Kausikatsaus


Purjehduskausi on reilusti yli puolenvälin, joten ajattelin, että olisi hyvä hetki vähän tarkastella, miten on mennyt. Kesä on ollut ihan vailla vertaansa, olemme saaneet nauttia täydellisen lämpimistä päivistä ja öistä. On ollut monia öitä, että lämppäriä ei olisi tarvittu oikeastaan ollenkaan ja olemme puhaltaneet sillä vain kosteuden pois. Mitä luksusta!Meillä on käynyt hyvä tuuri vapaapäivien kelien kanssa. Sade on yllättänyt vain kerran ja sekin oli niin lämmin kesäkuuro, ettei se oikeastaan haitannut yhtään. Tuulet ovat olleet miedonlaisia, emme ole reivanneet kertaakaan. Useammin ne ovat olleet suorastaan niin leppeitä, että vähän enemmänkin olisi sopinut pöhistä. Spinnun olemme nostaneet vain kerran, mutta siitä nautimmekin sitten täysin rinnoin. Nosto ja lasku sujuivat molemmat hienosti, vaikka kyllähän sitä talven jäljiltä aina joutuu hetken miettimään, että miten ne köydet oikein laitettiinkaan. Lisäksi jännitysmomenttina toimi se, etten yhtään muistanut, olinko pakannut syksyllä spinnun huolellisesti pussiinsa niin, että se nousisi niin kuin pitää, eikä olisi kierteellä. Kyllä olin. Niin minulla itse asiassa on tapanakin. Jos minulla ei ole heti aikaa kunnolliseen pakkaamiseen ja selvittämiseen, kun olemme laskeneet spinnun, annan suosiolla sen olla mytyssä kajuutassa ja paneudun pussittamiseen vasta sitten, kun minulla on aikaa tehdä se kerralla kunnolla. 
Laivakoirankin veneilykesä on mennyt toistaiseksi hyvin - se ei ole tippunut veteen kertaakaan, eikä ukkonen ole yllättänyt vesillä. Oma tähtihetkeni oli, kun sain veneen kaikin puolin mallikkaasti rantaan ekan kipparointini jälkeen. Sen jälkeen onkin tapahtunut pientä taantumista, mikä on varmaan ihan luonnollista. Kun on voittanut itsensä oikein kunnolla jossain jutussa, tulee hetkeksi aikaa sellainen "nyt saa relata" -olo. Ei tarvitse heti olla kehittämässä uusia haasteita. Relausolo on nyt vain jatkunut ja jatkunut ja jatkunut, enkä ole esimerkiksi ajanut venettä rantaan kertaakaan sen jälkeen. Kesälomalla täytynee hieman terästäytyä tämän asian kanssa. 

Olemme edelleen välttyneet vahinkojiipeiltä ja puomin kopsahduksilta, jotka ovat varmaan realistisimpia riskejä purjehduksessa. Mustelmat kuuluvat asiaan, mutta muuten suuremmilta vammoilta on myös vältytty. Läheltä piti -tilanteita ei ole ollut lukuun ottamatta sitä yhtä yötä, jolloin huomasimme konehuoneessa vettä. Lisäksi kerran, tässä muutama viikko sitten, sattui tapaus, joka sai minut hieman kohottamaan kulmiani. Olimme kryssillä ja tuuli vaihteli koko ajan, niinpä se hiulaaminen ja vauhdin pitäminen oli aika tarkkaa puuhaa. Meitä vastaan ajeli moottorivene aivan keskellä väylää. Moottoriveneenhän pitäisi meriteiden sääntöjen mukaan antaa tietä purjeilla kulkeville, mutta tämä alus ei tehnyt elettäkään toimiakseen näin, päin vastoin. Se tuli todella lähelle ja lopulta kävi niin, että me väistimme. Totta kai, mieluumminhan sitä on väärässä kuin kivillä / törmännyt / jne. Mutta eipä siinä vielä kaikki. Moottoriveneen kannella aurinkoa ottanut nainen näytteli vielä käsimerkkejä päälle. Öööööö, okei. No, tietysti niin tie- kuin vesiliikenteessäkin on monenlaista kulkijaa ja se on vain hyväksyttävä, mutta en voi olla huomauttamatta, että pieni vilkaisu säädöksiin ja yleinen kohteliaisuus olisivat kyllä ihan kiva juttu. Kummankohan on helpompi väistää - konevoimin kulkevan vai vastatuuleen luovivan?Retkemme ovat suuntautuneet oikeastaan joka kerta samaan paikkaan, venekerhon saareen. Syynä on ollut ajanpuute. Yhteiset vapaat ovat olleet todella tiukassa, niin kuin aina kesäisin. Saareen on juuri sopiva 12 mailin matka, joka parhaimmillaan menee vajaassa kolmessa tunnissa, jos tuuli on sopiva. Välillä olemme lilluneet sinne viisikin tuntia parin metrin tuulessa. Sellaisen matkan taittaa myös ilman paineita niin, että toinen ehtii iltapäiväksi töihin, jos heti aamusta lähdetään takaisin päin. Pidemmällä retkellä emme ole olleet kertaakaan. Ja elokuu näyttää valitettavasti lomaan saakka aika lailla samalta, muista kuin päiväpurjehduksista on turha haaveilla. Onneksi siis on se loma vielä odottelemassa! Olimme sopineet miehen kanssa, että emme liikaa odottele lomaa, koska sen saapuminen tarkoittaa samalla myös sitä, että kesäkin on aika lopussa. Puhuimme, että otamme kaiken irti käsillä olevista hetkistä ja tartumme tilaisuuksiin lähteä lyhyillekin retkille työpäivien jälkeen. Näin onkin mennyt todella hyvin tähän saakka, mutta nyt on pakko myöntää, että odotan lomaa jo ihan kamalasti. Kolme autuasta viikkoa veneellä, Saaristomeren maisemissa, en jaksa enää odottaa! 

 Suunnitelmissa on tykittää pitkiä legejä parina ensimmäisenä päivänä, jotta pääsemme mahdollisimman pian suosikkimaisemiin. Kesälomassamme on yksi erittäin mukava piirre - sieltä ei nimittäin ole kiire takaisin. Meillä ei tule olemaan paineita ehtiä ajoissa takaisin kotisatamaan, koska Båt jää tänä vuonna talvehtimaan Naantaliin. Retkemme siis päättyy mitä ihanimpaan paikkaan. Tulemme sitten sieltä jollain tapaa maateitse takaisin.


Kesälomalla illat ovat jo pimeitä ja untuvatakkiakin jo varmasti tarvitaan. Siinäkin on oma tunnelmansa. Saa sytyttää kynttilät ja nauttia lämpöisen kajuutan kotoisuudesta. Odotan kovasti mahtavia valokuvausmahdollisuuksia, ehkä jossain on jo ainakin loppulomasta muutama keltainen lehtikin. Lisäksi loppukesän kellertävä valo on ihan erilainen vangittava kuin alkukesän valkoinen kuulaus. Purjehdusfiilikset ovat siis tällä hetkellä etupäässä aika odottavia. Vielä reilut kaksi viikkoa!

Translation: We are still waiting for our summer vacation to begin. The summer so far has been great, so warm and beautiful. We have managed to do sailing trips almost every week but towards August it has been incredibly busy at work so I'm really looking forward to our summer sail this year. It's going to be the only time this year that we can manage to stay on the boat for longer than just one night. 

Kommentit

 1. Hei,

  Kesä jatkuu vielä. Me olimme veneemme kanssa ensi kertaa Hangon itäpuolella. Tutuksi tulivat Inkoo, Elisaari, Lähteelä, Porkkala marin...

  Helsingissä yövyimme Katajanokan vierasvenesatamassa, mistä oli helppo singahtaa kauppatorille tai Stockmannille. Satamamaksuun sisältyi myös kahvit ja croissantit Robert`s coffeessa. Tallinnasta palattuamme rantauduimme Suomenlinnan Valimoon, hyvä valinta sekin. Tuntui hullulta matkustaa Suomenlinnan lauttalipulla metrolla ja bussilla aina Herttoniemeen asti.

  Eli nyt tuli venholle esiteltyä idänkin ihmeeet ;)

  terv. perhepurjehtija

  P.S. Meillä on tuulia riittänyt, Suomenlahdella 12-13 m/s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti viihdyitte Helsingissä hyvin, kivat satamapaikat teillä on ainakin ollut! :)

   Joo, nyt on viime aikoina puhallellut oikein kunnolla. Me ei vaan olla päästy veneelle oikein ollenkaan. :/

   Poista
 2. Keltaisia lehtiä on täällä Saaristomeren rannalla jo nyt - sadetta ei ole näkynyt eikä kuulunut ja lehdet ovat paikka paikoin jo kellastuneet/lakastuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa tietysti se, että on ollut liian kuivaa. :/ Mutta kaunistahan siellä on, olivatpa värit mitkä tahansa. :)

   Poista
 3. Millainen lämmitin teillä on? Meillä on jollain valopetrolilla käyvä, josta edellinen omistaja sanoi, että meluaa ja haisee - eipä ole käytetty. Sähköpaikoissa on vedetty piuha autolämpöpuhaltimeen. Mies meinasi sen kahden aikaan yöllä laittaa hurruuttamaan, mutta silloin se kuulosti niin kovaääniseltä kajuutassa, että pelkäsin meidän herättävän koko sataman. Aamulla se ei enää kuulostanutkaan niin pahalta.
  Hyvä makuupussi (ei mikään kesäläsy) untuvatakki ja villasukat tietty auttaa. Ja kuuma suihku aamulla.
  Miten tuo venepaikka homma meni? Olette Sarvaston jäseniä, mutta seilaatte Haukilahdesta? Putosin kärryiltä.
  Teillä on varmaan mukavasti tilaa satamissa ja kesäkelit. Lasten perhepäivähoitaja mallasi lomansa aina elokuun taitteeseen, kun silloin on kunnolla lämmintä.
  Luotsin blogi kommentoi sesonkiaikaa: "On jotenkin surkuhupaisaa, että kesäsesonki on niin lyhyt. Hyviä ilmoja on kuitenkin tarjolla monesti syyskuun loppuun saakka. Silti ihmiset haluavat lomansa juhannuksen ja koulujen alun väliin. Voisikohan koulujen lomia jotenkin porrastaa samalla tavalla kuin talvella? Maassa, jossa on kahdeksan kuukautta pimeää, heitetään kaksi kuukautta valoisaa aikaa hukkaan, koska pitää olla koulussa. Ei ihme, ettei matkailupalvelut oikein kehity." http://pilottikuvaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sellainen dieselillä pöröttävä Ebersprächer, pitää hyvin purkin lämpimänä, puhaltaa kosteudet pois ja on aika hiljainen. Ihan ehdoton varuste meille, jotka liikumme tosiaan paljon touko- ja syyskuussakin. Yöt voi olla niin kylmiä ja minähän en makuupussiin mene. :D

   Me ollaan siis alusta asti oltu Haukilahdessa EMK:lla jäseninä, mutta saatiin paikka vasta tänä vuonna. Sarvastossa oltiin Stadin paikalla. :)

   Luinkin tuon Luotsin tekstin, samaa mieltä olen, sanasta sanaan!

   Poista
 4. Olipa idiootti moottoriveneilijä. Meille ei tänä kesänä onneksi ole sellaista tilannetta sattunut että olisi pitänyt moottorivenettä väistää. Kaikki meidän toistaiseksi kohtaamat ovat siis tunteneet säännöt. Lauantaina Brännskärissä ollessa, muutamat eivät huomanneet että väylällä on nopeusrajoitus ja aaltojen tekokielto... satama kun sattuu olemaan siinä väylän vierssä niin muutaman kerran keikutti aika lailla. Onneksi yöllä oli hiljaista ja tyyntä sekä sumua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina niitä sattuu yleisesti kaikkien ihmisten joukkoon niitä ei niin fiksuja, sille ei taida oikein mahtaa mitään. En halua todellakaan mollata nimenomaisesti moottoriveneilijöitä, noin yleisesti sitä vain toivoisi, että kaikilla vesilläliikkujilla (ja tietty teilläkin) veneeseen katsomatta olisi jonkinlainen kuva siitä, miten ne meriteiden säännöt menevät. Mutta pakko myöntää, että muakin nyppii se aaltojen nostattaminen sellaisissa paikoissa, joissa se on kielletty erikseen.

   Poista
  2. Mulle tuli muiden juttuja kuunnelleessa mieleen että ehkä se teille käsimerkkejä näyttänyt luuli että väylillä kaikkien pitää ajaa oikeaa laitaa ?

   Poista
 5. Sama kokemus moottoriveneilijöistä. Mukavia ja asiallisia enimmäkseen, mutta paljon on myös niitä, jotka vetävät kovaa vierestä ohi tai väistävät aivan viime tingassa - ei ole kiva joutua miettimään minne päin väistää, ettei molemmat käännä samaan suuntaan.

  "Muscle for brains" :http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/jenkkiveneet-kolaroivat-rajusti-maarianhaminassa/2013/07/1785650?fb_action_ids=10151585520488822&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
  Surullinen tapaus
  http://www.turvallisuustutkinta.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline;%20filename=kxm2x(1).pdf&SSURIsscontext=Satellite%20Server&blobwhere=1330439890471&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application/pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en sanoisi moottoriveneilijät vaan ihmiset noin yleisesti. Suurin osa on mukavia ja asiallisia, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu aina niitä ikäviäkin ja he tietysti näkyvät sitten myös eniten.

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Mistä tuo bannerissa oleva raitainen paljettineule on? Se on ihana :)
  T:Maria

  VastaaPoista
 7. Hei!
  Postaustoive: Purjehdusvaatteet. Takit, liivit, kengät, aluskerrastot, hellemekot? Miten pukeudut mihinkin tilanteeseen, mitä tarvitaan mukaan?

  Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva toive, toteutan! Voi tosin mennä vähän syssymmälle, mutta on siitä varmaan silti iloa ensi vuotta ajatellen. :)

   Kiitti itsellesi! :)

   Poista
 8. Oh lord mikä veneilijä!!! No, meitä jokaiseen junaan ja osa jää jo asemalle...

  Kolme viikkoa saaristomerellä kuulostaa ihanalle! Missä kaikkialla aiotte käydä?

  Amelie

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän sitä kaikenlaista vipeltäjää maailmaan mahtuu...

   Aiotaan käydä ainakin Helsingholmissa, Isokarilla ja sitten loppu onkin vähän fiiliksen ja tuulien mukaan. :)

   Poista
 9. Ehjä linkki: http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2013/07/1785650/jenkkiveneet-kolaroivat-rajusti-maarianhaminassa

  VastaaPoista
 10. Meillä on kaksi pahinta läheltä piti-tilannetta viime vuosina ollut purjeveneiden kanssa. Toisella kerralla ulkona vahdissa ei ollut kukaan, viime hetkellä joku pinkaisi kajuutasta pinnaan väistämään, toisella kerralla arska ajoi ja vahti piti sadetta spreikkarin alla, eikä nähnyt yhtään, että meinasi tulla meidän päälle. Joten piittaamattomuus ei tosiaankaan ole kiinni veneen tyypistä.

  Ihanaa, että teillä loma on vielä edessä päin! Toivottavasti teillä on kivat kelit, mutta kyllä loma on aina poikaa, huonommillakin keleillä :)

  Tuohon rantautumiseen, mä olen tosi tyytyväinen, että tänä kesänä oli vaan pakko oppia ajamaan vene laituriin, kun en olisi pystynyt toimimaan keulassa. Aiemmin olen aina silloin tällöin kokeillut, mutta nyt oli vaan pakko ajaa pahemmassakin tuulessa, ja koko kolme viikkoa joka päivä. Pakko on todellakin paras muusa, sillä homma sujui varsin mukavasti ja todettiin, että tästä eteenpäin pääsääntöisesti jatketaan näin, että mä olen ruorissa, mies voi hyppiä ja kiskoa köysistä. Ensi kesän tavoitteena on sitten lähteä ilman miestä liikkeelle, kunhan vaan pari gastia on mukana, jotka ovat olleet purjeveneessä ennenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purjehtijoiden perusmoka varmaan on just se oletus, että kyllähän meitä kaikki väistää... Ja tosiaan tähystyksen herpaantuminen. Olen kanssasi samaa mieltä, piittaamattomuus on kiinni ihmis- eikä venetyypistä. :)

   Loma on loma, vaikka ei tosiaan olis enää hellettäkään! Niin ihana fiilis, että kohta se alkaa... <3

   Hyvä sinä!

   Poista
 11. Tuo teidän kesäsää kuulostaa olevan joltain toiselta planeetalta, huokaus. Pohjois-Suomessa (ja Ruotsissa)on tuullut jatkuvasti ja lämpötilasta kertonee jotain se, että lämmitin on pitänyt olla päällä joka yö.

  VastaaPoista
 12. Tietenkään ei pidä liikaa yleistää, mutta miksi moottoriveneellä pitää tulla edes lähelle, jos on tilaa ajaa kauempaakin. Myös meitä tuli muutama viikko sitten vastaan melkoinen törttöilijä: http://www.mamarosa.fi/blog/?p=343

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että moottoriveneilijät (ainakaan suurin osa) ei tee sitä tahallaan vaan eivät vain hamota, miten ikävät ne peräaallot voivat olla. Tuunkin kylään sun puolelle! :)

   Poista
 13. Tuo piittaamattomuus ja omaan napaan tuijottaminen on kyllä tylsää. Onneksi suurin osa veneilijöistä on fiksuja. Me kävimme tänäkesänä keskustelun siitä saako septitankin tyhjennyspaikaan pysäköidä ja lähteä kahville =). On näköjään ryhmä ihmisiä joita säännöt eivät koske. Meillä lomaa on vielä puolitoista viikkoa. Ihanaa lomaa teille sitten kun se alkaa=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano muuta! Mä ymmärrän vielä sen ihan hyvin, että välillä vaan sattuu mokia, mutta että itse mokaa ja sitten vielä näyttelee merkkejä päälle, niin on musta vähän outoa. :D

   Valitettavasti tosiaan se ihmisryhmä, joita säännöt eivät koske, on se kaikkein näkyvin ja ne kaikki kivat tyypit jäävät helposti heidän varjoonsa. :/

   Ihanaa lomaa teille, nauttikaa!

   Poista
 14. Mistä muuten tuo kahvipannusi on - se ei taida olla ihan tavallinen, perinteinen kahvipannu? Olen kokeillut erilaisia kahvinkeittosysteemejä veneessä, enkä ole ihan tyytyväinen nykyiseen venekahviimme. Kyllä veneessä täytyy saada hyvää kahvia myös :-)

  Kiitos ihanasta blogistasi! Olen seurannut jo pitkään ja nyt vasta kommentoin ensimmäisen kerran.

  kati

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)