Suosikkisatamia lähellä ja kaukana


Sain jo aikaa sitten postaustoiveen suosikkisatamistani pääkaupunkiseudun lähellä. Toivottavasti tämä postaus ei tule aivan liian myöhään... Jos lähtee liikkeelle jostain pääkaupunkiseudun satamista, kannattaa ehdottomasti retkeillä Pirttisaaressa. Sen retkisatama avattiin vasta muutama vuosi sitten, sitä ennen saari oli vain mökkeilijöille ja Puolustusvoimille avoin. Pirttisaari on aika idässä, lähellä Onaksen saaristoa. Vanha laituri oli hyvin huonokuntoinen, mutta viime kesänä Pirttisaareen saatiin uusi ja hieno laituri. Rannassa on grillipaikka ja siisti vessa. 


Minun mielestäni Pirttisaareen kannattaa ehdottomasti ajaa kylän lahden kautta vievää väylää, maisemat ovat nimittäin hyvin pittoreskit ja sievät. Vain Svartvikeniin saa kiinnittyä, joten näkymät on ihailtava vauhdissa. Palveluita Pirttisaaressa ei ole. Olen tästä ränsistyneestä armeijan vanhasta talosta ohikulkiessani aina miettinyt, miten hauskan kaupan ja kahvilan yhdistelmän siihen saisi. Joku Cafe Komsalö -tyylinen ratkaisu olisi aivan huippu. 


Luontopolku on Pirttisaaressa todella upea. Se vie korkealle kallioille, josta on aivan huikeat näköalat. Näkyypä sieltä Söderskärin majakkakin, jota myös suosittelen retkikohteeksi. Juuri nyt Söderskäriin ei saa kiinnittyä, vaan retki sinne on tehtävä loppukesästä. Saari on nimittäin luonnonsuojelualuetta ja lintujen pesimärauhaa vaalitaan tarkkaan. Söderskärissä suosittelen vierailemaan vielä tänä kesänä, koska kuten Luotsikin kirjoitti aiemmin, majakkavierailuille tulee tämän kesän jälkeen (täysin älytön) stoppi. Me löysimme tarpeeksi syvän rantautumispaikan sen pystyseinäisen kallion luota. Laiturin luona on matalikko, olemme testanneet puolestanne. Palvelusatamista suosikkini meillä päin on Suomenlinna. Suomenlinnasta löytyvät kaikki palvelut. Valimon ruoka on hyvää (mutta kallista) ja tunnelma on mukava. Pimeällä Suomenlinnan majakka (joka on myös kirkko) on todella makean näköinen. Lisäksi saarilla on paljon nähtävää, palasia maamme historiasta ja yllättävän kansainvälinen meno. Kaupungille pääsee käymään kätevästi Suomenlinnan lautalla. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, siinä, että Suomenlinna on samaan aikaan eristyksissä kaupungin vilinästä ja samaan aikaan keskellä urbaanimaisemaa, on jotain kiehtovaa. 

Kun lähdemme lyhyille päivän tai parin purjehduksillemme, suuntaamme aika useasti joko oman tai työpaikan venekerhon saaritukikohtiin saunomaan, niinpä olen aika vähän käynyt missään pk-seudun satamissa. Olen kirjoittanut satamista, joissa olemme käyneet, myös Satamat-tagin alla. Käsittääkseni melkein kaikilla Stadin pursiseuroilla on myös vieraspaikkoja, joten kaukaa saapuville on paljon vaihtoehtoja satamiksi. Lisäksi Helsingin kaupungilla on vierasvenesatama Katajanokalla. Katajanokka on sijainniltaan sillä tavalla kiva, että se on aika rauhallinen, mutta kuitenkin lähellä kaikkia keskustan rientoja. 


Satamasuunnitelmat ovat käynnissä myös täällä meillä. Uusimmassa Vene-lehdessä oli listattu Saaristomeren hyviä ruokapaikkoja ja luin juttua vesi kielellä. Lisäksi Houtskarin satamat kuulostivat houkuttelevilta. Olemme tähän mennessä olleet melko spontaaneja retkisuunnitelmissamme, menneet vähän fiiliksen ja tuulen mukaan. Nyt lomamme on kuitenkin sen verran myöhään, että jonkin sortin suunnitelmallisuutta lienee pakko harrastaa. Starttaamme kesälomapurjehduksellemme 15.8. ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, puolet Saaristomerestä on silloin jo kiinni, kun koulut ovat alkaneet. Toivoisin hartaasti, että satamayrittäjät eivät unohtaisi meitä ja eläkeläisiä, me kun liikumme myös huippusesonkien ulkopuolella. Hyviä vinkkejä syyskuulle saakka auki olevista satamista ja retkikohteista Saaristomerellä siis otetaan vastaan! Olemme mielellämme luonnonsatamissa, mutta palveluita tarvitaan muutaman päivän välein septin tyhjennykseen ja veden täyttöön sekä proviantin ylläpitoon ja saunaankin olisi mukavaa päästä. 

Omalla must go -listallani ovat tänä vuonna Helsingholm, joka on jostain syystä jäänyt aikaisempina vuosina väliin ja Vene-lehden kehuma Näsby Houtskarissa. Lisäksi haluan käydä syömässä Norrskatan Verandassa. Älkää siis pliis sulkeko ennen kuin olemme käyneet!

Translation: Time to start planning our summer holiday sail! It's still over a month away but you know what they say about well planned...

Kommentit

 1. Kiitos näistä vinkeistä :)
  Onko tuo alin kuva siis uudesta Vene-lehdestä? Pitääkin vilkaista kaupassa, josko olisi meidän suunnallekin jotain vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On uusimmasta numerosta, joo! Vene-lehden nettisivut kannattaa tsekata myös. :)

   Poista
 2. Pieni pyyntö: voisitko muuttaa blogisi asetuksia siten, että mobiilikäyttäjille näkyisi kevyempi versio sivusta? Onnistuu bloggerissa ihan parilla klikkauksella. Luen blogeja kännykällä tietokoneen sijaan, ja sinun blogisi on älypuhelimen pikkuiselle näytölle tällaisena vähän turhan raskas. Tykkäisin kuitenkin blogiasi edelleen seurata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muutin just muutama kuukausi sitten mobiiliasetuksen pois päältä, kun siitä tuli palautetta, että se ei jostain syystä oikein toimi kunnolla. Aika moni lukija sanoi silloin, että se jotenkin ei avaudu kunnolla. Mutta voinhan mä laittaa sen taas kokeeksi päälle, jos ongelma vaikka olisi poistunut. :)

   Poista
  2. Ainakin kaikki muut lukemani blogit toimii mobiiliasetuksilla moitteetta, todennäköisesti tämäkin :)

   Poista
 3. Tuhat kiitosta taas mahtavista kuvista ja vinkeistä. Yleensä keula osoittaa kohti etelää tai länttä, kun reissuun lähdetään, mutta kiva taas todeta, että sillä suunnalla on myös pittoreskejä satamia.

  Muutenkin on jälleen paikka antaa sinulle kiitosta aivan uskomattoman inspiroivasta blogistasi. Teet sillä intensiteetillä ja esteetikon silmälläsi materiaalia, että siihen harva pystyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jos näistä oli iloa! Ja kiitos tosi kauniista sanoistasi, mulla on ihan parhaat lukijat. :)

   Poista
 4. Jossain Turun saaristossa (olisiko ollut Iniö?) oli ainakin ennen joku mahtava aasialainen paikka, onko enää? Tietääkö kukaan? Ehdottoman suositeltava jos on vielä toiminnassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iniön Bruddalsvikenin satamassa oli ainakin viime kesänä suosittu thairavintola...

   Poista
  2. Tuossahan se taisi tullakin. Katsokaa myös Genaakkeriyläkoululaisen kommentti tuosta alempaa! :)

   Poista
 5. Moikka!
  Suosittelen lämpimästi käyntiä Helsingholmassa, siellä on ehdottomasti saaristomeren tunnelmallisin sauna!( ei haittaa vaikka menisi yön pimeydessä) Siellä ollessa kannattaa myös lenkkeillä saarenympäri ja ihailla kauniita maisemia.
  Toinen kiva paikka on Högsåra, tunnelma on siellä kuin Melukylän lapsista. Suosittelen piipahtamaan myös Farmors cafeeseen,idylliseen kahvilaan, jossa on tarjolla leivosten lisäksi herkullinen saaristolaispöytä. Siellä on kyllä muistaakseni loppukesästä jo supistetut aukiolot...
  Muita meidän perheen suosikki paikkoja saaristomerellä:
  Tunhamn(upea luontopolku), Vänö,Rosala, Nauvon Berghamn,Stenskär,Dalskär,Kirjainen... Kirjaisissa on kuulemma saaristomeren parhaat hampurilaiset ;)
  Siistein palvelusatama on Taalintehdas ( verrattuna Kasnäs, Nauvo ym) siis suihku, sauna, vessat, pyykkihuolto toimii myös ja mikä parasta siellä on kelpo ruokakaupat ja Alko!
  Taalintehtaalla on myös saariston paras pizza paikka, Portside. Suosittelen

  Myötäisiä tuulia toivotellen
  Tia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, pakko päästä Helsingholmeniin ja kiitos kolikkovinkistä!

   Kivoja muutkin vinkit. Taalintehdas oli kyllä erityisen siisti paikka, meille osui sinne vain tosi kurjat kelit viime vuonna. Mutta ehkä tänä vuonna menee paremmin! :) Ja Saarostomeren parhaat burgerit? Sinne! :D

   Poista
  2. Ei kun se kolikkovinkki olikin tuossa alempana, mitähän mä sekoilen...

   Hyviä tuulia sinne myös!

   Poista
 6. Yhden suosikeistamme jo mainitsitkin, nimittäin Suomenlinnan. Juuri viimeviikonloppu tuli siellä vietettyä. Jos oikein kivaan luonnon helmaan haluaa, niin lähellä on Stora Brandö. Kivat keittokatokset ja puuseet. Lähteelä on myös yksi meidän perheen suosikeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stora Brändö on kyllä kaunis, käytiin siellä viime vuonna. Varoituksen sana vain - ainakin me onnistuttiin keräämään sieltä aimo kasa punkkeja. Tarkkana siis!

   Poista
 7. Helsingholmen on ihana, mekin päästiin sinne tähän kesänä. Ja todennäköisesti mennään vielä toisenkin kerran. Euron kolikoita kannattaa olla mukana, suihku toimii niillä. Turun suunnalla on Pähkinäinen kiva paikka, voisin sanoa, että niiden sauna on sitten toiseksi paras tuon Helsingholmenin jälkeen. Kaupungille kuuluva virkistysalue, siisti ja kiva paikka. Maksaa 8 euroa yö, sähköä ei saa mutta vettä saa. Grillauspaikka, puut tarjoaa kaupunki, sauna 10 e/tunti. Huussit on siisti ja poletilla toimiva suihkukin löytyy. Luontopolku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki tuo kolikkohomma, kiitos! :) Ja kivalta kuulostaa Pähkinäinenkin. :)

   Poista
 8. Voi tauti. Ollappa venho millä seilata. Möksän soutupirkolla tonne ei taida päästä :D

  Ihania kuvia, ihanat tunnelmat! Ihana,ihana,ihana :)))sanoinko jo... ihana!

  VastaaPoista
 9. Anonyymi 8.7.2013 klo 12.41 tarkoitit varmaankin Björklund Slipiä, jossa suojaisen sataman lisäksi on tarjolla tulista (tai pyynnöstä vähemmän tulista) thai-ruokaa http://www.bjorklundbatslip.fi/fin/2.html. Ympäristö on karu, mutta fiilis paikassa on loistava.
  Ennen kaikkea paikan omistaja Åke tunnetaan MacGyverina, joka saa koneen kuin koneen heräämään henkiin ja tekee varaosat itse, jos valmistajalta ei enää osia löydy. Olen itse todistanut, kun vm. 1973 Volvo Pentan starttimoottoriin tehdään kiinnityskorva, kun valmistajalta ei enää moista kapinetta löytynyt. Jos Turun saaristossa liikkuessanne olette kone- tai miksei myös rikiongelmissa (kuten allekirjoittanut), niin kannattaa ihmeessä sinnitellä Iniöön Björklundin luiskalle, sieltä saa pommin varmasti apua ja nopeasti.
  Vaikka paikka ei estetiikaltaan Norppa-kategoriassa aivan top 10:een yllä, niin suosittelen piipahtamaan - jos ei ole koneongelmia, niin ainakin syömässä.

  Sivymyötäisiä tuulia toivotellen,

  genaakkeriyläkoululainen (!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, long time no see! Sitä on edistytty opinnoissa. :)

   Erinomainen vinkki tuo MacGyver, koska ainahan sitä sattuu ja tapahtuu, kun merelle lähtee. Ja mä käyn kyllä ei niin esteettisissä paikoissakin, jos perusteet on hyvät. :D

   Hyviä tuulia sinne kans!

   Poista
 10. Kaikilta tuulilta suojaisa satama löytyy Kustavista Parattulan rannasta (www.peterzens.fi). Satamaan ajetaan pitkän kaislikon läpi, mutta hyvin merkittyä väylää. Rannasta löytyy peruspalvelut, kiva ravintola ja kauppakäyntiä varten saa vuokrattua auton tai pyörän. Palvelu on aina erittäin ystävällistä. Satama (ja ravintola) on auki elokuun loppuun asti.

  Mukavia lomapurjehduksia,
  Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana vinkki, kiitos! Kustaviin meillä on kyllä aikomuskin päästä tänä vuonna. Hyvä tietää, että pitää mennä elokuun puolella. :)

   Poista
  2. Oltiin viime elokuussa (ennen koulujen alkua) Parattulassa, sesonki oli jo ohi, esimerkiksi hyväksi mainostettu lounaslista oli jo talviteloilla. Toki maittavat hampurilaiset löytyi sieltä listoilta kuitenkin. Mutta tietenkin ehdottomana bonuksena oli se, että kaupan puolella oli alennusmyynti... =) Niin ja onhan siellä lapsille hyvät leikkipaikatkin.

   Poista
 11. Norppa, ehdottomasti sinulle/teille & Båtille: Ahvenanmaan Geta-Havsvidden! Upeat kalliot, kiva sauna/uimala, hyvä ruoka ja mahtavat maisemat. Ja ne tyylillä tehdyt kesämökit tai huvilat, joita voi vuokratakin.

  Oma suosikki on karun kaunis Jurmo ja tuo Nauvo Berghamn sekä Rödhamn. Saaristomaisemaa parhaimmillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jurmo on kyllä ihan mieletön! Ollaankohan me oltu Nauvon Berghamnissa, mulla ei ole mitään muistikuvaa...

   Affenanmaalle mennään seuraavan kerran varmaan sitten, jos ja kun joskus mennään Ruotsiin. Sitten ehdottomasti Havsvidden listalle, sitä on kehunut moni muukin. :)

   Poista
 12. Aika monta omaa suosikkia on jo edellä listattu. Helsingholmissa ja Högsårassa käytiin tänä kesänä taas. Helsingholmissa on mitä suloisin poni, joka ihastutti aamukävelyllä ollutta siippaa ja pikkumatruusia kovasti :) Ja aamiaissämpylät, nam! <3 Farmor's cafen timjamilammas oli aivan törkeä hyvää, eikä jälkkärikakkukaan kauaa odotellut lautasella. Suosittelen! Ja cafe taitaa olla ainakin elokuun vielä auki. (approved also by pikkumatruusi, koska pihalta löytyy leikkipaikka, jossa voi touhuta kun vanhemmat istuvat tylsästi pöydässä :) Ai juu, jos Högsåraan päädytte, niin vinkkinä, että Kejsarhamnin laituri on usein "kylän" laituria suojaisampi. Sauna siellä oli tosin ainakin pari vuotta sitten aika turha kokemus (kylmä, likainen ja vain merivettä tarjolla, joten peseytymisen olisi voinut yhtä hyvin suorittaa uimalla).

  Jos Turun suunnalla ollaan, siippa haluaa Pähkinäisiin saunomaan. Tuolla Hannan mainitsemassa Parattulan Peterzensissä oli ainakin aikaisemmin kauppa, josta taisin napata mukaan useammankin gantin/HL:n puseron, että se keikka tuli vähän tyyriimmäksi :) Ja kalliista puheenollen, edellä mainittu Havsvidden jäi meiltä viime kesänä väliin, kun siellä oli täyttä. Paikka olisi kiva nähdä, mutta elokuu ei ole ollenkaan hullumpi ajankohta sille visiitille, huomasin nimittäin, että heinäkuussa satamamaksu on rapeat 60 €...

  Björkö tulee ainakin vielä mieleen, hauska sisäjärvi ja mielenkiintoinen luonto.

  Idän paikat ovat meilläkin jääneet vähemmälle, mutta Pirttisaari on kyllä hitti myös pienten poikien keskuudessa (ne armeijan vanhat romut nääs... =)

  Saaristomerellä on kyllä paljon kauniita paikkoja ja ihanaa siellä on joka kesä lomailla. Joku vuosi haaveena olisi kuitenkin päästä tuonne eteläisemmälle Itämerelle uudelleen. Saksan, Tanskan ja Etelä-Ruotsin paikkoja olisi kiva kierrellä, saatiin niistä vähän esimakua silloin, kun tuotiin omaa venettä kotiin. Se vaatisi vaan reippaita siirtopurjehtijoita, jotka kiskaisisivat veneen pelipaikoille, tällä perhemiehistöllä keikkaan palaisi useamman vuoden lomat...

  Mun kesän purjehdukset on nyt todennäköisesti purjehdittu, joten loppukesä täytyy tyytyä fiilistelemään näitä kauniita kuvia muiden reissuilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Björkö on upea! Ja tuosta Helsingholmin hepasta olen kuullut juttuja (siksihän mä sinne haluankin :D). Tosi kivoja vinkkejä, kiitos!

   Satamamaksu 60€????? What?! Saako sillä jalkahieronnan saunan päälle ja aamukahvit keulapiikkiin kannettuna?

   Mä voisin seilata aina ja ikuisesti Saaristomerellä, nähtävää tuntuu olevan niin valtavasti. Lisäksi haaveilen kovasti Tukholman saaristosta ja Gotlannista. En tiedä, koska meillä voisi olla mahdollisuus sellaiseen lomaan, että tuonne asti päästäisiin... Ja hmmm. Ehkä me joskus repäistään ja jäädään virkavapaalle ja ruvetaan siirtomiehistöksi. Voidaan sitten viedä teidänkin vene. :D

   Poista
 13. Kökarissa Sandvik.

  Jää -romaanin maisemissa todella hyvä leirintäalue ja satama. Kävelymatkan päässä hieno saaristolaiskirkko, romaanin pappila, fransiskaaniluostarin raunioita 1400-luvulta, hylkeenpyytäjien asuinpaikka 1000eKr. (joku kävi siellä siis jo ennen meitä :) Kiinnostava pysähdyspaikka Ahvenanmaalle mennessä. Ja lähistöllä aivan huikea Källskär, jossa Tove Jansson vietti kesiään pienessä mökissä (joka on siellä edelleen taiteilijoille majana) kumppaninsa kanssa ruotsalaisen vapaaherran vieraana.
  Källskärin saarella on Rivieran valo. Rantojen kivien väri toistaa auringon valon aivan upeasti. Hienoimpia paikkoja, missä olen ikinä käynyt. Emme tosin mennet sinne omalla veneellä vaan kävimme opastetulla retkellä Kökarin Karlbystä, Brudhäll -hotellin laiturista lähtevällä veneellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, kuulostaa ihan huikealta! Ihanalta. <3 Karlbyssä me ollaankin käyty, se oli kiva paikka!

   Poista
 14. Utö on myös todella hieno. Kovan tuulen takia oltiin siellä useampi yö.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)