TOP 3

Uuden kauden alkamista odotellessa on mukavaa kertailla menneen kesän suosikkipaikkoja. Meidän vakkarikohteitamme tulevat tänä kesänäkin olemaan työpaikan venekerhon ja oman venekerhomme saaret. Niissä retkeillään yhden yön verran ja saunotaan ahkerasti. Sauna on purjehduspäivän päätteeksi todella ihana asia, vaikka en muuten olekaan mikään himosaunoja.

Tähän kokosin viime kesän muista purjehduskohteista Top Kolmosen. En tosin voi asettaa näitä keskenään paremmuusjärjestykseen.

Pirttisaari

Pirttisaaren vieraslaituri avautui huviveneilijöiden käyttöön vasta viime kesänä ja se saavutti heti suosion. Paikka onkin erittäin kaunis ja lahti suojaisa, joten täällä eivät aallot keinuttele. Luontopolu on yksi kauneimmista, jonka tiedän. Mitkä maisemat! Muun muassa Söderskärin majakka näkyy tänne. Syksyllä Pirttisaaresta löytää suppiksia ja kanttarelleja loppuelämän tarpeiksi. Saunaa Pirttisaaressa ei ainakaan vielä ole, mutta ehkä sinne saataisiin jossain vaiheessa sellainen. Vanha laituri oli ainakin viime kesänä paikoin tosi huonokuntoinen, enkä tiedä, onko tilalle tulossa jotain uutta. Kiinnityksessä kannattaakin olla tarkkana, ettei kiinnitä venettään juuri siihen mätään tolppaan. Osa laiturista on purettu ja veden alla on vielä rakenteita jäljellä. Keulassa olijan pitää siis etäisyyden ja kaiken muun lisäksi katsella myös veteen. Kesällä Pirttisaaresta löytyy koko Etelä-Suomen aggressiivisin ja elinvoimaisin hyttyskanta. Suosittelemme lämpimästi tällaista hyttyskarkoitinta! Meillä on yksi salongin oven pieleen kiinnitettynä ja toinen mukana kannella. Koko kesän hyttysenpistosaldo taisi olla laskettavissa yhden käden sormilla!


Jurmo

Jurmon luonto on aivan vertaansa vailla. Se tuo samaan aikaan mieleen Englannin nummet ja Viisikko-kirjat, Lapin tundran ja jonkin määrittelemättömän rannikon. Jurmossa on omintakeinen pieni kaupan ja kahvilan yhdistelmä. Savukalaakin on saatavilla. Se ei tosin ollut mitenkään ihmeellisen makuista, joten ehkäpä ensi kerralla savustamme kalamme Cobb-grillillä itse. Saarelle pääsee myös yhteysaluksella. Sauna on hieman tylsä, koska sieltä ei pääse uimaan. Jurmossa voi bongailla monenlaisia eläimiä.

Österskär

Österskär on aiemmin kuulunut Kökarin kuntaan ja siitä johtuu sen nurinkuriselta tuntuva nimi. Österskär on ollut Kökarin itäisin osa. Österskär on hyvin pieni ja viehättävä, talvet Kökarilla asuvan vanhan pariskunnan pitämä vieraslaituri. Siellä on todella tunnelmallinen sauna, jonka seinästä johtavat portaat mereen. Pariskunta käy verkoilla päivittäin ja heiltä voi ostaa kalaa, jos saalista on tullut. Myös tuoreita sämpylöitä on saatavilla. Isäntä on kova kauppamies ja hän myy vieraalle niin erikoispostimerkit kuin -kortitkin. Hän myös kertoo paikan historiasta mielellään. Mekin kävimme pariskunnan kotona sisällä ja kuulimme tarinan siitä, kuinka Kekkonen vieraili kerran täällä. Österskärissä on pieni luontopolku. Satamamaksu on vapaaehtoinen. Tänne kannattaa sitten tulla varovasti ja pienellä veneellä. Ranta on matala ja kivinen, meilläkin taisi vähän kopsahtaa. Onneksi vauhti oli hiljainen, eikä mitään käynyt. Mies kävi heti kirkkaassa vedessä sukeltamassa ja toteamassa tämän.


Ensi kesänä lähdetään sitten kohti uusia seikkailuja ja satamia! Mitkä ovat sinun suosikkejasi?

Kommentit

 1. Näitä lukiessa alkaa itseäkin himottaa lähteä veneilemään näihin maisemiin vaikka lähimmäksi ensi kesänä päästään vain laiturin nokassa :)

  VastaaPoista
 2. Varoituksen sana laivakoiraa ajatellen. Pari kesää sitten purjehdusreissulla, en muista missä saaressa kävi niin, että kun olimme saunomassa ja koira odotti saunan ulkopuolella ja oli juonut jalkojenhuuhteluvettä, jonka joku oli rappusille ystävällisesti laittanut. MUTTA laittanut myös desinfiointiainetta veteen!!!! Hengissä selvittiin mutta huolta oli paljon.

  Lempikohteita myös ehdottomasti Jurmo ja nykyään "kotipiiriin" kuuluvat Högsåra, siellä ihana Farmors Cafe sekä Helsingholm, siellä sauna auringonlaskun aikaa aah...

  VastaaPoista
 3. Musta on mukava lukea näitä postauksia purjehduspaikoista ja muista, vaikka en mitään asiasta ymmärrä. Saa pienen kurkistuksen itselle tuntemattomaan maailmaan. :)

  VastaaPoista
 4. Högsåra ja Stenskär tuli ekana kivoista paikoista mieleen... Voi vitsi, tulis jo se kesä sieltä!

  -Tea

  VastaaPoista
 5. Kadehtien katson noita kuvia. Jos ensi kesänä pääsisimme vaikka Raaseporiin asti. Pienen lapsen kanssa ei niin yksinkertaista. Itse voisin purjehtia helposti kellon ympäri.

  VastaaPoista
 6. Meillä meni viime kesä vasta niin harjoitellessa pieniä päiväretkiä, että ei juuri Lähteelää kummosempiin ehditty. Tuosta Pirttisaaresta sitten lukasin juttusi, olikohan elokuun lopulla, ja siitä asti on ollut mielessä. Eli tänä kesänä katsastettava lähimaaston mesta. Riippuen siitä kuinka paljon saamme venettä käyttöömme ja töistä vapaata, niin käydään sitten pidemmällä. Viime kesänä rakastuin uudelleen Kökariin, jossa oltiin ystävien veneellä käymässä. Olen lapsena kolunnut nuo kaikki ja siksi on ihan huippua päästä niihin nyt aikuisena uudestaan! Ehkä tässä joku kesä sitten ihan omalla veneellä :) Huoh, ihana suomen kesä...
  -Milla

  VastaaPoista
 7. viiru: Ei siinä laiturinnokassakaan huono ole olla! :D

  Ammari: Olipa hyvä varoitus, kiitos sinulle siitä! Ja huh, onneksi kaikki kävi parhain päin teillä! Laivakoira on yleensä saunassa mukana, se kun on perheen innokkain saunoja, mutta joskus se lähtee ennen meitä vilvoittelemaan.

  Pauliina: Pirttisaareen pääsee muuten ihan julkisellakin veneliikenteellä. Menkää sinne joskus päiväretkelle! Kivaa, kun lueskelet. :)

  Tea: Stenskär, voi että! Se on kyllä ihana paikka! Högsåra pitääkin kokeilla tänä vuonna. :)

  Marko: Toivotaan, että pääsette! Mäkin voisin kesäisin vain purjehtia koko ajan. :) Oon jo ehdottanutkin miehelle, että aletaan eläkkeellä ammattipurjehtijoiksi. :D

  Milla: Ilman muuta Pirttisaareen ensi kesänä! Toivottavasti teidän venehaaveet toteutuvat pian. :)

  VastaaPoista
 8. Laamat, mäkin haluan laamoja johonkin saareen :). Vaikka kyllä ne lampaatkin kelpaavat :).

  VastaaPoista
 9. Laamat, mäkin haluan laamoja johonkin saareen :). Vaikka kyllä ne lampaatkin kelpaavat :).

  VastaaPoista
 10. Mitä mä hourin laamoista (rimmasi varmaan kivasti lampaiden kanssa), alpakoista siis yritin olla innoissani!

  VastaaPoista
 11. Miss P: Oukei, got it... :D Mut siis elks laamat ja alpakat ole melkein sama asia?

  VastaaPoista
 12. Heh, ilmeisesti konekin on sitä mieltä, että lampaat, laamat ja alpakat ovat tärkeä asia :). Same same!

  VastaaPoista
 13. Hei:-)
  Pirttisaaren laituri oli lähes kokonaan purettu viime syksynä, uudet lankut oli jo pinottuna rannalla. Toivottavasti on jo rakennettu uudelleen, koska paikka on ihana!
  T. Maiju

  www.purkkari.net

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)