Juhannuksen ruokakori



Koskaan ei ole liian aikaista alkaa suunnitella juhannuksen ruokia! Varsinkin, jos sattuu olemaan niin onnekas, että saa viettää keskikesän juhlaa ikiomalla veneellään. Tarkoitus on lillua kaikessa rauhassa ja ihailla kokkoja mereltä käsin. Osan ruuista pitää olla vauhdissa naposteltavaa tai ainakin nopeasti valmistuvaa ja syötävää herkkua ja osan valmistamiseen voi sitten käyttää enemmän aikaa ja vaivaa, kun ollaan jo perillä.

Eräs nopea ruoka, jonka voi valmistella melko pitkälle etukäteen, on Merikokin messissä -kirjasta napattu linssisalaatti halloumijuuston kera. Kas näin:

3 dl vihreitä linssejä
2 punasipulia
3 rkl kaprista
250 g halloumijuustoa
pitaleipää.

Kastike:
2 sitruunan mehu
3rkl omenaviinietikkaa
puoli dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
suolaa

Keitä linssit ohjeen mukaan, valuta ja jäähdytä. Silppua sipuli pieneksi. Yhdistä linssit, sipuli ja kapris salaattikulhossa. Sekoita kastikeaineet ja kaada linssien joukkoon. Anna maustua viileässä. Leikkaa juusto sentin paksuisiksi (halloumia saa myös valmiiksi viipaloituna, mitä itse yleensä käytän, koska halloumi hajoaa helposti viipaloidessa) paloiksi ja paista kuumalla, kuivalla pannulla kunnes juusto saa kauniin värin pinnalleen. Lämmitä samalla valmiita pitaleipiä kuumalla pannulla, jotta leivät pullistuvat ja ruskistuvat. Täytä leivät linssisalaatilla ja paistetulla juustolla.

Uudet perunat ovat tietenkin juhannuksen must. Saapa nähdä, ehdimmekö saada perunoita omasta kasvimaasta. Ruohosipulit ainakin ovat omaa tuotantoa. Lisäksi haluan halstrata kalaa. Siika ja nieriä ovat suosikkikalojani. Jälkkäriosastolla kiinnostaa brie-mansikkayhdistelmä. Se ei kuitenkaan maistu miehelle, joten muitakin vaihtoehtoja pitää olla. Yksi ratkaisu on leipoa tästä reseptistä muunneltuja mustikkapiiloja. Viime juhannuksena olin leiponut näitä samoja piiloja kaveriporukan mökille, mutta hölmöyksissäni jätin piilot sisältäneen korin maahan. Muutamaa tuntia myöhemmin eräs tyytyväinen koiranpentu makaili selällään röyhtäillen ja minä ihmettelin, että missä jälkkäri mahtaa olla. Muovipussin riekaleet leukakarvoissa paljastivat pienen varkaan.

Hyviä salaatteja syntyy myös marinoidusta tofusta, joka on yksi suosikkiraaka-aineistani. Sillä saa lisää ruokaisuutta tomaatti-mozzarellasalaattiin ja sipulin kanssa yhdistettynä marinoitu tofu suorastaan huutaa kolmanneksi pyöräksi chilikastiketta.

Mitä teillä syödään juhannuksena?

Kommentit

  1. Moi,
    en vielä yhtään tiedä mitä meillä juhannuksena syödään, mutta tulin ilmoittautumaan uutena, erittäin innokkaana (=kaikki postaukset luettu) lukijana :).

    Aloitin purjehduskurssin maanantaina, edessä on ensi viikolla vielä kaksi iltaa ja viikonloppuretki, jee! Näinköhän tässä vielä nousee paha venekuume itsellekin...

    Vanhemmilla on ihana pikku jackrusseli, joten myös laivakoiran touhut kiinnostavat kovasti :).

    VastaaPoista
  2. Merikokin messissä on ihan paras kirja! Löysin sen kirjastosta ja olen kahlannut ohjeita kannesta kanteen...

    Olen itse purjehduksen suhteen varsinainen aloittelija, mutta poikaystävä on tätä harrastanut jo pidempään ja me ollaan lähdössä kesällä kohti Norjaa purjehtien! Eli opettelua riittää.... ihana löytää muitten purjehdusjuttuja blogeista, etenkin ruokajuttuja, kun ne itseä yllättäen eniten kiinnostavat :)

    VastaaPoista
  3. Tessa: Tervetuloa lukemaan! Ja kivaa, kun sullakin on kurssit edessä. Mitä kautta itse olet ottanut kurssit? Ja joo, kyllä se venekuume varmaan sullekin tulee. :)

    annnim: Mä kävinkin jo teidän blogissa vastavierailulla, ihan mieletön reissu teille tulossa! Merikokki-kirja on tosiaan ihan huippu, siellä on myös mun mielestä tosi hyvä listaus siitä, mitä veneessä kannattaa olla.

    VastaaPoista
  4. Norppa: Asun Lappeenrannassa, ja tällä taitaa olla vain yksi vaihtoehto, Wilmanrannan purjehduskoulu. Ei sillä että haittaisi, opetus on ollut loistavaa :).

    VastaaPoista
  5. Olen tosi iloinen kun löysin naisten pitämiä purjehdusblogeja :-).

    Aloitin bloggailun aiheen ympätiltä myös. Harmittelin aluksi että aika teknisiä blogeja miehiseltä näkökulmalta. Onneksi olin väärässä :-).

    Järvipurjehtija olen mutta jonain kesänä kohti merta ja muita maita :-).
    Kiva lukea muiden kokemuksia, ruokavinkkejä, sisustusvinkkejä ym.

    Hauskaa purjehduskesää teille :-)

    VastaaPoista
  6. Ihanaa että on olemassa kivoja naisten luomia purjehdusblogeja :-).
    Aloitin itsekin juuri aiheesta blogin ja harmittelin aluksi, ettei purjehduksesta ole naisnäkökulmaa - mutta onneksi olin väärässä :-).

    Hauskaa purjehduskesää teille kaikille!

    VastaaPoista
  7. Tessa: Lappeenranta onkin mulle melko tuttu paikka, meillä on sukulaisia siellä. :) Sieltähän on ihanaa lähteä seilailemaan!

    Viherrys: Samoin sinne hauskaa purjehduskesää! Mä myös huomasin, että muut blogit taitavat olla aika lailla tekniikkaan ja huoltoon painottuvia tai sitten matkakertomuksia. Mutta matkakertomuksia on ihanaa lukea ja tekniseltä puolelta saa tosi hyviä vinkkejä. Musta on siis tosi hyvä, että on kaikkea laidasta laitaan ja siitä omastaanhan saa tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun juttelet ja oot messissä. :)