jäävälle jää tosi paljon hommaa jo veneen pysäyttämisessä ja tähystämisessäkin ja sitten pitäisi vielä saada se toinen ylös. Just puhuttiin tästä, mies luki kanssa sen sun lähettämän artikkelin. Yks mutta: Eikö se hevosenkenkä ole muuten katsastusvaruste vai korvaako toi slingi sen sitten?

   Poista
  2. Meidän vanha ja homeinen pelastusrengas sai lentää viime keväänä ja seuran katsastusmiehelle se Rescue Sling kelpasi korvikkeena, mutta käytännöt tämän suhteen saattavat vaihdella, joten täysin varmaa tietoa en osaa asiasta antaa. Nettikeskustelujen perusteella mahdollisena ongelmana saattaa olla, että voiko pelastusrengas/slingi olla kiinni veneessä kiinni juoksunarulla vai ei? Viime vuoden katsastussäännöissä ei kuitenkaan oteta kantaa tähän kysymykseen, eikä myöskään pelastusrenkaan tyyppiin, joten tässä mielessä ongelmaa ei pitäisi Slingin kanssa tulla. Mutta sinänsä tämä pointti on mielestäni hyvä ja turvallisuuden kannalta paras ratkaisu olisi toki pitää molemmat veneessä. Pelastusrengas valolla ja ajoankkurilla merkkaa putoamispaikan ja slingiä käytetään nostamiseen. Täytyypä siis vielä tutkia asiaa, jos kuitenkin saisi ne molemmat mahtumaan kaiteeseen :) Yksi hyvä juttu nettikeskusteluissa tuli kanssa esille: Slingiin pitää laittaa heijastimet, jos ei ole valmiiksi - auttaa pimeässä laitteen hinauksessa veteen pudonneen luo.

   Poista
 8. En ole koskaan ollut veneessä, enkä osaa edes uida, mutta purjehdus kuulostaa mielenkiintoiselta :D Voisitko joskus tehdä jonku slangisanasto for dummies postauksen? Saisi vielä pikkuisen enemmän irti näistä jutuista kun tietäisi mitä mikäkin tarkoittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin ihan hyvin tehdä, varsinkin kun se tuntui musta itsestäni aluksi niiiiiiin heprealta! :)

   Poista
 9. Mulle kelpaa purjehdusiheiset postaukset minä viikonpäivinä tahansa! Ja ei kai tossa yhdessä kuvassa vaan ole nuuskarasia?! ;)

  /Gitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Ja on, mutta sen verran puolustelen, että kuvassa ei ole mun mies vaan yksi meidän kaveri. :D

   Poista
 10. Ilolla otetaan vastaan kaikki nämä upeasti kirjoittamasi jutut laidasta laitaan :) Kiitos siis kaikista tulevista purjehdus aiheisista maanantaista, prinsessa perjantaista, New Yorkin jutuista sekä kaikista muistakin päivän piristyksistä! Saa nähdä miten käy meidän tulevan kesän purjedusten, mutta jos ei muuten niin fiilistelen teidän retkien matkassa ;) -Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa ja kiitos kovasti kilteistä sanoistasi! :)

   Ja saa nähdä kuinka usein mekään päästään merelle, mutta toivossa on hyvä elää! :D

   Poista
 11. Innolla odottelemme mekin veneilykautta, ja minä erityisesti postauksiasi eri vieraspaikoista joissa käytte. Onhan noita oppaita paikoista, mutta on huomattavasti antoisampaa lukea omakohtaisia kokemuksiasi eri paikoista ja ottamasi kuvat ovat varsinkin ne jotka houkuttavat käymään. Blogisi on ehdoton ykkönen jota seuraan päivittäin. Ja kiitos, ettet ole "myynyt" itseäsi Me naisille tai Evitalle jms. kuten Kalastajan Vaimo ja Fab Forty Something. Hylkäsin heidät monen vuoden seurannan jälkeen, koska mainossivut ovat niin sekavat ja häiritsevät. yt Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kuulla, että retkipostauksille on kysyntää. et arvaakaan, miten paljon odotan, että pääsen kirjoittelemaan niitä! :)

   Kiitos kehuista. :)

   Mä itse olen vähän eri linjoilla blogiasioissa. Mun mielestä Kalastajan Vaimo (joka oli muuten kaupallisessa portaalissa ennen Me Naisiakin) ja Fab Forty Something ovat myyneet nimenmaan omaa osaamistaan, mikä on minusta hieno juttu. Musta on upeaa, että meille Suomeen on syntymässä ihan uusi ammatti (varsinkin, kun entisiä on kadonnut), jossa tuntuvat pärjäävän etenkin naiset. :) Ymmärrän tietty, jos mainoksia tulviva ulkonäkö häiritsee. Mulle itselleni tärkeintä on sisältö, sen vuoksi luen blogeja. Mulle taas on ihan yksi lysti, missä osoitteessa ja millä alustalla blogi sijaitsee, jos tykkään sisällöstä. Mutta onneksi tähän maailmaan mahtuu erilaisia mielipiteitä. :)

   Poista
 12. Jee, purjehdusmaanantai! Luen innolla nämäkin jutut ja fiilistelen tulevaa kesää :)

  Amelie

  VastaaPoista
 13. Purjehdusmaanantai on aivan ihana idea :) Ja tosiaan kirjoitit tärkeästä asiasta tässäkin postauksessa. Turvallisuus ennen kaikkea!

  VastaaPoista
 14. Hei tosi kiva idea! Olen ollut lukijasi alusta asti, juuri purjehduspostausten takia. Itsekin purjehdin ystävän mukana, aina kun mahdollista. Kirjoitat todella mukavalla tyylillä, jotenka luen mielelläni kaikki jutut, mutta tää on oikeesti tosi kiva että haluat meitä alusta asti mukana olleita lukijoita näin pitää mukana. Ja kuten Heidi tuossa ylempänä kirjoittaa, kiitos todella ettet ole lähtenyt mukaan tuohon, kuten niin monet muut alkujaan hyvät blogit.
  On niin monia muitakin hyviä tapoja "uudistua" ja houkutella uusia lukijoita ja pitää vanhoista kiinni, kuten tämä purjehdusmaanantai ja prinsessaperjantai. Mukavaa kevään alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos kelpaa! Mietin jo aiemmin, että sellainen tietynlainen rakenne voisi olla ihan toimiva juttu blogissa, jossa on vähän erilaisia lukijakuntia. Sitten kaikki tietäisivät, mitä odottaa milloinkin. :)

   Mä olen tosi iloinen kaikista lukijoista, mutta tuntuu kyllä erityisen mukavalta, että teitä on täällä sellaisiakin, jotka ovat olleet mukana alusta asti. Kun avasin blogin, niin mietin, että jaksaakohan kukaan lukea näitä juttuja ja oli huippua huomata, että sain seuraa aika pian. :)

   Heidille vastailinkin jo oman mielipiteeni blogien erilaisista kodeista. Blogikulttuuri ja sen ammattimaistuminen on Suomessa vielä kohtuullisen uutta ja hakee varmasti muotoaan vielä jonkun aikaa. Musta sitä on kiinnostavaa seurata, koska itse näen sen hienona asiana, että uudenlaisia töitä syntyy, koska valitettavasti monia vanhoja työnkuvia on kadonnut. Hyvä, että saadaan jotain tilalle! Ja musta on ihan huippua, että tässä uudessa hommassa tuntuvat pärjäävän nimenomaan nuoret naiset. :) Opiskelualanikin kannalta somen sekoittuminen pikkuhiljaa perinteiseen mediaan on ihan keskeinen juttu, ehkä mä ajattelenkin tätä vähän eri näkökulmasta. Onneksi jokaiselle löytyy netistä jotain ja mileipiteitäkin tähän maailmaan mahtuu. :)

   Kivaa kevättä sinne myös!

   Poista
 15. Veneen turvallisuudesta ei koskaan voi paasata liikaa. Meillä on veneessä kans turvallisuusohjeet jotka käydään läpi kun tulee muita kuin oman perheen porukka ja omankin porukan kanssa toki sitten keväällä taas käydään asiat läpi. Ja turvavarusteille on omat paikat, jossa pidetään. MOB on kyllä jäänyt meiltä harjoittelematta (fendarillakin) ja se onkin varmaan tulevan kauden ekoja juttuja joita pitää kokeilla. Mä kyllä luen sun kaikki postaukset, ihan aiheesta piittaamatta, kun sulla on aina niin ihanat kuvat täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä te! Mä olen kyllä megaturvallisuuspaasaaja. Viime kesänä näimme ihan konkreettisen esimerkin siitä, että kun ei yhtään mietitä etukäteen, niin sitten oho ja kops. Suomenlinnassa aika kovalla sivutuulella meidän vierestä lähti vene, jossa ei yhtään suunniteltu lähtöä, eikä mietitty tuulta, eikä tarkistettu toisen toimia ja niinhän siinä sitten kävi, että heidän vene osui meidän veneeseen ja meiltä meni lipputanko poikki. Onneksi mitään vakavampaa ei käynyt, mutta harmitti miehen puolesta, joka oli talvella hionut ja lakannut tangon ihan viimeisen päälle hienoksi, eikä sitä voinut enää korjata. :(

   Kiitti sulle ja kivaa, kun luet! :)

   Poista
 16. Hyviä huomioita ja ihanasti kiteytetty tekstin muotoon. Kuulostaa tutulta moni asia. Nuo kortit pitäisi kaivaa taas esille ja kerrata asioita ennen veneen vesille laskua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin ajattelin pikkuhiljaa alkaa kertailla vähän kaikkea. Ja miehelle olen luvannut opettaa vähän lisää ensiapua. :)

   Poista
 17. Blogisi on yksi parhaista! Nykyään törmää jatkuvasti blogeihin joissa jokaisessa postauksessa on tuotteiden markkinointia ja alekuponkien mainostusta. Sisältö jää tyhjäksi. Mut sun blogi on toista maata. Kaikki jutut ja aihealueet ovat mukavaa luettavaa, unohtamatta upeita kuvia. Purjehtimassa en ole koskaan ollut, vielä ;) Kesää kohti mennään ja mielenkiinnolla odotan purjehduspostauksia.
  t. Ellu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista sanoistasi, Ellu! Musta on ihan mieletöntä, että olen saanut viime aikoina just tämänlaisia kommentteja, että lukija ei ole koskaan purjehtinut, mutta on nyt ehkä vähän kiinnostunut. Jee!

   Mä teen kyllä silloin tällöin yhteistöitäkin, jos ne sopivat blogin linjaan ja niistä on (toivottavasti) iloa lukijoille, mutta mulla on kyllä aika tiukka linja niiden valinnassa. Haluan kuitenkin, että pääasiallinen fokus on jossain muussa. Mutta nyt mä joudun varoittamaan, että tällä viikolla mulla on kyllä Canonilta kamera lainassa ja aion kyllä postata siitä...

   Poista
 18. Myös minä rupesin lukemaan blogiasi purjehdusjuttujen takia, joten mukavaa, että niitä on taas tulossa lisää. Luen paljon muitakin juttujasi, sillä kuvat ovat niin ihania ja jutut hauskasti kirjoitettuja. Merenneidon lisäksi en muita blogeja seuraakaan.
  -Meritara

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!