Veneen turvallisuusvälineiden sijoittelu

Norpan piirustustunnilla syntyi tänään tällaisia. Veneen erilaisten turvallisuusvälineiden sijoittelussa kannattaisi varmaan miettiä nopeaa saatavuutta. Mitkä tavarat pitää saada sekunnissa esille ja mitä voi vähän kaivellakin? Olen piirtänyt pohjapiirroksen niin, että pentteri on työnnettynä omaan koloonsa, eikä ole esillä. Kuvan ulkopuolelta mainitsen, että mastolla on vielä yksi puukko.

Sitloodan osalta kuva menee niin, että isot leikkurit/pihdit/tongit/mitkälie ovat laatikon sisällä. Ne on tarkoitettu mahdollista maston katkeamista varten. Myös varapinna on sisällä laatikoissa. Muut varusteet ovat esillä, joko rakenteisiin kiinnitettynä tai pienessä sivulokerossa. Yhden purjehduksenopettajan kanssa tuli mietittyä, että myös sitloodassa voisi olla yksi sammutin. Sille vain ei tunnu oikein löytyvän hyvää paikkaa.
Sisällä ekstrapelastusliivit, ensiapulaukku, raketit ja puutapit löytyvät veneen kiinteistä kaapeista. Kaikilla veneessä olevilla ihmisillä ja koirilla on omat pelastusliivit päällä koko ajan. Palosammuttimet on kiinnitetty seiniin. Sammuttimista kannattaa muuten aina silloin tällöin kerrata käytön lisäksi se, miten sammutin irroitetaan pidikkeestään. Osaavatko kaikki käyttää käsisammutinta ja sammutuspeittoa? Oletteko koskaan harjoitelleet palon sammuttamista? Kiinnostaisiko sellainen sammutusaiheinen opetuspostaus?

Yksi minun ensi kesän turvallisuusaiheisista projekteistani on VHF:n tarkempi opettelu. Osaan kyllä käyttää masiinaa, mutta tarvitsen rutiinia radion kuunteluun ja sanomien ymmärtämiseen. Joskus siitä kohinasta on nimittäin todella hankalaa saada selville varsinaista asiaa.

Miten te olette sijoittaneet turvallisuusvälineitä? Onko teillä kokemukseen perustuvia vinkkejä? Parantaisitko sinä jotain tässä sijoittelussa?

Kommentit

 1. Tuolla on testattu yhtä ja toista, vene palaa vesirajaan aika vikkelästi.

  Yachting Monthly Crash Test Boat

  Tulipalo
  http://www.youtube.com/watch?v=aL_VdzjM-24

  Reikä kyljessä
  http://www.youtube.com/watch?v=bRhcXBtmPQs

  Itse totesin viime kesänä, että hellan yläpuolella ei kannata roikuttaa sen paremmin pyyhkeitä patalappuja kuin verhojakaan. Tai verhot kannattaa ommella sammutuskankaasta.

  Sain aikaan tulipalon, kun Marinolilla täytettävä kaksiliekkinen tyhjeni. Täyttöaukko ei ollut se mikä ilmeiseltä näytti, vaan nesteet valui läpi, kunnes hoksattiin, että täyttöreikä on erikseen. No "fiksuna vanhana partiolaisena" menin sitten sytyttämään kesken jääneen kahvinkeiton jälkeen vielä lämmintä hellaa, niin sehän roihahti. Liekit tarttui myös alla olleen roskapussiin, jonka viskasin ekana sittiloodaan miehelle mereen sammutettavaksi. Sitten äkkiä sammutuspeitto hellalle, joka luojan kiitos sammui. Vanhaa keittolevyä ei enää käytetty, vaan ostettiin uusi.
  Kaasullista ei olla hankkimassa.
  Ja ne tekstiilit ym. palovaarallinen pidetään kaukana pentteristä.

  VastaaPoista
 2. Tulee tuosta kuvasta mieleen se, kun opettelin koneen turvavälineiden sijoittelua. Piirsin koneen pohjan ja sijoitin turvavälineiden symbolit oikeille paikoilleen mahd. nopeasti. Oi niitä aikoja :)

  Linkitin blogisi omaan blogiini lukemieni blogien listaan. Toivottavasti tämä sopii?

  VastaaPoista
 3. Hieno piirros ja suunnitelma! Noista varusteista tuli mieleen: onko joku varannut veneeseensä hätäpaikkausmassaa puutappien lisäksi? Lisäsin tuohon piirrokseen vielä ämpäreiden paikan pahaa vuototilannetta ajatellen sekä selkeän tiedon nostoliinasta (mitä köyttä käytetään ja miten) MOB-tilanteiden varalle.

  Nyt kun sain juuri eilen postissa VHF-radiolupani ja kurssin sisältö on tuoreessa muistissa niin uskallan yrittää neuvoa... Auttaisiko kohinan helpottamiseen squelch-nappulan säädön ohella dualwatch- tai triplewatch-toiminnan sulkeminen pois päältä siksi aikaa kun kuuntelee jotain oleellista? (Kirjoitin tästä hiljattain omaankin blogiini)Antennin likaantuminenkin voi vaikuttaa kuuluvuuteen.

  VastaaPoista
 4. Tytti: Hui, mikä tilanne teillä on ollut! Onneksi kaikki meni hyvin! Kiitos tosi hyvistä linkkivinkeistä, katsoin ne heti. :)

  Miia: Totta kai sopii. :)

  Merenneito: Onnea radioluvasta! Hyviä kehitysehdotuksia, kiitos niistä! :) Ai sulla on kans blogi, mähän tuunkin heti lukemaan, mitä kirjoitit. Kivaa, kun vinkkasit. Ja täytyy testata, auttaisiko tuo sun vinkki mua radion kanssa.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)