KaveripurjehduksellaYksi kesän kivoimmista purjehduspäivistä oli tänään. Saimme mukaan retkelle Rouva Maratoonarin miehineen. He pohdiskelevat parhaillaan omalle perheelleen sopivinta venettä. Purjehdusharrastus näytti parhaita puoliaan, kun lähdimme satamasta. Aurinko paistoi, meri kimmelsi ja tuulta oli ennustettu lounaan ja lännen välistä 5-9 m/s. Suuntasimme ensin myötätuulella itään. Herra Maratoonari oli pinnassa, minun mieheni skuuttasi, minä valokuvasin, Rouva Maratoonari nautti kyydistä ja Laivakoira oli mökissään. Vauhti kävi parhaimmillaan 6,68 solmussa ja Herra Maratoonari myhäili tyytyväisenä.Näin lämpimiä päiviä merellä ei ole ollut montaa tänä vuonna! Laivakoirakin vaivautui välillä kannelle käymään.
Nyt kun meillä oli veneessä enemmän väkeä ja koska sekä minä että Rouva Maratoonari olemme aika onnettomuusalttiita, laitoimme preventterin estämään vahinkojiippejä.Lounaan ajaksi laitoimme Båtin ankkuriin. Ruokana oli luomujauhelihasta tehtyjä feta-lihapullia, tsatsikia ja halloumi-salaattia. Ruoka oli siis hieman kreikkalaishenkistä. Minulle tulee aina noista mieleen Kreikkalainen naimakauppa -leffa. "There are two kinds of people, those who are Greek and those who want to be Greek."
Sorry kreikkalaiset, mutta viiniasioissa emme luota teihin. Viini oli italialaista ja ihanaa, ihanaa, ihanaa.


Pojat nauttivat kaffet kannella ja tytöt sitloodassa. Meidän puolellamme pölistiin kynsilakoista ja muusta tärkeästä.


Ankkurista lähdimme suoraan purjeilla. Perhe Maratoonarin lasten hoitajien kanssa oli sovittu, että kotiin tultaisiin tämän vuorokauden puolella. Niinpä seuraavaksi oli vuorossa kryssimishommia, kun suuntasimme takaisin päin. Me rouvat olimme tärkeässä tehtävässä eli painoina. Olimme hyviä painoja, pääsimme luovillakin mukavaa vauhtia.


Päivän parhaat onnistumisen elämykset koettiin aivan purjehduksen loppumetreillä, kun Herra Maratoonari luukutti meidät hienosti isomman veneen ohi. Kisa voitettiin jälleen kerran nousukulman avulla. Båt vain nousee niin mielettömän hyvin. Tähän oli hyvä päättää täydellisen onnistunut retki.Heippa kivat kaverit! Pian taas uudelleen! P.S. Jos meillä olisi vähän isompi vene, niin voisimme ottaa mukaan ystäviä myös yöretkelle...


Kommentit

 1. Oliko tuo 6,68 solmua sivumyötäisellä? Varsin kova vauhti Avancen vesilinjan pituudelle. Eilen sain puuskissa 6,8 solmua spinnulla FF 27:lla. En usko että saan tuota kohtuullisilla tuulilla paljon kovempaa kulkemaan. Runkonopeus kun on luokkaa 6,4 solmua.

  VastaaPoista
 2. Ihana päivä on teillä ollut ja mikäs sen paremmin kruunaisikaan kuin hyvä ruoka ja onnistumisen tunne :)
  -Milla

  VastaaPoista
 3. Ihan mahtavalta kuulostaa - kyllä varmasti ystäviinne tarttui pysyvä purjehduskuume, hienoa!!!

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköinen päivä. Ja olit ihan oikeassa siinä, että tänä kesänä kesäkuu ei ollut yhtään huono lomanviettokuukausi! Meidän loman aikana satoi paljon, Ruotsissa joka päivä, ja kyllä villakalsarit olivat käytössä... Kyllä kivaa oli silti :)

  Mehän vaihdettiin myös isompaan veneeseen pari vuotta sitten. Mietittiin tosi pitkään, mitkä ovat ne meille tärkeät ominaisuudet. Hyvät purjehdusominaisuudet olivat ehdottomat. Itseskuuttaava oli se, mitä heti mekin ajateltiin, makuupaikkojen määrä, autopilotti, lazy jackit jne. Itseskuuttaava oli se, joka noista jäi pois. Niitä on yllättävän harvassa veneessä (ainakin niistä, mitä me katseltiin) ja muut kriteerit painoivat paljon enemmän. Niinpä vaatimukseksi tuli, että vinssit ja levanki on järjestetty siten, että mies pystyy purjehtimaan yksin (sattuneesta syystä mulla on ollut kaksi kesää kädet täynnä muutenkin). Toimii erittäin hyvin, käytetään perhepurjehduksessa genoalle taaempia spinnuvinssejä, joihin mies ylettää ruorin takaa niin, että pystyy skuuttaamaan ja tekemään vendat ja jiipit.

  Autopilottia suosittelen suurella lämmöllä, ainakin, jos ja kun tulee pidempiä reissuja! :)

  On ihan totta, mitä joku jo totesi, että melkein kaikki tuolta meidänkin listalta on jälkeenpäin asennettavissa. Mutta toisaalta, ei noista rensseleistä koskaan myyjä saa rahojaan pois, joten jos löytää valmiiksi hyvin varustellun veneen, niin sanoisin, että se tulee edullisemmaksi kuin ostaa ja asentaa kaikki itse.

  Ja vielä sellainen vinkki, että ulkomailta veneen ostaminen ei todellakaan ole niin iso juttu, kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Valikoimaa on huomattavasti enemmän ja hintataso selkeästi halvempi. (jos tämä optio yhtään kiinnostaa niin pistä mailia, kerron mielelläni lisää meidän kokemuksista)

  VastaaPoista
 5. Kivan kuuloinen purjehdus, minäkin pääsen A-luokan purjehdukselle lenkkikavereiden kanssa ensi viikonloppuna!

  VastaaPoista
 6. Mukavan kuuloinen retki! Mekin ollaan nautittu tämä viikko purjehtimisesta. Jos retkimieltä ja huumorintajua riittää niin yövieraita mahtuu aika pieneenkin veneeseen. Yksi juhannus vietettiin seitsemän aikuisen joukolla FE74:llä purjehtien. Kryssiessä meinasi tosin olla kannella ahdasta.

  VastaaPoista
 7. Marko: Tuo lukema saatiin itse asiassa sekä suoralla sivutuulella että ihan täydellä myötiksellä. Tuuli tuli ihan takaa. Se alkaakin olla Båtille aika lailla runkonopeus, joten vedettiin "täysillä". :D

  Milla: No eipä sitä olisi tainnut tuon paremmin sanoa! :)

  Pilvi: Kyllä mäkin vähän luulen niin. ;)

  Elina: Kiitos tosi hyvästä kommentista! Se on ihan totta, että voihan sitä asentaa jälkeenpäin, mutta silloin pitäisi saada veneen hinta tingittyä todella hyvin, koska juuri tuollaiset alkavat kyllä sitten maksaa. Kokemusta on, kun asennutettiin rullapurje viime kesänä...

  Oletteko te kryssineet beebis kyydissä? Tuo itseskuuttaava meillä oli mielessä juuri sitä silmällä pitäen, että jos meillä on joskus skidi/skidejä, niin toisen kädethän ovat varmaan ekoina vuosina aika lailla lapseen tai lapsiin sidotut. Båtin kokoisella veneellä kryssii kyllä yksinkin, mutta isompien kanssa alkaa varmasti olla jo toisin...

  Ja voi, heinäkuun lomalaiset olivat kyllä epäonnisia säiden suhteen! Mutta ihan totta on, että on siellä veneellä kuitenkin kivaa, vaikka vähän satelisikin. :) Kivaa, kun oot takaisin ja kommentoimassa!

  Timo Vennonen: Sounds good, raporttia odotellessa! :)

  Elina: Oho, aikamoinen enkka! Mä en tiedä, olisiko mulla ihan niin paljoa retkimieltä... :D

  VastaaPoista
 8. Kiitos, kiva olla takaisinkin :) (sekä kotona että täällä)

  Vähän rohkenin arvella, että itseskuuttaavaan voisi olla jotain tuollaista syytä ja siksi ajattelin kertoa, että onnistuu ilmankin :)
  Ja ollaan kryssitty suht pitkiäkin päiviä. Kovassa tuulessa ei niin herkkua mutta välillä on haluttu ottaa pidempiä pätkiä, jotta matka on edennyt.

  Kysyin mieheltä, onko kaivannut itseskuuttaavaa. Totesi, että olishan se kiva mutta näinkin on hyvin pärjätty. Suositteli myös lämmöllä autopilottia :) Ja sitten tuli monologi siitä, kuinka skuuttikiskot pitää olla itseskuuttaavankin kanssa.

  VastaaPoista
 9. Runkonopeudelle löysin kaavan neliöjuuri vesilinjan pituudesta kertaa 2,44. Avance 24:lle tulee tuon mukaan noin 6 solmua. Jos lyskortin 6,0 m vesilinja pitää paikkansa. Se voi myös kasvaa merkittävästi peräaallon mukana, kuten itselläni tekee. 10 % ylitys on mielestäni jos varsin merkittävä ja saitte aikaan varmaan jo jonkinlaisen peräaallon. 20 % ylitys on yhden kokeneen mukaan maksimi näillä ei plaanaavilla.

  Mulla on muuten itseskuuttaava fokka ja nyt 2 lasta. Itseskuuttaavaa ei ole juuri tullut käytettyä, mutta vähän ollaan kryssitty kapeilla väylillä. Meillä se kisko vaatii blade purjeen käyttöä ja se on kovan kelin purje. Normikeliin siis liian pieni.

  VastaaPoista
 10. Mitä??? Vesilinja pitenee peräaallon mukana... Nyt on asiat hieman hakusessa. Sanoisin, että tällaisella veneellä on vaikea ylittää Frouden lukua 0,45 (ehkä jopa lähempänä 0,4). Jos vesilinjan pituus on tuo 6, vastaa nopeutta 0,45 x SQRT 6 m x 9,81 m/s2 = 3,45 m/s = 6,71 knot

  VastaaPoista
 11. Niin. FF 27:ssa perä kelluu n. 0,8 m ilmassa laiturissa. Nopeuden noustessa n. noin viiteen solmuun peräaalto nousee kiinni tuohon osaan ja pidentää siten vesilinjaa. Voin laittaa sulle kuvan vaikka sähköpostissa, niin et ole enää hakusessa tuon asian kanssa.

  VastaaPoista
 12. Elina: Kiitti vielä, kivaa kuulla moisia kokemuksia. Vaikka meillä ei ole nyt olemassa eikä tulossa muksua, niin seuraavan veneen pitää kyllä olla sellainen, ettei sitä mahdollisuutta ole suljettu poiskaan. If you know what I mean. :)

  Marko: Ai teilläkin on kaksi lasta, miksiköhän mä ajattelin, että teillä on yksi... Minkäslaista vipinää teidän sitloodassa on noin yleisesti?

  Anonyymi, Marko ja omituinen matemaattinen keskustelu: Mulla ei ole tästä asiasta kuvan palaa ja matikka saa yleensä mun aivot nyrjähtämään. :D

  VastaaPoista
 13. Toinen lapsi syntyi vajaa 5 viikkoa sitten ja hän ei ole vielä ollut purjehduksilla mukana. Mummi on hoitanut kun ollaan käyty mökiltä 3 - 5 h retkillä. Esikoinen on 4 vuotta ja osaa olla jo aika mukavasti veneessä. Enimmäkseen katselee DVD:tä ja leikkii sisällä. Välillä käy istuinkaukalossa leikkimässä leikkiveneellään.

  Erikoinen kesä vauvan takia purjehduksien suhteen. Huomenna taas 50 mpk siirtopurjehdus yksin. Ihan jännää hommaa vähäisellä kokemuksella. Varsinkin ilman autopilottia ja spinnulla.

  VastaaPoista
 14. Marko: Voi, onnea teille pikkuisesta! Tuleeko muuten esikoiselle paha olo sisällä ikinä?

  Ja jaiks, spinnulla yksin! Se olisi mulle vähän too much. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 15. Esikoiselle ei tule paha olo, mutta vaimolle tulee herkästi kun joutuu käymään passaamassa. Ollaan ostettu inkivääritapletteja sitä varten. Auttavat jonkin verran.

  Oli jännä siirtopurjehdus tänään. 11 m/s ja puuskat 13 m/s. Kiva olla kotona tietokoneen äärellä nyt.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)