lauantai 7. kesäkuuta 2014

What's up for upstairs?

Tables

Yläkerrasta tulisi tosiaankin aivan todella ihana makuuhuone, mutta koska taloudessa asuu myös vuorotyötä tekevä, jonka on saatava nukuttua eri aikoina kuin minä, niin se ei oikein meillä tähän tarkoitukseen käy. Tarvitsemme makuuhuoneen, jossa on suljettava ovi. Nykyinen makuuhuone puolustaa paikkaansa myös siinä mielessä, että se on pohjoisen puolella, eikä oikeastaan koskaan lämpene liikaa, edes kovimpina hellekesinä. Tämä oli muuten yksi kohta, joka oli tämän asunnon plussalistalla, kun mietimme asumisratkaisuja perinteiseen Gilmore-tyyliin tekemällä pros and cons -listan. 

Niinpä yläkerta tulee todennäköisesti jatkamaan entisessä tehtävässään telkkarihuoneena. Lisäksi haluaisin sinne työpöydän itselleni. Pöytä saisi olla melkein ruokapöydän kokoinen, jotta siihen on hyvä levitellä kaikenlaista. Materiaalina olisi puu ja vaikka inhoan syvästi sanaa rouhea, niin on pakko myöntää, että se sopii parhaiten kuvaamaan tavoittelemaani tyyliä. 

Huomioitavaa sen oikean etsintään: 

- Pöydän pitänee olla sellainen, että sen saa osiin, eikä se saa olla liian painava tai hankalasti liikuteltava. Portaikko on nimittäin kapea, eikä yläkertaan saa vietyä mitään valtavan isoja kalusteita. 
- Ei metallinvärisille metallijaloille. Mies ei pidä sellaisista yhtään, enkä minäkään kovin paljoa. (Huomaatteko, en ole mikään sisustusdiktaattori vaan kuuntelen kyllä, jos toinen esittää mielipiteitä.)
- Tämänhän voisi hankkia myös osina eri paikoista. Esimerkiksi Ikea myy erilaisia pukkijalkoja irtona. Varsinaisen pöytälevynhän voi teettää vaikka puusepällä, jos valmiina ei löydy mieluista. 

Chairs

Kaipaan tällä hetkellä sisustukseen aavistuksen verran modernimpaa ja kevyempää tyyliä, mikä tarkoittaa käytännössä tuoleja ja valaisimia. Olen tykännyt kovasti noista huputetuista ruokapöydän tuoleista, joiden irtohuput on oikeasti helppo pestä, toisin kuin sohvan ja nojatuolin. Yläkertaan kaipaan kuitenkin jotain muuta. Tuolien pitää olla kevyitä ja helposti siirreltäviä, mutta kuitenkin mukavia. Puhun tuoleista monikossa, koska työpöydän ympärillä saisi olla kaksi tuolia. Joskus mieskin tarvitsee nimittäin kotona työskentelytilaa. Tuolit voivat olla keskenään erilaisiakin, jos värimaailma mätsää ja kokonaisuus pysyy muuten rauhallisena. Myös tuoleissa metallijalat ovat kiellettyjen listalla. 

Lighting

En ole koskaan ollut sisustajana mitenkään erityisesti designin ja brändien perään vaan pidän kokonaisuutta tärkeämpänä. Näin on jossain määrin edelleen ja voisin ihan hyvin sisustaa koko kodin vaikka Ikealla, jos tuotteet miellyttäisivät silmää ja ovat laadukkaita. Ainoa koskaan hankkimani design-valaisin oli eräs Normann Copenhagenin koottava kattovalaisin, jonka kanssa tappelin kaksi iltaa. Siinä vaiheessa, kun olin kaivamassa jeesusteippiä avukseni totesin, että hyvän designin ominaisuuden täytyy olla erinomainen käytettävyys ja lähetin lampun takaisin. Olen kuitenkin pyöritellyt mielessäni ajatusta muutamasta vähän erityisemmästä valaisimesta ja ehkä nyt voisi olla se hetki. Yläkerran kattohan on matalammalla kuin normaali huonekorkeus, joten yleisvalo tehdään eleettömillä ja ohuilla kattovalaisimilla. Ne on jo hankittu ja näytän ne kyllä, jahka sähkömies on käynyt. Perinteiset plafondit, jotka kai ovat tähän tarkoitukseen suunniteltuja, eivät oikein miellytä minua. Ratkaisu löytyi yllättäen kylppärivalaisinten puolelta. 

Tunnelmavalaistukseen sen sijaan voikin sitten vaikuttaa enemmän ja pöytävalaisimia tulee yläkertaan varmasti muutama. Työpöydälle tarvitaan pöydän koosta riippuen yksi tai kaksi ja telkkarinurkkaukseen varmaan kaksi. Tällä hetkellä silmää miellyttävät eniten pikku-Artemidet eli nuo metallinväriset vasemmassa yläkulmassa. 

Rugs

Mattoasioissa olen vielä vähän kahden vaiheilla. Vaihtoehto yksi on viedä olohuoneen nykyinen tummanharmaa paksu nukkamatto yläkertaan ja hankkia olohuoneeseen uusi matto. Vaihtoehto kaksi on ostaa yläkertaan uusi matto. Niin tai näin, hankittavan maton tyyli löytyy yltä.

Telkkarikatsomiseen meinasin Ikean Ektorp-divaania kahtena kappaleena. Ne voi työntää yhteen ja niissä voi löhöillä hyvin. Ja koska opin virheistäni, päällinen ei tule olemaan valkoinen. Bemzistähän saa vaikka minkälaisia päällisiä. Oma valintani tullee olemaan joku sopiva harmaa. Olen aikoinani tilannut monesti näytepaloja sisustusasiakkaille ja kankaat ovat kyllä tosi ihanan oloisia. Sellaista kaikkea pyörittelen tässä päässäni. Tarkoituksena on tosiaan remontoida myös alakerta ja sielläkin tulee menemään paljon juttuja uusiksi. Näinkin voi siis saada uuden kodin. Vaihtelu kyllä tosiaankin virkistää. Elokuussa meillä tulee nimittäin täyteen kymmenen vuotta tässä kodissa ja sisustuskin on ollut tällainen seitsemisen vuotta, joten ehkä tässä voi ihan hyvällä omallatunnolla laittaakin paikkoja vähän uusiksi. 

Translation: This is what I'm planning for upstairs.

11 kommenttia:

 1. Jos muu sisustus on neutraalia beigeä, puuta ja harmaata, niin siihen sopisi hauskasti kirjava ja värikäs patchwork-matto:
  http://www.carpetvista.fi/fin/Patchwork_Vintage/Patchwork/page1.html?gclid=CNet6ty8574CFcHOcgod8zgAVQ#S7QysaoutjK2UirOTFGyLrYytFIyBNEmVkoFwSChTCtDIyDfCKjCH1kBUEt6Ub6SdSJQpDrTygAiZOgOlKytBQA_3D

  Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sopisi, mutta sellainen ei vain ole yhtään meidän tyylinen. :)

   Poista
 2. Tosi kivat suunnittelut ja lopputuloksesta tulee varmasti ihana! Monia kuvien tuotteita huolisin heti omaankin kotiin, mm.ohjaajantuolit ja Artemidet.
  Pesin juuri omat sohvan päälliset tässä viikolla ja alan kyllä olemaan täysin kypsä kyseiseen hommaan. Juu, valkoiset on ja kaksi corgia jotka makaavat sohvalla tyynyjen seassa. Voi itku. Itseäkin viehättäisi tilata sieltä Bemziltä uusi päällinen, mutta ystävä tilasi ektorpille harmaana ja ekaan pesuun irrotettaessa, päällinen repesi saumastaan. Ei kiva jos laatu on heikko, hintaa niillä päällisillä kuitenkin on ja reklamoinneissa oma vaivansa. Ja Boknäsillä on elämäni sohva jota ilman elämästäni näyttää tulevan varsin ankea ja joka päivä sitä sohvaa mietin. The sohva vaan vaatisi isomman olohuoneen joten uusi kotikin pitäisi olla joten olkoon vielä siellä liikkeessä. Jos sijoitan lomarahoistani osan uusiin huppuihin noille keittiöntuoleille. Riittäisikö hetkeksi...
  Hauskaa viikonloppua!
  -Marjut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen ihan kypsä tuohon päällisralliin. Onneksi sitä ei tarvitse kuitenkaan kauhean usein tehdä!

   Toivottavasti sielläkin on kiva weekendi!

   Poista
 3. Kivoja suunnitelmia! Onko kantakaupunki nyt siis lopullisesti hylätty?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt mitenkään forever lopullisesti, mutta varmaan nyt ainakin niin pitkäksi aikaa kun meillä on Laivis.

   Poista
  2. Saanko kysyä miten Laivis liittyy ratkaisuunne?

   Poista
  3. Joo, toki. :) Todettiin vain, että on se kuitenkin koiran kanssa aika kivaa ja kätsää, kun on tuo takapiha ja paljon metsää, jossa voi pitää koiraa vapaana.

   Poista
  4. Ettekö sitten Laiviksen jälkeen meinaa enää ottaa koiraa? :-)

   Poista
 4. Heip, täällä eräs maija myöhäinen lueskelee aiempia postauksiasi. Ihana blogi sulla, mutta jotenkin en osaa seurata mitään päivittäin, joten ahmin vanhemmat postaukset aina kerralla :) mutta siis, oli minulla kysyttävääkin. Mistä tuo valkoinen pinnatuoli on, muistatko? Olen jo pitkään etsinyt jotain tuon tyylistä.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos päivän piristyksestä eli kommentista!