maanantai 5. elokuuta 2013

Herkkupurjehduksella


Viimeviikkoinen purjehdus oli oikea herkku kaikin puolin. Meillä oli pitkästä aikaa sellainen vähän enemmän tekemisen meininki. Tuulta oli 6-7 m/s tienoilla lännestä. Niinpä retki venekerhon saareen tiesi kryssimistä. En ottanut yhtään kuvaa, vaan keskityimme nauttimaan tuulesta kasvoilla ja hyvin menneistä vendoista. Minä olin tapani mukaan pinnassa ja mies skuuttasi. Miehen purjehifistelyn ja Båtin erinomaisen nousukulman ansiosta jätimme isompiakin veneitä taaksemme, mikä tuntuu olevan miehille tärkeää. Itselleni on aivan yksi lysti, mitä vauhtia muut menevät, pääasia on, että itsellä on kiva fiilis. Aurinko paistoi, mutta vastatuuli sai hiukan palelemaan paisteesta huolimatta. Tai no, paleleminenkin on niin suhteellista - viime kesään verrattuna keli oli edelleen hyvin lämmin. 12 mailin matkaan meni irroittautumisineen ja kiinnittymisineen kolme tuntia ja 40 minuuttia. Kaikin puolin onnistuneen purjehduksen kruunasi se, että pääsimme valitsemaan saunavuoroa ensimmäisinä. 

Meillä oli muutakin hyvää, nappasimme nimittäin mukaan hiukan tavallista paremman viinin ruokajuomaksi. Voin lämpimästi suositella Masin Amaronea, mutta kannattaa avata se todella hyvissä ajoin, jopa tuntia ennen maistamista. Viini vaatii aika paljon ilmaa ennen kuin se on parhaimmillaan. 


Illallispöytä katettiin kannelle. Tämä oli sellainen todella nopeasti valmistunut ateria, eniten aikaa vaati viinin dekantoituminen. Revin lautasille kasat rucolaa ja levittelin päälle miehen työreissultaan tuomaan tonnikalacarpacciota. Päälle kun laittoi vielä vähän parmesanlastuja ja rouhi mustapippuria, tuli oikein mainio ruokaelämys. 
Salaatin kaverina oli maalaisleipää tapenaden eli oliivitahnan kanssa. Tämä ateria oli siitä kätevä veneruoka, että carpaccio oli aivan lituskaisessa paketissa, samoin juustolastut olivat pienessä pussissa ja nämä olivat ainoat osaset, jotka vaativat kylmäsäilytystä. Eväskorissa kulkivat leipä, tapenade ennen avaamista ja salaatti. Mustapippurimylly kuuluu veneen vakiovarustukseen. Saunavuoro ajoittui juuri parahiksi auringonlaskun aikaan. Aikamoista silmänruokaa oli sekin näkymä. 


Kun palasimme saunasta, oli aika sytyttää kynttilä tunnelmaa luomaan. Elokuun illat ovat eri tavalla tunnelmallisia kuin alkukesän. Vaikka pidän niistä valoisista illoista yli kaiken, niin kynttilänvalossakin on omat hyvät puolensa. 


Muutamia hajoamisvaiheessa olleita ukkospilviä näkyi vielä taivaanrannassa. Mantereella oli koko päivän kurja ilman, sadetta ja ukkosta, mutta merellä saimme nauttia mitä kauneimmasta illasta. 


Sen verran jouduin antamaan periksi, että valitsin lämpimämpää päälle. 


Aamulla kello oli soimassa varhain, iltapäiväksi oli palattava kotiin. Aamun rutiinit on mietitty tarkkaan. Sillä aikaa kun minä petaan keulapiikin päiväkuntoon ja valmistelen aamupalan, mies ruokkii ja ulkoiluttaa Laivakoiran. Kun he palaavat, kahvi on valmista. Kahvipannusta tuli kysymys johonkin aiempaan postaukseen. Se on aivan tavallinen Ikean pressopannu. Se on hyvä tavara, tekee moitteettomat sumpit ja pitää juoman kuumana pitkään. 


Aamiainen syötiin myös kannella. Meriaamiaiset ovat aina hieman tukevampia kuin kotona syödyt. Nyt söimme sekä voileivät että keitettyjä kananmunia. Lisäksi oli mustikoita ja manteleita. Tällaisella lyhyellä retkellä, joita olemme harrastaneet koko kesän, ei aterioita ole kuin kaksi. Ehkä ruokapäiväkirjaa toivonut lukija sai jotain pieniä ideoita kuitenkin. Tuollaiset ruuat, joissa monikaan osa ei vaadi kylmäsäilytystä ja ne, jotka vaativat, ovat tiiviissä ja pienissä pakkauksissa, ovat hyviä. Aina ateriat eivät tosiaankaan ole ihan tätä tasoa, eikä viiniä juoda ruuan kanssa joka kerta. Tämä oli enemmän sellainen viikonloppuruuan kaltainen. 


Irroitimme köydet jo kymmentä yli 8. Tuuli oli kääntynyt yöllä luoteeseen ja oli aika navakkaa. Teimme juoksuköyden laiturista lähtöä varten, jottei keula kääntyisi minnekään ei-toivottuun paikkaan, kuten vaikkapa naapuriveneen kylkeen. Kun saimme purjeet ylös, meitä odotti täydellinen sivutuuli. Tulimme aika haipakkaa takaisin, tällä kertaa matkaan meni nimittäin vain reilusti vajaat kolme tuntia kiinnityksineen ja irroituksineen. 


Verkkarit sai pitää jalassa kotiin asti, samoin UGGit. Nyt helteet ovatkin taas palanneet - juuri sopivasti, kun loma läääääääheeeeeeestyyyyyyyy...

Translation: Last week we went sailing once and enjoyed some delish food and wine. Tuna carpaccio with amarone, that is. 

14 kommenttia:

 1. Kiitos kahvinpannun tiedoista :-) Onpa teillä ollut ihania herkkuja ja hieno retki.

  kati

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! :) Oli kyllä oikein erityisen kiva retki. :)

   Poista
 2. Kyllä elokuun pimenevissä illoissa on sitä jotakin. Pitäisi kaivaa itsekin kynttilät taas esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas se! Eilen sytytin himassakin kynttilät ekaa kertaa. :)

   Poista
 3. Teillä on selvästi ollut mukava retki. Laitoin omat pitkät jaaritteluni ruoasta jne. tuonne "Merielämää" postauksesi kommentiksi. Tärkeintä on, että ruokaa on. Nälkäisenä veneily on turvallisuusriski.
  Ja yleensä kaikki maistuu kun on päivän ollut ulkona ja tuulessa. Itsellä jo vähän haikea mieli, kesän pitkä reissu on jo takana ja nyt on mahdollisuudet enää vain viikonloppuihin ja niihinkin uhkaavasti alkaa kertyä kaikenlaista muuta. Ihanaa reissun odotusta ja suotuisia tuulia lomallenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luinkin sen, mutta olen muistaakseni julkaissut sen jossain menossa ollessani ja unohtanut vastata. Se on kyllä ihan totta, että merellä kaikki maistuu paremmalle. Pussipastakin tuntuu suurelta herkulta. Mullakin on havaittavissa pientä loppukesän haikeutta, vaikka retki on vielä edessä. Jotenkin se vain tulee, kun tietää, että sitten kesä tosiaankin on jo loppu, kun se retkikin on.

   Kiitos! :)

   Poista
 4. Mikä reissu! Mäkin pääsin hienosti tunnelmaan mukaan kahvikuppin kanssa :)

  Ihanaa viikkoa ja lomanodotusta! Meillä vähiin käy ennen kuin loppuu ja ensi viikolla pakataan taas auto laivaan kohti Luxemburgia...

  Amelie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Hyvää kotimatkaa teille, kun sen aika koittaa! :)

   Poista
 5. siis ihan täydellistä :) :) oon positiivisesti kade :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä aika täydellistä, en voi valittaa. :)

   Poista
 6. Moikka! Oon nyt lueskellut sun New York-postauksia viimeset pari tuntia, ja tehnyt pareja muistiinpanoja samalla, ja täytyy kyllä sanoa että osaat kirjottaa ja selittää todella hyvin! Oon saanu paljon tosi laadukkaita vinkkejä seuraavan kesän (heheh aikaisessa) Ison Omenan matkalle, oon kyllä todella kiitollinen! :) muutenkin sinun blogi on todella hieno, kuvat on tosi laadukkaita, samoin kirjoitus :) Keep It Going, Girl! ;)

  -Diana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olipa ihan superihana kommentti. :) Mahtavaa, jos olen voinut olla avuksi. Välillä sitä nimittäin tuolla maailmalla yksin touhutessaan vähän kokee, että se kaikki nähty ja koettu menee ihan hukkaan, jos sitä ei voi jakaa kenenkään kanssa. My pleasure, siis!

   Poista
 7. Hieno postaus kuvineen, teksteineen. Hyvä viini, namit herkut, hienot maisemat. Tunnelma tarttui. Mutta yhtä kaipasin: missämissä Laivakoira?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöydän alla kyttäämässä valmiusasennossa, jos jotain tippuisi pöydältä. :D

   Poista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!