Sail. Eat. Drink.


Useampikin teistä on kysellyt ruokailuista veneellä ja pyydellyt reseptejä. Aloin kaivella vanhoja kuvia muistin tueksi, koska en millään ollut keksiä, mitä me yleensä syömme veneellä savukalan ja uusien perunoiden lisäksi. Yhteen aikaan söimme ainakin todella paljon pastasalaatteja. Valmistelimme ne usein etukäteen ja ne toimivat mainioina vauhdissa syötävinä pikalounaina. Tavallisimmin näissä salaateissa oli joko ravioleja tai kierremakaroneja yhdistettynä pestoon, aurinkokuivattuihin tomaatteihin, minimozzarellapalloihin ja tofuun. Pastan tilalle sopisi varmasti ihan yhtä lailla couscous ja mozzarellan tilalle feta. Tällaisella perusajatuksella variantteja syntyisi itse asiassa aika paljonkin. 


Båtissa ei ole uunia. Laitamme ruokaa pienellä liedellä, joka toimii spriikeittimen tapaan. Meidän liedellämme on kaksi keittolevyä. Jos satamassa, johon menemme, on grilli, käytämme sitä usein hyväksemme. 


Vakiogrillattavaa ovat erilaiset vihannekset, lohimedaljongit, luomu- tai vegemakkara, joskus pihvitkin. Meillä on myös veneessä pieni grilli, Cobb, joka on ihan älyttömän hyvä. Se ei kuumene ulkopuolelta lainkaan ja tyynellä kelillä sillä voi grillata jopa veneessä, kunhan on varovainen. Yleensä pyrimme kuitenkin löytämään turvallisen kallionkolon, jossa grillata. Olemme muistaakseni kerran jopa savustaneet Cobbilla jotain kalaa ja sekin onnistui mainiosti. 

Jos grilliä ei ole, eikä oman käyttö onnistu turvallisesti, ruuat paistetaan liedellä. Perunat keitän oikeastaan aina sillä. 


Båtissa on jääkaappi, mutta se ei ole mikään valtava. Kesälomareissuilla mukana kulkevat ruuat noin kolmelle päivälle, sitten on jo päästävä kauppaan. Varsinkin kylmäsäilytystä vaativien kamojen kanssa on siis tarkkaa. Siksi erilaiset säilykkeet ovat veneellä kunniassa. Yllä on suosikkimme, purkillinen savumuikkuja. Tonnikalaa kuljetetaan myös mukana, se on tarvittaessa myös kätevä ja nälkää pitävä vauhdissa syötävä välipala. Myös oliivit, kikherneet ja erilaiset papusekoitukset ovat tosi hyviä. Joku kokkaamisesta superinnostunut varmaan näkisi enemmänkin vaivaa, mutta itse harrastan hyvin simppeliä linjaa veneruuissa. Jos marinoin grillattavia etukäteen, niihin tulee yleensä chilihiutaleita, suolaa ja mustapippuria ja oliiviöljyä. Paljon muita mausteita veneellä ei yleensä ole, kun en ole kotioloissakaan mitään kovin hifistelevää tyyppiä. Vihannekset sun muut pilkon salongin pöydän ääressä istualtani ja mieluiten veneen ollessa rannassa tai sitten myötätuulella. Olen muutenkin vähän onnettomuusaltis, niin veitsien kanssa pelaaminen merenkäynnissä ei tunnu hyvältä idealta. Perunat pesen niin, että laitan kaksi kattilaa valmiiksi. Toisessa on pesuvesi ja toisessa keitän perunat. Pesukattilassa perunat saavat hetken aikaa lillua vedessä ja sitten hinkkaan ne sellaisilla perunanpesuhanskoilla ja siirrän keittokattilaan. 

Erilaisia ruokaisia salaatteja harrastamme paljon. Ne ovat nopeita ja yksinkertaisia valmistaa. Yksi suosikki matkaeväistä on kovaksi keitetty kananmuna. Se on ravitseva, säilyy hyvin ja on helppo syödä vauhdissakin, eikä siihen tarvita lautasia tai ruokailuvälineitä. 
Jos satamassa on ravintola, niin usein kyllä hyödynnämme sen tarjontaa. Tämä on toisaalta helppouden tavoittelua, toisaalta vähän periaatteellinenkin juttu - jos joku näkee vaivan, että perustaa kivan ravintolan venesatamaan, niin kyllä näitä palveluita pitää sitten ostaakin. Muutenhan ne kuihtuvat pois. Muutenkin laitamme mielellämme rahaa kotimaan matkailuun ja palveluihin. Kivoja ravintoloita omaan makuuni on ainakin seuraavissa: Näsby, Nauvo, Hanko, Suomenlinna (Stadissa), Liuskasaari (Stadissa), Naantali, Utö, Högsåra, Ahvenanmaan Jurmo. 

Helsingin merellisistä ravintoloista puheen ollen: Onko kukaan ollut vielä Lonnassa? Omalla veneellä? Voiko sinne jäädä yöksi?Ja kyllä se vain ainakin tonkimani kuvamateriaalin perusteella on niin, että eniten syömme savukalaa ja uusia perunoita. Tämä on niin helppo ja hyvä ateria, ettei mitään rajaa. Parasta tietysti on, jos savukalan voi hankkia tuoreena satamasta. Tällaisia satamia ovat ainakin Stenskär, Jurmo (tosin kala ei siellä ollut mitään ihmeellistä), Rödjan, Helsingholm, Hangon kyläsatama (superhyvä kalaliike), Aspö.

Translation: Eatin' while boatin'.

Kommentit

 1. Tätä postausta odottelinkin, kiitos :) Savukala ja perunat ovat aivan ihana yhdistelmä, varsinkin hyvän viinin kera. Pastasalaatteja teen itse jonkin verran, samoin couscousia... en tosin veneile joten kauppaan on helppo lähteä mikäli jotain huomaa puuttuvan.

  Tuo grilli on tosi kiva, pitääkin katsella tarkemmin sen ominaisuuksia. Tällä hetkellä en omista kunnon grilliä ja pieni olisi ostoslistalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit. :)

   Meillä on kotona kanssa sellainen pieni grilli, Weberin baby vai mikä lie, se on myös tosi hyvä. Cobb on hiiligrilli ja toi kotiversio on kaasulla toimiva.

   Poista
 2. Käytiin Lonnalla vuoroveneellä (JT LInes). Pohjoispuolen laiturille voi kuulemma kiinnittyä omalla veneellä, mutta siinä oli kaksi kanadanhanhea omistajan elkein. Vierasvenelaituri on suunnitelmissa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti tästä! :) Kiva kuulla, että vierasvenelaituristakin puhutaan. Mua kiinnostaa nimittäin kovasti se Lonna.

   Poista
 3. Kiitos kivasta kirjoituksesta! Uusia perunoita ei voita mikään, ja kala on niille heti voin jälkeen paras kaveri. :)
  Tuli mieleen olisiko sinulla jotain vinkkiä Juhannuksen viettoon merellä? Olemme pursiseuran jäseniä sisävesillä, mutta menisimme mielellämme Juhannukseksi johonkin saareeen/satamaan Helsingin lähistöllä (3-4h etäisyys). Kaikki paikat on varmasti tupaten täynnä, ja syväyskin (1,75) rajoittaa rantautumismahdollisuuksia. Minkälaisia kokemuksia teillä on Juhannuksen vietosta merellä? :)

  T. Riikka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voitakaan (ehhehe). Ne on niin ihania joka vuosi. :)

   Me ollaan oltu juhannuksena aina yksien meidän ystävien luona heidä mökkisaaressaan (omalla veneellä siis), joten en osaa oikein sanoa Helsingin paikoista. Pirttisaari on ainakin yleensä ihana, mutta siellä päin (siis Sipoon edustalla) ammutaan sitten raketteja yöllä, joten se kannattaa huomioida). Ja sitä Isoa Vasikkasaarta voisin kyllä suositella, jos jostain Helsingin satamasta lähdette. Espoosta käsin se on vähän liian lähellä.

   Poista
 4. Lonnassa käyty ja syöty. Hiukan hintava, mutta todella hyvää ruokaa.

  VastaaPoista
 5. Savukala ja uudet perunat ovat kyllä veneruoan ykköset meilläkin. Joku tarkempi salaattiohje kuvineen olisi kiva postaus. Salaatti on niin hyvää, mutta ei tule tehtyä riittävän usein.
  -Meritara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhh, savukala... <3 Salaattiohjeita mulla ei kyllä ole mitään kummempia, heittelen sekaan aina ihan fiiliksen mukaan mitä vihanneksia milloinkin ja kastikkeena käytän aina vain oliiviöljyä. Mä syön oikeastaan joka päivä jotain salaattia, täytteenä on yleensä fetaa, mozzarellaa tai tonnikalaa. :)

   Poista
 6. Ihania ruokakuvia! Minunkin pitää saada pentteriin tuollaiset tyylikkäät maustepurkit - mistä löytyy? Ja otsikko oli paras koskaan. Varastaisin sen jos kehtaisin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on Nykistä tuotuja, mutta luulisin, että sellaisista kaupoista kuin Anton&Anton ja vastaavat voisi löytyä? Ja varasta vaan, ihan saletisti en ole maailman ensimmäinen, joka tätä käyttää! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)