Hyvä ruoka, parempi purjehdus


Haluan esitellä teille yhden termin. CRM eli Crew Resource Management on laaja-alainen kokonaisuus, eivätkä minun taitoni riitä selittämään koko käsitettä, mutta ajattelin poimia siitä pieniä palasia, jotka saattavat olla hyödyksi meille purjehtijoille. Alun perin CRM:ää koulutettiin lentäjille, sittemmin sitä laajennettiin koskemaan myös matkustamohenkilökuntaa. Oman käsitykseni mukaan CRM:ää käydään nykyään läpi myös muilla turvallisuuskriittisillä aloilla, joissa on inhimmillisen virheen riski. CRM-koulutuksessa käydään läpi muun muassa inhimmillistä tekijää ja sitä, kuinka ikäviin tapahtumiin johtaa yleensä aina monta syytä, joista yksikään ei yksinään saisi aikaan mitään vahinkoa, mutta kun monta pientä asiaa pääsee tapahtumaan samaan aikaan, sattuu jotain isompaa. Lisäksi puhutaan paljon kommunikoinnista, miehistöyhteistyöstä, johtajuudesta, päätöksenteosta, tilannetietoisuudesta ja niin edelleen. Kaikki nämä ovat sellaisia asioita, joiden merkitystä ei kannata vähätellä vesilläkään. Kaikki, mitä olen aiemmin kirjoittanut miehistöyhteistyöstä ja siitä, kuinka mietimme valmiita toimintamalleja eri tilanteisiin, on nimenomaan CRM-asiaa. 
CRM:n varsinainen grand old man on ruotsalainen Gunnar Fahlgren, joka on kirjoittanut aiheesta monta kirjaa. (CRM-vinkit ovat usein ihan päteviä muuhunkin elämään kuin niihin tilanteisiin, joissa toimitaan miehistönä. Varsinkin kommunikointiperiaatteet toimivat myös parisuhteessa. :D) Ainakin Human Factors -kirja löytyy myös Google Booksista. Suosittelen lämpimästi sen lukemista kaikille, jotka haluavat parantaa taitojaan miehistönjäsenenä.
Päivän otsikko liittyy aiheeseen sillä tavalla, että nälkäisenä ihminen vain toimii huonommin. Kurniva vatsa vaikeuttaa keskittymistä, saa kiukkuiseksi ja tekemään huonoja päätöksiä. Niinpä purjehduksen lomassa tapahtuvan ruokailun suunnittelu on turvallisuusteko. Suunnittelussa kannattaa huomioida se, ollaanko ehkä lähdössä kryssille, jolloin kallistuvassa veneessä varsinainen ruuanlaitto voi olla hankalaa. Myötätuulella onnistuu joskus salaatinkin valmistaminen ja basilikanlehtien asettelu capresen päälle, mutta usein on niin, että ruuan olisi syytä olla jotain valmiiksi valmista ja ehkä jopa yhdellä kädellä syötävää. Voileivät ovat klassikoita syystä ja ne voi tehdä etukäteen odottelemaan sopivaa hetkeä. Koviksi keitetyt ja kuoritut kananmunat pitävät hyvin nälkää, ovat terveellisiä ja helppoja syödä. Jonkun lukijan viime kesänä vinkkaamat pähkinät minigrippeihin annosteltuina ovat myös käteviä. Banaani on taivaan lahja. Mitä teillä syödään vauhdissa?


Jos vene ei ole liian pokallaan kokkailuun, voi laittaa vaikka maailman helpointa salaattia: minimozzarellapalloja, kirsikkatomaatteja, oliiviöljyä, siemeniä, oliiveja ja viinirypäleitä. Veitsiä ja pilkkomista ei tarvita, ainekset voi vain heittää kulhoon ja sekoittaa. Toinen erittäin nopea ja kelpo lounas on keittää paketillinen juustotäytteisiä ravioleja ja lisätä tonnikalaa öljyssä, kun pasta on kypsää. Tai tuorejuustoa. Nopeaa, vaivatonta ja vain yksi kattila likaantuu. Satamaan päästyä vaihtoehtoja on enemmän. Tosin silloinkin voi olla kiire, varsinkin jos ennen rantautumista ei ole syöty välipalaa. Parasta on, kun pääsee sellaiseen satamaan, josta saa kalaa. Toinen jää keittämään perunoita ja kattamaan pöytää kun toinen kipaisee hakemaan fisuja. Herkullisimmat kalat olemme tähän mennessä saaneet seuraavista paikoista: 

- Hangonkylän satama eli se Hangon pohjoissatama ja sen kalapuoti. Maailman herkullisin valkosipulilohi ja hyvät muutkin savukalat.
- Rödjan Tammisaaressa ja sen savukampelat. Kampelaa tosin saadaan vasta juhannuksen jälkeen. 
- Stenskär ja suussa sulavat savuahvenet.

Jos laitamme itse ruokaa, suosimme silloinkin kalaa. Lohimedaljongit ovat iisejä grillata Cobbissa, lisukkeina voi grillata erilaisia vihanneksia, jos uusia perunoita ei ole. Jos uusia perunoita on, kuka ihme haluaisi syödä lisukkeena mitään muuta kuin niitä? Cobb-grilli on yksi parhaista ostoksista ikinä. Niille, joilta aiemmat hehkutukseni ovat menneet ohi, kerron, että se on pieni grilli, joka meillä on aina veneessä. Sen erikoisuus on se, että se ei kuumene ulkopuolelta lainkaan. Niinpä sitä voi käyttää veneen kannella (jos ei tuule), laiturilla, rannassa, oikeastaan missä vain. Grilli on kevyt kantaa ja se lämpenee nopeasti sille suunnitelluilla briketeillä. Cobbilla voi myös savustaa. Olemme kokeilleet ja se onnistui hyvin. 

Joskus on kivaa käydä ravintolassakin. Silloin arvostamme paikkaa, joka päästää koirat terassille. Sellaisia ovat muun muassa Boathouse Helsingissä, Classic Pizza Hangossa, Maarianhaminan itäsataman satamaravintola ja Uusi Kilta Naantalissa. Lisää saa vinkata!


Merten ABC:lla, Kasnäsissä, on hyvät pizzat. Koirat eivät valitettavasti pääse ravintolan terassille, joten olemme hakeneet kiekot veneeseen. Toimii se niinkin. Ja joskus on vain pakko saada pizzaa!

Syökää hyvin!

Kommentit

 1. Aaah... niin tuli kesäinen fiilis ja nälkä =) Ja olihan mukana tärkeää asiaakin jälleen kerran.

  Katinka

  PS: Kävin harjoittelemassa hätäraketin ja soihdun käyttöä. Oli tosi jännää ja hyödyllistä. Saatiin paljon hyvää tietoa niiden käyttämisestä, joten suorittelen lämpimästi jos tulee tilaisuus eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmittaa, että en päässyt! Olisi kyllä ollut tosi hyödyllinen juttu. Olen kyllä duunikoulutuksissa käpälöinyt raketteja läpi moneen kertaan ja ne on siinä mielessä mulle erittäin tuttuja, mutta olisi tosi hyvä päästä joskus ampumaan niitä ihan oikeasti. :)

   Poista
 2. Haukilahden paviljongilla olen nähnyt koiria terassilla usein. Sieltä saa myös herkulliset lounassalaatit ja grilliherkut. Tosin purjehduksesta tulisi tässä tapauksessa ehkä turhan lyhyt ;) Isosta vasikkasaaresta löytyy Gula Villan kesäravintola, jonka terassille ovat koirat myös tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten mä nyt Paviljongin unohdin? Moneen kertaan on istuskeltu siellä... Gula Villan kuulostaa kivalta, täytyypäs tehdä joskus retki sinne. :)

   Poista
 3. Tuo Cobb on mulle tuntematon kapistus. Mistäs olette sellaisen hankkineet? Minkä kokoinen ritilä on halkaisijaltaan? Mietin vain, että mahtuuko siihen 4 hengen eväät kypsymään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidettiin ostaa Stockalta, jos en ihan väärin muista... Mikään ihan valtava se ei ole, mutta kyllä sillä ehkä neljälle grillaisi. Grilli on varastossa, niin en pääse mittailemaan. Markolla, joka kommentoi tuossa alapuolella, on kyllä kaksi lasta, toinen tosin ei taida ihan vielä grilliruokia syödä. :)

   Poista
 4. Meidän päiväetapit on sen verran lyhyitä, että käsiruoalla pärjätään merellä. Karjalanpiirakkaa ja banaania. Välillä jotain pikkupitsaa tai mitä sattuu kaupan tiskiltä löytymään. Cobbi on kyllä mahtava tuote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cobbi on ihan paras. :) Kohta sitä pääsee taas käyttämään, jipii!

   Poista
 5. Merenkulkuun on vastaava koulutus, nimeltään BRM, bridge resource management, SAS Flight Academyn opeista johdettu. Erittäin mielenkiintoista ja painavaa asiaa ihmismielen toiminnasta paineen alaisena. Varmaan paras kurssi, mikä ikinä on tullut käytyä. Jos joku muokkaisi sen veneilijöille, eipä olisi huono idea ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan supermielenkiintoista asiaa. Mun mielestä yksi kiinnostavimmista ja eniten ajattelemisen aihetta antavasta annista on juuri se, että harvoin onnettomuus tai läheltä piti -tilanne johtuu yhdesta ja ainoasta asiasta vaan kyllä niitä on useampia. Jos olet nähnyt sen swiss cheese -mallin, niin se saa hyvin pohdiskelemaan sitä, että kuinka yksilöllä on vaikutusta siihen, mitä asioita päästää systeemistä läpi ja miten monesta asiasta se turvallisuus todella on kiinni.

   Olen ihan samaa mieltä, että olisi todella hyvää koulutusta meille huviveneilijöillekin. :)

   Poista
  2. Pohdiskelen sitä juustoa työssäni päivittäin ;)

   Poista
 6. Voi tuota laivakoiran ilmettä ;)) Ihana postaus Norppa, kesää tuli ikävä! Ja terkut muuten NewYorkista.

  T. Teija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laivakoira siis todella haaveili siitä, mitä pöydällä oli. :D Muistan tilanteenkin niin hyvin ja hyvin siinä kävikin, toinen sai palasen lohennahka aterian lopuksi.

   Kiitti terkuista, have fun! :)

   Poista
 7. Merten ABC, ha ha, no totta tosiaan! ;)
  Me tehdään tuota "maailman helpointa salaattia" nimenomaan noiden tuorepastatyynyjen kanssa, huuhtelen vaan ne pastat viileiksi.
  Gula Villan on vähän liian lähellä omaa kotia, mutta siellä tulee käytyä kerran tai kaksi kesässä. Toi rento paikka ja klassikkoannoksia ovat lihapullat muusilla (sellaisia parin golfpallon kokoisia!) ja silakat.
  Ihana rekku!

  Gloria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se vaan jotenkin on! :D

   Ah, kehitelty salaatti, ei huono!

   Gula Villanin listastahan tulee valinnavaikeus, mä nimittäin rrrrrakastan lihapullia, mutta silakatkin on tosi hyviä. Nam, sinne retki ehdottomasti ensi kesänä! :)

   Poista
 8. CRM.. totta ja tärkeää asiaa veneessä! Itse panostan ennaltaehkäisyyn ja ruokin miehistön tasaisen tiuhaan tahtiin : )
  Pitkiin avomerilegeihin ja -kisoihin varaudun askartelemalla säkillisen täyteenahdettuja sämpylöitä. Kesämuonaksi varaan pilssiin/kaappeihin aina tomattikastikkeeseen säilöttyjä isoja papuja, tonnikalaa tai lampaanlihapyöryköitä (joita myös saa tölkissä) sekä tortilloja, niistä kietaisee yhteen käteen sopivan lounaan varsin helposti. Joskus teen rasiaan valmiiksi bolognesekastikkeen ja sitten se vain keitettyjen spagettien sekaan lämmittelemään. Lisäksi raahaamme veneeseen keväällä kaikki kaappeihin jääneet joulusuklaat, pähkinät ja pääsiäismunat... mignon maistuu aika lailla paremmalta Gotlannin rantaviivaa lähestyttäessä kuin pääsiäisähkyn huipennuksena : )
  Herkullisia kesäpurjehduksia sinulle!
  p.s. onko kirja Merikokin messissä tuttu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä. Laitoin tilaukseen.

   Poista
  2. On tuttu, se on just hyvä. :)

   Tonnikala olikin hyvä vinkki, samoin noi lampaanlihapyörykät! Kiitos!

   Mutta siis kaappeihin jääneet joulusklaat? En ymmärrä, jääkö jollain kaappeihin suklaata? :D

   Poista
 9. Pennyn kanssa ollaan testattu Högsåran Farmors Café, ihan huippu hyvää ruokaa, ihana puutarha ja koirat tervetulleita :)

  VastaaPoista
 10. Hangonkylän satama ja se kalakauppa on ihana! kävimme siellä vuosi sitten, ekaa kertaa ever vaikka olen Hangossa käynyt mooooonta kertaa, purjeveneelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä ihania. Ravintolakin on kuulemma superhyvä, meillä se jäi vielä testaamatta.

   Poista
 11. Jos veneilee Vuosaareen, kannattaa käydä Café Kampelassa. Pannarit vievät kielen mennessään ja jopa kotisivuilla mainitaan ruokalistassa "Lemmikeille nakkeja", mistä koiraosasto on ollut aika innoissaan :)
  http://www.kahvilakampela.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampelassa ollaankin joskus käyty, se onkin hyvä vinkki! :)

   Poista
 12. Fetasnack-paketti on hyvä pikaruokapohja. Sen voi nakata kylmällä vedellä huuhdellun pastan joukkoon (lorauttaa vaan pikkuisen öljyä pois) ja lisää mitä vain salaattiaineita -kirsikkatomaatteja, kurkkua, oliiveja, sipulisilppua, tonnikalaa tms. Öljypohjainen pastasalaatti ei ole niin ruokamyrkytysarkakaan kuin maitopohjaiset lajitoverit.
  Vaihtelua lihapulliin saa pyöräyttämällä ne HP:n barbecue-kastikkeessa,

  -m

  VastaaPoista
 13. Ihania kuvia ! Olisipa vielä kesä niin pääsisi veneilemään :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)