Siisti biitsi


Mielestäni yksi isoimmista nautinnoista purjehduksessa on se, että saa olla ainutlaatuisella tavalla keskellä luontoa ja nauttia sen kauneudesta. Varsinkin purjeilla kulkiessa luonnon äänetkin tulevat iholle. Meillä on Suomessa niin upea luonto, että suosittelen kaikille, jotka eivät itse omista venettä, retkeä vaikkapa yhteysveneellä saaristoon, jos mahdollisuus tulee. Jos ei nimittäin koskaan pääse näkemään kotimaataan vesiltä käsin, jää monta todella hienoa maisemaa näkemättä. 


Jokamiehenoikeuden turvin saa liikkua monenlaisissa paikoissa, mikä on esimerkiksi monille ulkomaalaisille aivan ihmeellinen asia. Meille se on niin tuttua, että vastuu luonnosta saattaa joskus unohtua, kun luonto ei tavallaan kuulu kenellekään ja samaan aikaan se kuuluu kaikille. Suomalaiset ovat Hesarin uutisen mukaan Euroopan laiskimpia kierrättäjiä. Auts. Lisäksi kaksi vuotta käynnissä olleessa MARLIN-tutkimuksessa, jossa oma PSS:mmekin on ollut mukana, on selvinnyt, että Suomen rannat ovat Itämeren roskaisimmat. Meiltä löytyy myös eniten muoviroskaa. Auts numero kaksi! 

PSS aloittaakin toukokuussa Siisti biitsi -projektin. Kuka tahansa voi osallistua talkoisiin. Se käy näin: valitaan siivottava ranta ja ilmoitetaan se mukaan Siisti biitsi -sivujen kautta. Helppoa, eikö vain! Haastan kaikki mukaan. Itselläni on silloin tällöin tapana keräillä roskia metsästä Laiviksen kanssa ulkoillessani, mutta nyt meinasin laajentaa toimintaa jollekin sopivalle rannalle. 
Toinen nautinto vesillä on herkullinen ruoka sen luonnon keskellä. Oma suosikkini kesäiseen aikaan on kala melkein kaikissa muodoissaan. Mutta ehkä savustettu on kuitenkin ihaninta. Eniten tykkäisin kampelasta, mutta valitettavasti kampelaa saa nykyään huonosti, ovat Saaristomerellä kohtaamamme kalastajat kertoneet. Kuuluvathan kaikki veneilevät lukijani muuten Pidä Saaristo Siistinä ry:hyn? He tekevät superarvokasta työtä saaristossa, joten jos vastaus on kieltävä, niin tästä liittymään!


Itämeri on meidän kaikkien yhteinen asiamme, samoin herkkä luontomme ja tietysti myös sisävedet. Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu tästä projektista. 

Täällä muuten suunnitellaan nyt kovaa vauhtia Båtin keväthuoltotoimenpiteitä. Tänä vuonna veneen veteenlasku ei jää ainakaan jäistä kiinni ja tiedänpä yhden, joka on jo laittanut paatin veteen. Nopeastihan se talvi sitten kuitenkin taas meni ja kohta nautitaan taas täysillä, jesssssss! Eiköhän julisteta taas maanantai purjehdusmaanantaiksi, vai mitäs sanotte?

Translation: Waiting for summer, it's almost here!

Kommentit

 1. Voi Laivakoira, se kurkkii niin ihanasti laiturilta! Hyvä idea tuo purjehdusmaanantai, kyllä sopii ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua naurattaa edelleenkin toi kuva, vaikka olen nähnyt sen miljoona kertaa. Musta siinä jotenkin tulee niin hyvin esille sen luonne. :D

   Poista
 2. En ole koskaan vaivautunut jättämään kommenttia vaikka säännöllisesti luenkin blogiasi. Pakko sanoa, että purjehduskuvat-ja fiilistelyt on saanut mut tekemään sen päätöksen, että heti kun pääsen kunnolla käsiksi työelämään ja säännöllisiin tuloihin opiskelujen jälkeen, aivan varmasti alan säästämään omaa paattia varten. Tämä tyttö on viettänyt lapsuudestaan ekat 15 vuotta käytännössä kesät purjeveneessä Saimaalla ja muilla merillä. Pystyn kuvista aistimaan sen tunnelman mikä satamissa iltaisin oli, tai juuri se ihana hiljaisuus purjehtiessa, kaikki äänet mitä kuului vaikkapa nukkuessa veneessä, mille tuoksui aamu herätessä, lämppärin hajukin heh.. Niin uskomatonta. Harmi, että tuolloin teini-ikäisenä ei aina ihan osannut arvostaa sitä ;D No nyt voi haikeudella muistella... Hirveä kaipuu on vesille. Kiitos ihanasta blogista, en malta odottaa että saatte taas Båtin vesille ja pääsee ihastelemaan venepostauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kun kommentoit nyt. :) Teininä sitä ei aina osaa arvostaa kaikkea, mitä vanhempana osaa, mutta kaipa se kuuluu asiaan. Toivottavasti pääset taas vesille mahdollisimman pian! :)

   Poista
 3. Mä olen perustavan luokan maakrapu, mutta on kiva lukea näitä sun purjehduspostauksia. Toivotaan ihanaa purjehduskesää, ja nythän sulla on kiva, kun viikonloput on vapaina harrastukselle (sen maanantain purjehduspäivän lisäksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos näistä tykätään. :) Mä haluan tilata samanlaisen kesän kuin viime vuonna, se oli ihan toppen!

   Poista
 4. Jee, purjehdusmaanantai ja kaikki muukin kesään liittyvä on niin tervetullutta.
  Kuvia katsellessa on kiva päästä kesätunnelmiin :)

  T. Tare

  VastaaPoista
 5. Se on muuten ihan totta, että jos ei liiku vesillä jää ihan käsittämättömän upeita maisemia näkemättä. Meillä, siis minulla ja miehelläni ei ole mitään vesipeliä, mutta onneksi vanhempiemme ja ystävien paateille pääsee. Itse koen saaristossa sellaista rauhaa ja levollisuutta, mitä en koe missään muualla. Ihan tippa tuli silmään, kun sitä tässä nyt ajattelin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi teillä on mahdollisuus päästä muiden mukaan. Vesillä vain on niin ihanaa. :)

   Poista
 6. Mitäpä tähän lisäämään. :) Meillä on niin upea luonto, sekä maalta että vesiltä nähtynä, että on suorastaan synti ja häpeä etteivät kaikki tajua pitää siitä huolta edes sen vertaa että keräisivät omat roskansa.

  Purjehdusmaanantai kuulostaa nyt ihan superilta, sehän tarkoittaa sitä, että kesä lähestyy! :) Niitä(kin) juttuja on aina kiva lukea, vaikka itse en kyseisestä harrastuksesta ole päässytkään nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vihaan, vihaan, vihaan roskaamista ja oon ihan ykkösripittäjä, jos näen jonkun sitä tekevän. :D

   Se tarkoittaa just sitä. Ehkä jo ensi viikonloppuna mennään Båtia taputtelemaan. :)

   Poista
 7. Love the Laivis + laituri kuva!

  Itse merellä meloen liikkuvana voin valitettavasti todeta rantojen roskaisuuden. Se on todella harmillista. Meillä melontaretkeilijöillä on periaatteena, että kaiken minkä jaksaa meloa rannasta pois päin, on jaksettava meloa takaisinkin eli kaikki roskat on tuotava mukana. Joissakin ulkoilusaarissa on jätehuolto, mutta usein tulee siltikin tuotua roskat kotiin asti. Eniten itseäni kuitenkin harmittaa ihmisten puistokäyttäytyminen: kaljacaset ja kertakäyttögrillit jaksetaan kyllä kantaa täysinä puistoon, mutta ei tyhjinä takaisin. Tosin eiväthän tietty puistojen roskiksetkaan ole mitoitettu tuollaisille roskille.

  Mutta paasaaminen sikseen, purjehdusmaanantai on hyvä idea eli kuvia ja tarinoita odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en tajua sitä roskaamista, en kertakaikkiaan! Suututtaa oikein moinen piittaamattomuus. :(

   Kiva kun purjehdusmaanantai kelpaa. :) Kuvat tulevat olemaan vanhojen kertausta vielä jonkun aikaa, mutta toivottavasti viimeistään puolentoista kuukauden päästä on jo uuttakin matskua. :)

   Poista
 8. Voisin ihailla näitä kuvia uudestaan ja uudestaan! Onpa ihanaa kun kesä on ihan nurkan takana. Olen laajentamassa omaakin roskien keräilyintoani lähirannalle, siisti biitsi on hyvä juttu ja onpa kauheaa kuulla, että Suomi on niin alkutekiöissä asian kanssa, en ollut edes ajatellut. Toivottavasti tulevat sukupolvet ymmärtävät jo peremmin oman parhaansa! Ja vanhemmatkin oppii, jos haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki oppii, jos vain haluaa! Asennekysymys. :) Ja niin onkin ihanaa!

   Poista
 9. Miten Laivis voi? Rapsutus hänelle. Oma pentuni syntyi neljä ja puoli viikkoa sitten. Ihana kevät ja kesä tiedossa täälläkin, kun pääsee tohottamaan pennun kanssa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laivis voi hyvin, se on oma kekkuli itsensä. Sai uuden lelunkin, jolla se leikkii tomerasti. :) Ihanaa, onnea uudelle pennulle!

   Poista
 10. Liitytty on.
  Tuo kuva sinusta on niin upea! Se on suoraan kuin jostakin Gant/Lexington mainoksesta.

  VastaaPoista
 11. Muistanko väärin kun jostain nousee mieleen rantojensiivousuutisen yhteydessä mainitun, että merivirrat ovat myös meille epäsuotuisia; ts. itänaapurin paiskaamat roskatkin (siis enkä nyt tarkoista edes mitään tehdas- ym. jätteitä vaan ihan tupakantumpeista alkaen!) päätyvät meidän rannoille? Eivät tietenkään ole pääsyy mutta että "kiva" lisä omankin väen roskaamiseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muistelen kuulleeni myös jotain vastaavaa, on varmaan monen jutun summa toi tulos. Mutta yhtä kaikki tosi tylsää. :(

   Poista
 12. Aivan ihania kuvia! Mahtaakohan viimeinen räpsy olla Jedasta, kovin tutulta näyttää tuo taltioitu maisema? ;)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)