Aamubriefing

Huomenta! Mies oli tässä eräänä päivänä jutellut purjehduksesta erään kollegansa kanssa. Tällä on kohtuullinen uskottavuus ja auktoriteetti purjehdusasioissa, sillä kollega on purjehtinut yksin Atlantin yli. (Onkohan hänellä punaiset housut? :D) Keskustelun tärkeimpänä antina oli noussut esiin aamubriefing, jonka mekin aiomme ottaa käyttöön.


Heti heräämisen jälkeen tehdään muutakin kuin juodaan kahvit, katsotaan nimittäin säätiedot. Me käytämme niiden tarkistamiseen Merisäätä, Windgurua, Venenetin sääpalvelua ja YLEn rintamakarttoja. Lisäksi katsotaan veden korkeus. 


Saatujen tietojen perusteella päätetään sitten päivän kohde. Lasketaan matka ja aika. Aikaan lisätään kolmasosa ihan vain kaikkien epäsäännöllisyyksien ja yllätysten varalta. 


Lisäksi katsotaan etukäteen mahdolliset vaaran paikat reitillä ja hätäsatamat. Vallitseva tuuli yritetään arvioida myös yölle ja valitaan suojaisa satama. 


Eräs tärkeä asia on myös ruokailun suunnittelu ja mahdollinen valmistelukin. Tässä olimme vähän huonoja viime vuonna. Harvemmin kenenkään suorituskyky varsinaisesti paranee kamalasta nälästä. Hyviä ja helposti syötäviä hätävälipaloja omaan makuuni ovat muun muassa valmiiksi keitetyt ja kuoritut kananmunat ja banaanit. Proteiinipatukoista en oikein pidä, mutta tähän tarkoitukseen ne olisivat kyllä hyviä.


Mikä sitten muuttuu? Viime kesänä mies kyllä katsoi läpi mainitut asiat ennen purjehdusta, mutta minä en välttämättä kiinnittänyt niin huomiota niihin vaan luotin siihen, että mies tietää ja hoitaa. Nyt säät ja satamat käydään läpi yhdessä ja tehdään suunnitelmat. Turvallisuuden kannalta on aina parempi, että molemmat tietävät kaiken olennaisesti päivän purjehdukseen liittyvän. Neljä silmää näkee aina enemmän kuin kaksi. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, hyvä miehistöyhteistyö on meille todella tärkeää. Hyvään miehistöyhteistyöhön kuuluu se, ettei mikään tieto, joka on suorituksen kannalta olennainen, jää saamatta keneltäkään miehistönjäseneltä. Kaikkia resursseja käytetään. 

Minkälaisia lähtörutiineja teillä on?


Kommentit

 1. Vettä kannattaa aina aamulla keittää termoskannuun. Näin viileänä päivänä saa matkan aikana teetä, keittoa vaikka pussikaurapuuroa tehtyä. Toimii..... Teillä lomat ovat jo niin varhaiskesällä kun meri on kylmä niin villaisten mukaan ottamisessa ei voi liioitella. Siis villasukkaa jalkaan. veneen pohja huokuu kylmää.Muuten on ihana lukea kuinka järjestelmällisesti te kaikki suunnittelette. Hyvää purjehduksen aloituksen odotusta...

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, juuri näin!

  Eväiden suhteen itselläni on taas niin päin, että proteeinipatukat eivät kauan kaapeissa säily - nam. Myslipatukka on sen vuoksi parempi vaihtoehto. Kourallinen pähkinöitä on paitsi terveellistä, myös maistuvaa. Ostan niitä jättipusseissa ja teen annospakkauksiin pieniin minigrippeihin. Kananmunat olin jo unohtanut, kiitti vinkistä! Ja tuo Annamarin muistutus kuuman veden varaamisesta termariin on tosiaan hyvä ajatus.

  Itselläni on menossa pieni vertailu noiden sääpalveluiden paikkansapitävyyksistä. Tähän mennessä Foreca ja Windfinder ovat antaneet aika hyvää tietoa, mutta Windguruun suhtaudun enemmän varauksella. Purjehduksenopettajan kokemus oli, että Windguru näyttää ihan mitä sattuu, mutta koitan vielä pitää sitä mukana vertailuissa. Vertailu ei käytännössä ole ihan helppoa
  saaristossa, jossa on paikallisiakin tuuli-ilmiöitä, mutta yritetään...

  VastaaPoista
 3. Meillä pussi paahdettuja manteleita ja taloussuklaata (joko hätävarana tai kahvin kera;)

  Katsottiin tänään miehen kanssa fiilistelyvideo. Tuolle reissulle olisi upea joskus päästä. Volvo Ocean Race:n miehistöön on vielä matkaa, köhöm, mutta saa kai sitä aina unelmoida:
  http://www.blur.se/2012/05/10/wally-100-indio-transatlantic/

  VastaaPoista
 4. Meilläkin aloitetaan yleensä päivä katsomalla säät ja tuulet ja mietitään purjehduksia niiden mukaan.
  Mies käytännössä suunnittelee reitit ja minä hoidan muita liikkuvia asioita ja valmistelen venettä lähtöön sekä mietin ruokakuvioita.

  Mukavilla säillä ollaan myös syöty matkalla (aika usein aamulla mukaan tehtyjä täytettyjä leipiä, pähkinä-kuivahedelmäsekoituksia ja joskus olen jotain pientä kokkaillut jos on ollut kevyt tuuli).

  VastaaPoista
 5. Tässä tulee itsellekin kamala hinku vesille, kun lukee sun kesäsuunnitelmista. Kuulostaa tosi hyvälle. Me opittiin joku aika sitten ihan kantapään kautta, että säätietoja tosiaan voisi vilkaista ennen venereissua. Ja myöskin nykyään osataan varata riittävästi ruokaa tai välipaloja mukaan, niin ei mukava seura muutu yhtäkkiä laumaksi ärrimurreja :) Muuten me koitetaan olla suunnittelematta reittejä liikaa, mennään minne huvittaa ja mihin keritään, järvellä sillä ei ole niin väliä. Ihanaa purjehduskesää teille.

  VastaaPoista
 6. Päivän tuuliennuste on a ja o. Sen jälkeen katsomme yleensä yhdessä pari eri kohdevaihtoehtoa, saman reitin varrelta. Jos sää on hyvä ja miehistö jaksaa, jatkamme etäisempään paikkaan, jos taas ei, pysähdymme ensimmäiseen paikkaan.

  Teemme yleensä aika pitkiä päiväpurjehduksia silloin, jos tuuli ja keli muutenkin on opitmaalinen suunnallemme. Näin ollen olen alkanut tehdä valmiiksi ruokaisia lohileipiä tms. joiden kylkeen voi keittää kahvin matkankin aikana. Aika usein saatan valmistaa myös jonkun nopean pastaruuan matkan aikana. Ja tietty suklaata jälkkäriksi ja taas jatketaan muutama tunti eteenpäin... Voi kun pääsis purjehtimaan!

  VastaaPoista
 7. Moi,
  Me olemme enemmän iltaihmisiä ja teemme pääosin suunnitelmat jo illalla. Tietty tarkistamme vielä aamulla viimeisimmät säätiedot ja teemme sitten vielä tarvittaessa suunnitelma B:n.
  Minä en ole paljon viitsinyt purjehduksen aikana kokkailla, sillä haluan myös purjehtia. Etukäteen teemme yleensä leipiä ja niitä syömme hedelmien kera. Termarissa on myös kuumaa vettä tai kahvia. Viimeaikoina tosin lähinnä vettä, sillä olemme siirtyneet pääasiassa pikakahviin. Kiitos kananmunavinkistä, sillä niillä kyllä pysyy nälkä hyvin pois.
  Purjehduskuume tässä ihanasti lisääntyy. Nyt tänä viikonloppuna vielä puunataan venettä.
  -Meritara

  VastaaPoista
 8. Ammari: Tää olikin tosi hyvä idea, miten en olekaan yhtään tajunnut! Kiitos!

  Me ollaan muuten aika spontaaneja ja huithapeleita, mutta kaikkeen turvallisuuteen liittyvässä ollaan kyllä tosi särmiä. :)

  Merenneito: Pähkinät minigripissä - nerokasta! Ne omat pakkauksethan on tosiaan pitkin lattioita saman tien.

  Me katotaan säät yleensä monesta paikkaa, todellakin arviot voi heitellä. Viime kesän pahin moka kävi, kun Ilmatieteenlaitos ennusti Hangon läntiselle selälle jotain 3 m/s ja sitten siellä olikin 13 m/s...

  Katri: Mmm, manteleita ja suklaata...

  Ja voi apua, miten ihana video! Mä en ole tätä ennen haaveillutkaan Atlantin ylittämisestä, mutta tuo näytti jo siltä, että melkein aloin etsiä yhetystietoja ja kysyä, miten paljon pitää osata, että pääsee mukaan. :D

  Vega: Aika monella tuntuu olevan noita pähkinöitä. Ja mikä ettei, nehän onkin hyviä ja terveellisiä. :) Mulla pitää olla aika lailla pläkää, että viitsin alkaa kokkailla, mutta ehkä siinäkin kehittyy tässä vuosien myötä. :)

  Linda: Mulla on tiedätkö niin hirveä hinku vesille, etten meinaa nahoissani pysyä! Ja sit ei ehkä kuitenkaan saada venettä veteen ensi viikolla vaan joudutaan odottelamaan aika pitkään. :(

  Ihanaa venekesää teillekin, järvellä on ihan oma fiiliksensä! :)

  Skeittausmies: Kuulostaa tosi hyvältä systeemiltä teilläkin. :)

  Lohileivät on kyllä niin mun suosikkeja! Voisin melkein elää raa'alla kalalla. :D Pussipastat on meillä sellaisia hyviä hätäruokia kanssa ja suklaata pitää todellakin olla. :) Ja I agree, pääsispä jo purjehtimaan!

  Meritara: Pikakahvia meilläkin juodaan veneellä yleensä. Varsinkin, kun se Clipperin on oikeasti niin hyvää, että peittoaa maussa monen muun taviskahvin. :)

  Ei mekään nyt kuitenkaan saada venettä veteen ensi viikolla, vaikka oltiin niin ajateltu. Blaah. Eli täälläkin rapsutellaan vielä ja kuumeillaan sitäkin enemmän! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)