lauantai 12. huhtikuuta 2014

What's going on?Tässä on meidän kotimme harmonisin kohta. Kaikelta muulta ummistan silmäni. Sauna, kodinhoitohuone ja työhuone ovat lattiasta kattoon laatikoiden vallassa. Yläkerrasta on purettu melkein kaikki. Vuositolkulla jahkailtu energiatehokkuusremontti, jonka yhteydessä uusitaan myös pinnat, alkoi nimittäin tällä viikolla. Niinpä meillä on toivottavasti kuukauden päästä tilanne sellainen, että voimme alkaa pohdiskella niitä uusia asumisunelmia. Ehkä toteuttaakin. Se, jos joku, on kuulkaa kutkuttava ajatus. 

Koska minulla on taipumus syöksyä kaikkeen unelmat ja haaveet edellä, huomaan aivan järkyttävän sisustuskuumeen kytevän sisälläni. Tässä kodissa kun sisustus on ollut valmis niin monta vuotta, että hankinnat ja tekemiset ovat olleet lähinnä sitä tyynyjen paikkojen vaihtamista. Nyt hipelöin iltaisin mittanauhaani ja ajattelen tuoleja sekä valaisimia. Löysin yläkertaa tyhjentäessämme sisustusaikojeni muistiinpanoja ja kasan Bemzin kangasnäytteitä, jotka miellyttivät vuosienkin jälkeen värisilmääni. Kaivelin muistini sopukoista niitä parhaita maalisävyjä. Ennustan ihan täydellistä sekoamista. Iiik. Ihanaa! 
Tässä harmoniapläntissäni pohdiskelin myös syntyjä syviä inspiraatiosta yleisesti. Ostin nimittäin pitkästä, pitkästä aikaa sisustuslehden, Glorian Kodin. Se on aina ollut suosikkini. Ehdin jo ajatella jossain välissä, että blogit ja Pinterest korvaisivat minulla inspiraationlähteinä lehdet ihan täysin. Jonkun aikaa tätä pohdittuani pyörsin pääni. Kaikkia tarvitaan. Blogeissa on mielestäni koko idea se jonkinlainen samaistuminen. Bloggaajat ovat usein ihan tavallisia ihmisiä, joilla sattuu olemaan kiinnostusta jotain aihetta kohtaan. Bloggaaminen (niin kuin sosiaalinen media noin ylipäätään) on demokraattista - kaikilla on mahdollisuus osallistua ja saada äänensä kuuluviin. Se, että joku menestyy toista paremmin, on monen tekijän summa. Osa liittynee bloggaajan persoonaan ja sen houkuttelevuuteen. Voisin jopa lausua, että blogien suosio perustuu siihen, että ne ovat samaistumisen  välineitä ja suhde bloggaajaan on usein jonkinlainen ystävyyden ja vuorovaikutuksen muoto - persoonasta blogin takana tulee jonkinlainen tuttu, jonka näkemykset kiinnostavat, vähän kuten samanhenkisen kaverin. Häneltä voidaan saada vinkkejä sekä ideoita ja hänen kanssaan paetaan arkea. 

Entäs sitten toimittajat? Ystäväni sanoi kerran, että toimittajan tehtävä on auttaa ihmisiä ymmärtämään. Tässä ehkäpä meneekin sitten se raja. Kun luen korkealaatuista sisustuslehteä, jota tekevät journalismin ammattilaiset, saan ihan erilaista inspiraatiota. En ehkä säntää sopulina ostamaan kaikkea, mitä lehdessä esitellään, mutta opin jotain uutta. Ajatuksiini jää kytemään sellaisia pitkäkestoisempia inspiraatioita ja kypsyttelyä vaativia ideoita. Jotta pääsisi tekemään juttuja Glorian Kodin kaltaisiin lehtiin, pitää olla jotain enemmän kuin taito poimia jostain olemassa kuvastosta suosikkinsa. On oltava kykyä haistella tulevaa, tietoa taustoista ja toimitustyöstä, keinoja esittää vaikeatkin asiat ymmärrettävässä muodossa, taitoa löytää ja luoda jotain uutta. Tai näin ainakin itse haluan ajatella. Tietenkään tämä ei sulje pois sitä, etteikö bloggaajallakin voisi olla tällaisia kykyjä tai ammattitaitoa, mutta useimmiten kai bloggaajat ovat nimenomaan maallikoita. 

Kuten sanoin, molempia mielestäni tarvitaan. Kun nyt esimerkiksi ajattelen jonkun tulevan kotimme sisustusta, niin saatan tehdä hetkellisiä ostopäätöksiä ja keksiä tarpeita jonkun blogissa näkemäni asian perusteella. Haluan kenties nähdä, miltä joku juttu näyttää tavallisessa kodissa ja oikeassa ympäristössä, jossa painitaan ehkä samanlaisten haasteiden parissa kuin meilläkin. Kun sen sijaan pohdin sitä, miten makuni, tyylini ja tietoni ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä, vaikuttimina ovat usein olleet sisustusjulkaisut, joita olen lukenut ja sisustuksen ammattilaiset, joiden kanssa olen vuosia sitten työskennellyt. Mitä te ajattelette?

Translation: This is the one single spot in my home that is nice and calm. There is a renovation going on and half of the house is pretty much demolished. 

12 kommenttia:

 1. Olen ollut muutama vuosi sitten naistenlehdessä töissä ja siellä pääsin hyvin läheltä seuraamaan esimerkiksi sisustustoimittajien työtä. Aiemmin luulin, että sisustustoimittaja lähinnä nyt poimii lehteen itselleen mieluisia kivoja juttuja sieltä täältä, mutta sitten tajusin, että ei se ihan niin mene. Se vaatii todella kovaa työtä, asiaan perehtymistä ja ennen kaikkea tietoa niin tulevista kuin jo parhaat päivät nähneistä trendeistä. Niin Suomesta ja kuin ulkomailtakin.

  Hyvä blogi on minulle eräänlainen naistenlehti. Nautin siitä, että blogin takaa löytyy samaistuttava ihminen, jonka arjen palasista pääsen nauttimaan joka viikko. Samanlainen piirre puuttuu luonnollisestikin oikeilta lehdiltä. Mutta alan opiskelijana ja toimittajan työtä tehneenä ja tekevänä olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että blogi ei voi aivan täysin korvata lehteä. Sieltä lehden takaa löytyy kuitenkin journalismin ja sisällöntuotannon ammattilaisia.

  Kirjoitin muuten aiheeseen liittyen joitakin aikoja sitten postauksen myös omassa blogissani, käy ihmeessä lukaisemassa täällä jos kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin lukemassa ja olin samaa mieltä oikeastaan kaikesta. :)

   Ja mäkin kallistun sille kannalle, että eivät blogit voi lehtiä kuitenkaan ihan kokonaan korvata. Median murros on varma juttu, mutta en ole ollenkaan yhtä varma siitä, että printti olisi muka kuollut. :)

   Poista
 2. Hurjasti tsemppiä teille remppaan, se on iso ponnistus aina! Teillä on nyt toki mieletön porkkana tehdäkin se :)

  Mä tykkään lukea sistuslehtiä ja -blogeja, mutta en haaveile niistä kodeista sellaisenaan. En ole mikään sisustusguru ja tajuan, etten voi uudistaa koko kämppää muutaman vuoden välein, kun trendit muuttuvat. Pyrkimys on olla siten ajaton jollain pikkutwistillä, mutta se ei ole niin helppoa sitten käytännössä kuitenkaan. Meillä koti on kerrostumia ikuisine haaveineen ja mahtuupa mukaan muutama epäonnistuminenkin. Niistäkin oppii.

  Voimia remppailuun ja laittele sit kuvia lopputuloksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, onhan se tavallaan aika hermoja raastavaa, mutta toisaalta se vie taas eteen päin, niin sen kestää. :)

   Joo, epäonnistumisista tosiaankin oppii. Tulee vain mieleen se kerta, kun maalasin yhden seinän ja olin olevinani säästäväinen ja käänsin telaa aina kun yhdeltä puolelta alkoi maali loppua. Joo, terve, minkä näköinen seinä tuli. :D Onneksi tuollaiset on helppoja korjata, enkä ainakaan tee samaa mokaa toiste.

   Varmasti laitan, mutta on jo paljon ideoita siihenkin. :)

   Poista
 3. Todella osuvasti analysoit blogien ja lehtien eroja. Itse en ole tosin ostanut naistenlehtiä tai muitakaan lehtiä vuosiin. Minulle blogit ja sähköinen media ovat siis jo korvanneet lehdet ihan täysin. Toisaalta se on harmi, koska sähköisestä mediasta on niin helppoa poimia vaan ne itseään kiinnostavat jutut ja ne monet ajankohtaiset asiat, jotka olisivat hyödyllisiä tietää ihan vain yleissivistyksen kannalta jäävät helposti huomaamatta.

  Sisustuslehtiä en ole oikein koskaan oppinut lukemaan. Jotenkin sitä vaan poimii sisustukseen ne kivat vastaantulevat jutut esim. alan liikkeistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin välilä jo kävi niin, mutta nyt olen taas lukenut enemmn lehtiä kuin aikoihin. :)

   Ja toi yleissivistyspointti on kyllä tosi hyvä!

   Poista
 4. Onnea remonttiin ja sisustamiseen!

  Itse luen sekä sisustusblogeja että -lehtiä. Lehtiä olen kuluttanut ajallisesti kauemmin, blogien maailmaan hurahdin vasta muutama vuosi sitten. Itse ammenan inspiraatiota kummastakin kategoriasta. Blogit tosin miellän hieman maanläheisemmiksi, sillä tuntemattomasta bloggaajasta muodostuu melkeinpä automaattisesti ajan saatossa "tuttu henkilö", jonka ajatuksia ja ideoita on kiva lueskella sekä kommentoida. Lehdissä viehättää juttujen ja kuvien ammattimaisuus, sekä lehden harkittu kokonaisuus. Toki blogitkin voivat olla visuaalisesti ja tekstillisesti yhtä ammattimaisia, mutta lehti on aina lehti: paperinen, hypisteltävä, laadukas. Valintaa en osaa näiden kahden välillä tehdä, vaan aion nyt sekä jatkossa lukea molempia ihan yhtä paljon :).

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, lehti on aina lehti. Tossakin Glorian Kodissa oli niin upeita juttuja, että aion palata sen pariin vielä monta kertaa. Sitä taas ei yleensä tule blogipostausten kanssa tehtyä. :)

   Onneksi ei tarvitse valita!

   Kivaa viikonloppua sinne myös!

   Poista
 5. Tsemppiä remppaan! Mulla alkaa pikkuhiljaa pyöriä päässä maalisävyt, tapetit ja ehkä jopa keittiöt. Syksyllä muutetaan ja pintoja varmaan vähän laitetaan uudessa kodissa. Meillä olisi muuten avara kolmio hyvillä maisemilla kaupan. ;)

  VastaaPoista
 6. Mä ryhdyin viime viikolla kolmen lehden kestotilaajaksi. Miksi? Juuri siitä syystä, mistä itsekin kirjoitit.

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!