The beginning of the season


Vene- ja kesäjutut ovat alkaneet pyöriä päässä enemmän ja enemmän. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, kuukauden päästä minulla on jo suuria vaikeuksia pysyä nahoissani. Teimme jokin aika sitten päätöksen, että ainakin tämän kesän purjehdimme vielä Båt Paatti Paattisella. Minulle tuli nimittäin yhtenä päivänä sellainen suorastaan hätääntynyt olo. En minä halua myydä ihanaa perheenjäsentämme, en tahdo luopua siitä, en en en! Båt on hyvä vene, mahdumme siihen hyvin ja sillä on kiva purjehtia kovemmassakin kelissä. Omat taidot loppunevat edelleen ennen veneen ominaisuuksia. Se on helposti hallittava ja mahtuu satamissakin yleensä aina johonkin pienen koloon, vaikka kuinka täydeltä näyttäisi. Nyt kun tuo päätös on tehty, olemme puntaroineet jo seuraavaa. Pitäisikö hankkia uusi isopurje? Vähän tekisi mieli, mutta en oikein tiedä, taipuuko budjetti juuri nyt uuteen purjeeseen. Olemme olleet WB-Sailsin keulapurjeeseen tosi tyytyväisiä ja samasta paikasta tilaisimme ilman muuta isonkin, jos päädymme sellaisen ostamaan. Mitään muita isompia hankintoja ei listalla ole. Keväthuoltoa pitäisi alkaa suunnitella. Jos kevät etenee jatkossakin tätä tahtia, veneen veteen saaminen vapuksi ei tunnu yhtään ylioptimistiselta ajatukselta. Båt on talvehtimassa lämpimässä hallissa Naantalissa, joten teoriassa mikään ei kai estä aloittamasta vaikka heti. Arpomalistalla on muun muassa seuraavaa: 

- Sinkit pitää vaihtaa. Ja muistaa ostaa!
- Pitäisiköhän se pohja nyt myrkkymaalata vai ei? Edellinen maali on edelleen aika hyvä.
- Kone huolletaan tänä vuonna itse. 
- Apua, muistin juuri, että sprayhood taitaa olla edelleen pesulassa!
- Keulapurjeessa oli pienenpieni repeämä, se on jo korjattu ja purje on käyttövalmis. 
- Sitten se inhokkihomma, vahaus. Yrk. Hello, jännetupentulehdus ja tenniskyynärpää.
- Öljyt vaihdettiin jo syksyllä ja jäähdytysnesteet aikaisemmin kesällä.

Kaikenlaista pientä puuhaa on siis edessä. 


Nyt on myös aika miettiä, miten ja milloin vene siirretään tänne pääkaupunkiseudulle kotisatamaansa. Edelleen, jos kevät etenee tätä tahtia, olisi mahtavaa päästä tekemään tätä jo heti toukokuun alussa. Meillä on vähän lomaa säästössä kummallakin, saisikohan ne sijoiteltua jotenkin sopivasti... Varsinainen kesälomamme (olen aika varma, että yhteinen loma onnistuu) olisi näillä näkymin tänäkin vuonna elokuussa. Sehän vain sopii. Vähän pohdimme, josko tällä kertaa suuntaisimme itään ja sitten Båt voisikin ehkä jäädä talviunille Loviisaan samalla reissulla.

 Jee, kesä!


Kuvat ovat Henri Lloydin pressikuvia menneiltä vuosilta. Ne jaksavat miellyttää silmää kaudesta toiseen, kunnon klassikoiden lailla. Kuvien käyttöön on lupa. 

Translation: We are starting to plan the spring maintenance of the boat. That can only mean one thing - not too long until summer!

Kommentit

 1. Samat fiilikset täälläkin, odotan kevättä niin et kipeetä tekee :) Täällä suunnassahan ei ole lumesta ollut tietoa pitkään aikaan ja juuri eilen kuikuilin silloilta paljonko sulaa vettä jo näkyy. Sormet syyhyää päästä jo venehommiin. Koko talvi on luettu ja kerrattu kilpapurjehdussääntöjä ja viilattu purjeiden, nippeleiden ja nappeleiden säätöjä teoriassa ja paperilla. Ostin uudet pässinpökkimätkin, ettei tulehdukset ja kylmetykset uhkaisi tuolla kevätvesillä. Merivesi hohkaa keväällä niin kylmää.. KESÄ tule jo! :) Hyvää viikonloppua!
  toivottelee Salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että keväällä se vesi hohkaa sitä kylmää niin, ettei todeksi uskoisi! Mulla on aina keväisin toppahousut purjehdushousujen alla ja tietty parit pitkät kalsarit päälle. :D

   Ja just niin, kesä tule jo! Sinne kans!

   Poista
 2. MÄENKESTÄVOIKUNTULISÄKKIÄKESÄ! HETIHETIHETI! :-D

  -Marie

  VastaaPoista
 3. Samanlaiseen ratkaisuun tultiin täälläkin. En ole vielä valmis luopumaan ensiveneestäni ja eivät rahatkaan oikeastaan riitä sellaiseen minkä haluaisimme seuraavaksi veneeksi. Oikeastaan hyvin helpottava päätös. Voi alkaa suunnittelemaan isompia fiksailuja veneeseen ja laittaa yhtä purjetta tilaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, helpottava päätös! :) Minkäs purjeen meinasit tilata?

   Poista
  2. Kovan kelin st-fokan. Ts. purjeen +12 m/s tuulille.

   Poista
 4. Vahauksen ja erityisesti kiillotuksen helpottamiseksi suosittelen harkitsemaan vahaus- /myllytyskonetta pehmeällä laikalla. Helpottaa ja nopeuttaa työtä huomattavasti. Ei kuitenkaan kannata ostaa Clasun tai Bilteman halpatavaraa, hermot vaan menee (nimimerkillä "kokemusta on") ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! :) Sellainen myllytyskone meillä ehkä onkin, yhtenä vuonna kun tehtiin oikein viimeisen päälle vahaukset, niin käytettiin muistaakseni jotain siihen hiomatahnan (vaimitäsenyton) levittämiseen. Mutta ne varsinaiset vahakerrokset levitettiin käsin. Ja sit mulla olikin 6 viikkoa tenniskyynärpää. :D

   Poista
 5. Täällä Shanghaissa odotellaan myös kesälomaa, omaa pikkuvenettä, valoisia kesäiltoja ja sinistä (tietty mielellään pilvetöntä) taivasta. Mutta vielä jaksaa, jaksaa... kv- koulujen loma alkaa vasta heinäkuun alussa. Can`t wait!

  Anne

  VastaaPoista
 6. Venellä on oma erityinen asema sydämessä :-). Kaiken puunauksen myötä se pönkittää asemaansa perheeseen kuuluvana :-). Kohti kesää. Kevät tuntuu jo ilman tuoksuissa ja valossa sekä tuulessa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Se on enemmän kuin vain kulkuväline tai muu tavara. <3

   Kevät tosiaankin tuoksuu jo. Parasta!

   Poista
 7. Mä niin RAKASTAN tuota seilorityyliä, ja aion kopioida tuon hattunaisen tyylin, ja pasteerata Mattolaiturilla ensi kesänä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, et varmasti ole ainoa! t. Nimimerkki Samoilla linjoilla

   Poista
 8. Meilläkin on (taas) tavoitteena saada vene veteen vapuksi. Viime keväänä olisi onnistunut mutta kun oli vielä jäätä! Tänä keväänä ei liene sitä ongelmaa...

  Uuden purjeen hankintapohdintaan; me ostettiin vanhaan veneeseen uusi iso, jolla mentiin loppujen lopuksi alle kaksi kesää ennen kuin vene myytiin. Todettiin, että uuden purjeen hintaa ei kyllä kaupassa saanut takaisin, joten rahallisesti homma ei kannattanut. (vaikka toki uusi purje aina purjehduksen kannalta on kiva :) Siitä oppineena ollaan nyt todettu, että painotetaan isot hankinnat tähän vaiheeseen, kun tiedetään, että vene on vielä meillä useita vuosia, niin saadaan itse nauttia uusista purjeista yms. Tosin ymmärrän myös, että jos purje alkaa olla niin loppuun ajettu, että se harmittaa joka kerta, niin kannattaa mielummin satsata uuteen, kuin surkutella yksi kokonainen kesä kehnon rätin kanssa. Omaan filosofiaani kun kuuluu koittaa nauttia elämästä nyt, eikä sitku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä jäät lähti kyllä tosi myöhään!

   Mulla on vähän sama filosofia ja kun mikään veneeseen liittyvä nyt ei varsinaisesti muutenkaan edusta sitä järkipuolta, saati sitten koko veneily... Toisin sanoen purje tilattu. :D

   Poista
 9. Kevätkunnostusta odotetaan täälläkin. Meillä tosin vielä puuvene, joten tekemistä riittää: hiotaan ja lakataan, hiotaan ja lakataan... :)
  Itsellä ongelmana ja ostoslistalla tänä keväänä olis hyvät aurinkolasit veneilyyn. Saisko toivoa blogipostausta aurinkolasien osalta? Minkälaiset aurinkolasit on hyvät veneilyyn? Itse olen viimeiset vuodet "kärvistellyt" perus Raybanin Piloteilla, mutta jotku sporttisemmat, hyvät olis toiveissa.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuarnetin purjehduslasit ovat loistavat! Linssin ylä- ja alaosa suojaa erityisesti taivaalta ja veden pinnasta heijastuvalta valolta. Keskiosa on vaaleampi ja näkötarkkuus aurinkoisena sekä pilvisenäkin päivänä on todella hyvä. Mulla taitaa olla nämä: http://vuarnet.com/men/vl0113r01?___SID=U (ne siniset Nautilux-linssillä).
   /Tea

   Poista
  2. Hei kiitos Tea, kun osasit vinkata! Toi oli varmasti tosi hyvä vinkki monelle. :)

   Mä itse nimittäin olen vähän huono vinkkaamaan, kun mulla on ihan vaan Ray-Banin Jackie Ohh:t. Niissä on mulla vahvuudet ja polarisoidut linssit. Ovat kyllä todella hyvät, mutta eivähän ne mitkään purjehduslasit ole. :)

   Poista
 10. Loppujen lopuksi se paras vene on juuri se mikä nyt juuri on alla. Aina tietty jostain löytyy hienompi, mutta ei se vaihtamalla kuitenkaan paremmaksi muutu. Toki riippuu vähän kukkaron syvyydestäkin. Nykyisellä mennään vielä pitkään, erityisesti koska tehtyjä investointeja ei tule saamaan takaisin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)