Knoppologiaa


1. Ukko-Pekan silta on 11 metriä korkea. Meidän masto on 11-metrinen. Mahduttiin alta. Toki siltojen korkeuksiin on laskettu aallokkovaraa sun muuta, mutta silti jännitti aivan tautisesti mennä siitä ali. Teimme valmiiksi suunnitelman, miten toimimme, jos masto ottaa kiinni siltaan. Arvioimme, kumpi puoli veneestä on painavampi ja menimme koko porukka Laivakoiraa myöten roikkumaan sille reunalle. Teki mieli samaan aikaan katsoa ja ummistaa silmät. Huh, se oli kesän jännin hetki.


2. Nosto- ja kääntösiltojen aikatauluissa ei ole pelivaraa. Ei vaikka tykittäisi niin nopeasti kuin suinkin. Sillat ovat armottomia. Maarianhaminasta lähtiessä myöhästyimme minuutin ja odotimme sitten tunnin seuraavaa avausta. Tulipahan trimmattua riki siinä odotellessa. Kuvan silta on Paraisilta ja hieman armollisempi - se avautui sentään puolen tunnin välein.3. Maarianhaminan Itäsataman ravintolassa on sunnuntaisin krapulabuffa. Harmittaa vähän, ettemme käyneet siellä, koska satuimme olemaan kaupungissa juuri sunnuntaina. En ole koskaan kuullut mistään vastaavasta.4. Föglön Degerbyn vierasvenesatamassa on tosi huonosti karttoihin ja satamaoppaisiin merkitty kivi. Me melkein kävimme kokeilemassa sitä ja seuraavana päivänä saksalainen venekunta sitten kopsahti ja jumittui kivelle. Tarkkana siis siellä! (Yksikään kuvista ei ole Föglöstä.)


5. Aspöstä sai pelkkiä ahvenia ja se olikin ainoa paikka koko reissulla, josta saimme savukalaa. Miten hyvälle ne maistuivatkaan! Kalaa tulee kuulemma nykyään todella huonosti, eikä kukaan tuntunut tietävän tai haluavan sanoa syytä. Juhannuksen jälkeen kalaa saadaan vähän enemmän, mutta saaliit ovat silti huonoja. Stenskär ja Aspö ovat niitä harvoja paikkoja, joista savukalaa enää saa. Jurmonkin savulohet tuodaan kuulemma Norjasta. Rödjanin kalastaja sanoi myös, että ennen juhannusta ei tule mitään. Kampelaa nyt ainakaan. Hö.6. Björkön luontopolku on vailla vertaansa, mutta sitä kävellessä saa hieman kuntoilla. Pikkulasten kanssa kannattanee varata aikaa. Ja valjaat. Vai käytetäänkö sellaisia enää nykyään? Björkössähän on makeavetinen sisäjärvi, josta on aikanaan pyydetty kalaa. En tiedä, näinkö omiani, mutta minusta näytti ihan siltä kuin saareen olisi pikkuhiljaa muodostumassa toinenkin sisäjärvi. Mene ja tiedä, ehkä kyseessä oli vain sen yhden järven muoto, mutta jännittävä paikka Björkö oli yhtä kaikki. Sitä ei kannata missata!


7. Jussarössä on musta hiekkaranta. Jussarössä ei sitten ole roskiksia, eikä saareen saa tuoda mitään roskia. Mikäs siinä, mutta se olisi ollut ihan kivaa tietää ennen kuin keräsin Laivakoiran tuotokset rantakalliolta ja aloin etsiä paikkaa, johon heittää kakkapussin. 
8. Yhdellä Gölisnäsin satamaisännistä on veivattava gramofoni, jolta hän soitti musiikkia. Harvassa hetkessä on yhtä ihana tunnelma kuin siinä, kun savikiekolta soi Sinatra kauniissa kesäillassa.
Kommentit

 1. Moikka! Kivoja knoppeja olet nostanut esille!

  Sen verran pitää mainita, että me ainakin saatiin Helsingholmenista todella hyviä ahvenia ja siellä pitäisi ymmärtääkseni kyllä nyt kesällä olla savustettua kalaa tarjolla, kuten Stenskärissäkin :) Harmi tosiaan, jos kalaa on vähän tarjolla, täällä Ruotsin puolella Korkea Rannikolla kyllä tuntuu todella monessa paikassa kalaa olevan tarjolla - mutta kaupoissa kaikki on norjalaista..

  http://www.sydolphindance.com/2012/06/stenskar-helsingholmen.html

  VastaaPoista
 2. Tuosta kalan puutteesta tuli mieleen: Juuri tämän päivän netti-hesarissa oli juttu Itämeren rehevöitymisestä ja siitä, miten se vaikuttaa kaloihinkin; voisikohan johtua siitä?

  VastaaPoista
 3. Ja ihanien pikku knoppien ansiosta aloitin reissuhaaveilut Marienhaminaan, Björköhön ja Gölisnäsiin :) -Milla

  VastaaPoista
 4. Hei! Kaunis kiitos sinulle koukuttavasta blogistasi, pääsin/eksyin sivuillesi vahingossa ja olen myytyä naista! itse olen rouva 38v. ja tyylimme täsmää NIIN, että wow! Meidän kotonamme myöskin russelisiskokset, neidit 3v ja pari lasta, vain meri ja vene puuttuu, haaveissa kylläkin:). Onnenhetkiä merelle teille kolmelle! ;)

  VastaaPoista
 5. Ihana saada palanen Suomen saaristoa tänne mantereelle näin kuvien välityksellä:)

  VastaaPoista
 6. Oliko Degerbyn kivi siinä laiturin pohjoispuolella melko lähellä rantaa? Mekin ollaan nähty siinä veneitä jumissa – on jouduttu hinaamaan pois kiveltä vaikka vauhti on ollut hiljainen.

  VastaaPoista
 7. Minna: Ai Helsingholmenissa olisi ollut! Voi hitsinpimpula, kun ei taaskaan päästy sinne! No, onneksi aina tulee se seuraava vuosi. :)

  Tessa: Voihan se olla vaikka sekin. Mulla on mennyt toi juttu ihan ohi, pitääkin etsiä jostain. :)

  Milla: No siinä onkin kolme kivaa retkikohdetta ja kaikki ihan erilaisia keskenään. :)

  Heidi: Voi kiitos ihanista sanoistasi! Toivottavasti tekin pääsette toteuttamaan vene- ja merihaaveitanne! :)

  Mii: Se saaristo on kyllä jotain niin mielettömän ihanaa. <3

  Timo: Äh, kun en saa nyt jotenkin pyöriteltyä ilmansuuntia päässäni. Mutta siinä on kyllä merkki varoittamass akivestä, mutta merkin sijoittelu on jotenkin epälooginen ja sitten tosiaan sitä kiveä ei ole merkitty satamaoppaisiin. Kävi tosi lähellä!

  VastaaPoista
 8. Hei, suosittelen että tutustutte Itämeren tilaan tarkemmin, kun nyt viihdekäyttäjiä olette. Kalakantojen romahtaminen on huolestuttavaa, ja EU:ssa tapellaan vain siitä kumpia pitäisi suosia, kalastajia vaiko itse merta...
  Eli toivotaan että meillä on vielä 50 vuoden kuluttua ihana merialue josta nauttia, vähän huonolta vain näyttää.

  VastaaPoista
 9. Ihania reissukuvia! Meillä odotellaan jo kuumeisesti heinäkuun loppupuolta jolloin saamme veneen käyttöön Hangosta. Helsingholmen tullee olemaan ainakin yksi pysähdyspaikka.

  Itämeren kalakannoista löytyy tietoa Itämeriportaalista: http://www.itameriportaali.fi/fi/tietoa/uhat/liikakalastus/fi_FI/liikakalastus/

  VastaaPoista
 10. Anonyymi: Täytyy tosiaan toivoa näin. Meille luontoystävällisesti veneily on tosi tärkeää ja yritetään tehdä omalta osaltamme kaikkemme, että Itämeren kunto ei ainakaan huononisi. Just muutama viikko sitten läksytin yhden pojan oikein pahanpäiväisesti, kun hän heitti roskan mereen. Taitaa vain olla niin, että ennen kuin maatalouden päästöt ja Venäjä saadaan kuriin, niin Itämeri on aika lailla tuhoontuomittu. :(

  Mathias: Kiitos hyvästä linkistä!

  Ja voi että, teidän tuleva reissu kuulostaa tosi kivalta! Se Helsingholm mua jäi nyt vähän kaivelemaan. Onneksi aina on ensi kesä!

  VastaaPoista
 11. Kiva blogi:) Kävimme viimekesänä ja käymme tänäkin kesänä Björkösä joten täytyypä sitten kattella paremin ympäristöä. Mereily on ihanaa. Tänäkesänä yritän itsekkin vähän harjotella veneilyä. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)